Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Celownik07

Rekomendowane odpowiedzi

co w sytuacji gdy we wniosku o dopłaty w 2024 r. wpisałem działkę która jest własnością mojej siostry, natomiast formalnie dzierżawcą jest moja mama a ja tylko po prostu podałem ją do dopłat. Mam ja podać do wniosku przy wypełnianiu danych nie mając pewności co będzie z działką za 2-3 lata? Czy można pominąć tą działkę ?

mam identyko sytuacje, w tym roku wpisalem do doplat ale w przyszłym "oddaje ją" znajomemu bo bede rozliczal RMG i nie chce zeby byla u mnie w ewidencji. Działka na tesciowa , wpisalem w tej tabelce dzierzawa krotkoterminowa (działke samo zasysneło z csv pobranego z ewniosku). na szczescie nie powoduje to zejscie ponizej 85% UR

Ja bym się zastanowił czy warto pchać się w te mauzery na deszczówkę.

Cytat

Załącznik nr 16: Plan rozmieszczenia na terenie gospodarstwa rolnego budynków i budowli oraz rzuty budynków służących do produkcji rolnej, zawierający dodatkowo wymogi szczegółowe określone w instrukcji wypełniania WoPP uzależnione od planowanej operacji

- szkic rzutu budynków, w tym wymiary zewnętrzne wraz z podziałem wewnętrznym (bez szczegółowego podawania wymiarów stanowisk) i określeniem faktycznego sposobu wykorzystywania pomieszczeń w danym budynku lub budowli;
- szkic zagospodarowania działki z zaznaczonymi:
1. miejscami magazynowania pasz;
2. miejsca utrzymywania zwierząt gospodarskich;
3. istniejącą lub planowaną infrastrukturę techniczną, np. konstrukcję przeciwgradową, istniejące zbiorniki na deszczówkę.

Dokument należy załączyć w szczególności dla następujących rodzajów inwestycji:

- Zamknięte naziemne zbiorniki do retencji wody
- Podziemne zbiorniki do retencji wody
- Instalacje do pozyskiwania i zagospodarowania wody deszczowej

//i inne

+ dodatkowo, zbiorniki mogą być uznane wg. ARiMR jako trwale związane z nieruchomością. W takim przypadku, podejrzewam, że będzie wymagana własność budynków.

// z FAQ agencji

Cytat

Inwestycje trwale związane z nieruchomością muszą być położone na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub przedmiot użytkowania wieczystego. W związku tym, aby syn mógł dostać dofinansowanie na budowę silosu na kiszonkę musi posiadać grunt na własność, w tym współwłasność lub jako przedmiot użytkowania wieczystego.

Edytowane przez aki-
  • Like 1

Mam problem z zał. Informacje o gospodarstwie.

Wypełniłem kszystko OK, w podsumowaniu - kompletność i poprawność wprowadzonych danych - TAK

Zapisuję i klikam: wygeneruj skoroszyt- potwierdzenie spełnienia zobowiązań 

Generuje i pojawia się NIE  w podsumowaniu Kompletność i poprawność wprow danych

Po najechaniu na czerwone NIE wyświetla się niby, że niepoprawny jest arkusz - STRONA TYTULOWA

Co robić?

Stan wyjściowy to rok 2024,  a docelowy 2029?

Narazie wysylasz  zalacznik nr 2 - informacje o gospodarstwie w wersji xlsx ( tam obok jest zapisz jako xlsx), potwierdzenie spelnienia zobowiazan bedzie ci potrzebne do rozliczenia wniosku w pozniejszym terminie ( teraz tego nie wysylasz) . 

Przy okazji- jakie pilarki byscie wybrali pod poz. 104? 

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1

Jeszcze pare odpowiedzi:

https://www.agrofoto.pl/finanse/rozmowy-o-pieniadzach-dotacja-200-tys-na-maszyny-rolnicze-odpowiedzi-na-pytania-czytelnikow-farmer-pl,152715.html

9 godzin temu, thor1984 napisał(a):

co w sytuacji gdy we wniosku o dopłaty w 2024 r. wpisałem działkę która jest własnością mojej siostry, natomiast formalnie dzierżawcą jest moja mama a ja tylko po prostu podałem ją do dopłat. Mam ja podać do wniosku przy wypełnianiu danych nie mając pewności co będzie z działką za 2-3 lata? Czy można pominąć tą działkę ?

Patrz:

Farmer: Kolejne pytanie, jakie nurtuje rolnika to czy podczas składania wniosku o przyznanie pomocy można nie uwzględniać części gruntów wchodzących w skład gospodarstwa, a uwzględnianych w dopłatach bezpośrednich? Ubieganie się o dofinansowanie wiąże się z utrzymaniem min. 85% powierzchni użytków rolnych z roku, w którym ubiegamy się o dofinansowanie. Co w przypadku, kiedy jestem w sytuacji kończącej się np. umowy dzierżawy w przyszłym roku lub za dwa lata na części gruntów i wiem, że umowa nie zostanie przedłużona? Czy będzie możliwość, aby w jakiś sposób pominąć te grunty na etapie składania wniosku o przyznanie pomocy?

ARiMR: Zgodnie z przepisami o pomoc może ubiegać się rolnik, który posiada nie więcej niż 300 ha UR. Zatem kryterium to będzie przez nas szczególnie weryfikowane. Co do zasady rolnik musi uwzględniać we wniosku o przyznanie pomocy wszystkie grunty wchodzące w skład jego gospodarstwa w dniu złożenia wniosku. Mogą to być grunty, których nie miał we wniosku obszarowym złożonym za rok 2024, jak również, może też pominąć grunty, które uwzględnił we wniosku o płatności obszarowe, ale w dniu złożenia wniosku, w ramach interwencji o której rozmawiamy, już ich nie użytkuje. W przypadku kiedy je posiada, zawiera je w naszym wniosku i jest zobowiązany utrzymać 85% UR wskazanych w momencie ubiegania się o wsparcie przez cały okres związania celem. 

• Thanks 2

8 godzin temu, szymon1105 napisał(a):

@Celownik07 przy tym zbiorniku na wodę to też jakąś ofertę załączyłeś do wniosku? Czy dopiero ewentualnie przy poprawkach? 

wydrukowalem do *pdfa oferte z allegro jakąs taką ze średnią ceną ( nie najtanszego ale tez nie najdrozszego). no i trzeba pamietac ze nalezy odjąc vat od tej kwoty

• Like 1