Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Celownik07

Rekomendowane odpowiedzi

plik xls informacja I_10_4_003
akrusz działki_sw Numer arkusza mapy czyli 8 i powierzchnia pozostała czyli 12

co tam wpisujecie? W sensie arkusz mapy?

Zrobiłem import z dopłat i np działka ewidencyjnie ma 1,9900ha, zassało 2,0100 bo tyle im wychodzi co roku w dopłatach.
W działce która ma 3,0000ha pobrało 2,5200 bo tam są budynki itp

I czy da się zassać uprawy? Niby opcja jest?

32 minuty temu, Nikita_Bennet napisał(a):

Zrobiłem import z dopłat i np działka ewidencyjnie ma 1,9900ha, zassało 2,0100 bo tyle im wychodzi co roku w dopłatach.
W działce która ma 3,0000ha pobrało 2,5200 bo tam są budynki itp

Przy innych działaniach premiowych, nie wiem jak tutaj gdyż na razie nie składam wniosku i chyba sobie odpuszczę, tego typu działki wpisuję we własności jako "inne" np

działka xyz Tuz 1,99 własność

działka xyz Tuz 0,02 inne 

18 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Agencja nie może wymagać pnb, jeżeli nie jest wymagane przez powiat.

Trzymam Cię za słowo, że agencja przy wypisywaniu rzeczy do poprawek we wniosku będzie sprawdzała który powiat interpretuje prawo budowlane w taki sposób czy trzeba pnb na naziemny zbiornik do retencji, czy też wystarczy zgłoszenie :D

21 minut temu, Roxer napisał(a):

Trzymam Cię za słowo, że agencja przy wypisywaniu rzeczy do poprawek we wniosku będzie sprawdzała który powiat interpretuje prawo budowlane w taki sposób czy trzeba pnb na naziemny zbiornik do retencji, czy też wystarczy zgłoszenie :D

dostarczysz kwit o braku sprzeciwu w budowie na zgłoszenie, ja jeżeli uda mi się samemu zrobić wniosek to tak zrobię i będę czekał aż się ARiMR zmierzy Wydziałem Budownictwa w Starostwie (kto interesował sie programem Moja woda to wie że pół Polski jest na PnB a reszta na zgłoszenie). Jak odpadnie to odpadnie. Natomiast jak ktoś ma więcej ha niż te 20-30 to warto taki zbiornik i tak postawić a po kilku latach zostawić jako ppoz.

41 minut temu, raven18 napisał(a):

Przy innych działaniach premiowych, nie wiem jak tutaj gdyż na razie nie składam wniosku i chyba sobie odpuszczę, tego typu działki wpisuję we własności jako "inne" np

działka xyz Tuz 1,99 własność

działka xyz Tuz 0,02 inne 

tutaj trochę bardziej to skomplikowane i póki czegoś nie wpiszesz jest na czerwono.
Oglądałeś ten wniosek i nazwy pól?
Ja po poprawkach z RMG2019 które musiałem sam robić wiem że lepiej dobrze to zrobić od początku to w ostatniej stronie nie będzie baboli.
W RMB2019 pola były na niebiesko a tutaj nie wiem czy przepuści.

A i jak wyeksportować uprawy z wniosku o płatność żeby tutaj wskoczyły?

Edytowane przez Nikita_Bennet

to już chyba ogarnąłem - export na dzień dzisiejszy pól i export upraw i zagrało a resztę z danych z geoportalu lub wypisów z rejestru gruntów chyba wezmę.
Jedynie to w tym temacie nie wiem jak obejść to że w geodezji działka ma 1,6590 a w dopłatach ma 1,6700 ;)

Czy wiesz jak szybko ogarnąć tabelę/akrusz poplony_sw i zwierzeta_sw - poplonow nie sieję, zwierząt nie mam. 

posiadane maszyny i urządzenia - wszystkie? Bo prowadzę EŚT i tam wszystkich nie mam bo użyczone od siostry ;)

Budynki i budowle - budynek magazynowy i garaż, wykazywać? Chyba tak bo jednak jeżeli uderzam w zbiornik na wodę to musi ona skądś spływać?

No i opis i uzasadnienie będę musiał przemyśleć ;)

10 godzin temu, jacek1296 napisał(a):

Agencja nie będzie miała takiego wymogu bo mieć nie może.

4 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Agencja nie może wymagać pnb, jeżeli nie jest wymagane przez powiat.

Konkretne i fachowe odpowiedzi. 

W sumie może i masz rację, że agencja nie będzie wymagała od petenta pnb, ale będzie wymagała info ze starostwa że takie coś na taką inwestycje nie jest wymagane które ów petent będzie musiał dostarczyć ze swojego starostwa.  Więc jeśli starostwo wymaga pnb to chyba jednak agencja się do tego dokopie ;) 

• Like 1

3 godziny temu, Matey napisał(a):

Konkretne i fachowe odpowiedzi. 

W sumie może i masz rację, że agencja nie będzie wymagała od petenta pnb, ale będzie wymagała info ze starostwa że takie coś na taką inwestycje nie jest wymagane które ów petent będzie musiał dostarczyć ze swojego starostwa.  Więc jeśli starostwo wymaga pnb to chyba jednak agencja się do tego dokopie ;) 

No oczywiście. Już wcześniej to pisałem.

Mam pytanie do osób wypełniających  wniosek.

Czy opis inwestycji, ich uzasadnienie wpisujecie w załączniku Informacje o gospodarstwie  w zakładce opis i uzasadnienie

Czy w uzasadnieniu zakresu rzeczowego operacji  wpisujecie wszystkie inwestycje np. uzasadnienie zakupu opryskiwacza, rozsiewacza, wału, głebosza itp.

Przeglądając kolejne wiersze to tyczą się one konkretnych operacji typu wykorzystania cyfrowych rozwiązań itp.

Bo tak przeglądam i jest jeszcze załącznik Opis inwestycji wymienionych w zestawieniu rzeczowo-finsnsowym operacji ala jak patrzę na kolumny to tam nie ma opisu uzasadnienia.

Proszę o podpowiedź.

Z góry dziękuję 

też jestem ciekaw bo właśnie do tego dotarłem wczoraj przeglądając co mnie czeka.

Patrząc po wniosku rodzi się też kilka innych pytań bo parę maszyn by się przydało a parę to gadzet choć przydatny pytanie tylko czy przejdzie na 20ha bo tyle mam obecnie w dopłatach

1. zbiornik na wodę opadową z rynien – zgłoszenie nawet mam tylko muszę wybrać ponownie brak sprzeciwu starostwa bo gdzieś zawieruszył mi się. Zbiornik 10m3. daje to pkt

2 rozsiewacz nawozów przydałby się nowy i to daje pkt z tego co widzę tylko jaki wybrać??

3. zaprawiarki do nasion zbóż – jeżeli się da to czemu nie ;)  

4. pielnik/brona chwastownik tylko dla punków jeżeli netto wyszłoby poniżej 15tysia

5 Głębosz – 95KM i jaki tutaj da się wziąć żeby miało ręce i nogi? bo by mi się przydał nawet 2-3zębny.

6. wał posiewny

poza tym przewinęły się jeszcze:
- mulczer – likwidacja zakrzaczeń przy krawędziach pól??
brona mulczowa??
- separator do zboża???
- maszyny do pielęgnacji zakrzewień i zadrzewień śródpolnych (pilarka??) 
- r
olnicza stacja meteo
Dron?? co tu idzie wcisnąć?
- rozrzutnik obornika nie przejdzie, RCW za drogie na taki areał i lepiej usługowo wynająć.
- moc ciągników ogranicza mnie przy wzięciu czegokolwiek innego do bezorki lub uproszczonych upraw.

Dlaczego myślę o tym przy tak małym areale? W dopłatach mam 20ha ornego bez żadnych łąk itp. Obrabiam  prawie 40 i jest szansa po nowym roku na dodatkowe 20ha i albo remonty tego co mam albo pozyskiwanie nowego sprzętu.

10 godzin temu, Brylant30 napisał(a):

Mam pytanie do osób wypełniających  wniosek.

Czy opis inwestycji, ich uzasadnienie wpisujecie w załączniku Informacje o gospodarstwie  w zakładce opis i uzasadnienie

Czy w uzasadnieniu zakresu rzeczowego operacji  wpisujecie wszystkie inwestycje np. uzasadnienie zakupu opryskiwacza, rozsiewacza, wału, głebosza itp.

Przeglądając kolejne wiersze to tyczą się one konkretnych operacji typu wykorzystania cyfrowych rozwiązań itp.

Bo tak przeglądam i jest jeszcze załącznik Opis inwestycji wymienionych w zestawieniu rzeczowo-finsnsowym operacji ala jak patrzę na kolumny to tam nie ma opisu uzasadnienia.

Proszę o podpowiedź.

Z góry dziękuję 

cos takiego zrobiłem

obraz.png.760666fad2bae6479a6bf1076beb7f7a.png

• Like 1