Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Celownik07

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Full opcja ceramiczny eżektor bez kompa i hydraulicznego podnoszenia ale z pianownicą to około 20 tys. brutto bo nie każdy dokładnie liczył moje wyposażenie. Zbiornik potrójny. 

Podstawa z potrójnym zbiornikiem 8200

https://agrostal.com.pl/produkt/opryskiwacz-klara-400l-12m/

Edytowane przez agrarmrc

12 minut temu, agrarmrc napisał(a):

@wilkołak

Jak do mnie to eżektor to podstawa a kompa nie biorę bo kasa. W podstawie opryskiwacz a komp tyle co opryskiwacz.

Wolę kasę dać na lepszą glebogryzarkę (https://www.maschiogaspardo.com/pl/web/poland/glebogryzarka-c) jak dadzą najmniejszą z serii C -> 205cm

niż kompa do opryskiwacza. Może częściej opryskiwacz wykorzystam ale bez kompa dam radę.

Nie wiesz co tracisz

Do 400 l komputer to faktycznie , dla mnie to zabawka, na ile ha, u nas to wszyscy ciągne , nawet na 15-20 ha

Edytowane przez wilkołak

Ja właśnie mam ciagany, a wniosek na 1200l zawieszany. Zawieszanym jednak lepiej wszędzie dojedziesz, słupy i nie słupy. 5 sekcyjny rozdzielacz stało ciśnieniowy i co ten komp mi w sumie da, a kosztuje pewnie tyle co opryskiwacz w podstawie. Biorę do niego tylko stabilizację hydrauliczna, bo i tak rozkładanie ręczne... bo rozkładany hydraulicznie to już inna konstrukcja i taki tolmet jest 2x droższy. 

Pytanie czy komp do siewnika będzie się też liczył do cyfryzacji, bo to mała różnica w cenie, tym bardziej, ze maszyna dużo droższa. 

Edytowane przez asus921

Napiszcie czy dobrze rozumiem. Chcą składać na płytę do obornika muszę spełniać aktualne wymagania czyli mieć płytę jeśli mam powyżej 210DJP lub mieć ją po 31.12.2024 jeśli mam mniej. A na płytę mogę składać jeśli chcę zwiększyć produkcję lub zmieniam sposób utrzymywania zwierząt.

Czyli jeśli nie mam płyty to nie mogę złożyć? Bo mam poniżej 210 DJP ale wnioski będą rozpatrywane przecież po 1 stycznia i wtedy powinienem mieć.

Jest tak w pytaniach i odpowiedziach numer 32

11 minut temu, asus921 napisał(a):

Biorę do niego tylko stabilizację hydrauliczna, bo i tak rozkładanie ręczne... bo rozkładany hydraulicznie to już inna konstrukcja i taki tolmet jest 2x droższy. 

Weź hydraulicznie rozkładany. To naprawdę wygoda, jeszcze przy 65% refundacji kosztów... chyba, że problemem jest po prostu waga takiego opryskiwacza. Ja brałem w 2012r krukowiaka , belka 15m, i miałem składany ręcznie bo wstępnie pracował z mf 255/ursus 3512. Jak było mniej pola to ok, ale juz od 2 lat było to denerwujące. W końcu kupiłem uzywke ciagana krukowiak 1500/15m, komp bravo 180s, składany hydraulika,elektrozawory. Teraz widzę, że żyje!! :)

• Like 2

Ktoś się może orientuje czy jeśli osoba którą chce dołączyć do grupy posiada na własność 1 ha TUZu ale we wniosku o dopłaty w 2024r to ja podałem tą działkę u siebie, to jest możliwość opisania że działka ta była użytkowana na podstawie umowy ustnej która skończyła się 30 września i na dzień składania wniosku jest ponownie w władaniu właściciela? I czy w takim przypadku będzie możliwość składania wniosku na prasę?

56 minut temu, asus921 napisał(a):

Ja właśnie mam ciagany, a wniosek na 1200l zawieszany. Zawieszanym jednak lepiej wszędzie dojedziesz, słupy i nie słupy. 5 sekcyjny rozdzielacz stało ciśnieniowy i co ten komp mi w sumie da, a kosztuje pewnie tyle co opryskiwacz w podstawie. Biorę do niego tylko stabilizację hydrauliczna, bo i tak rozkładanie ręczne... bo rozkładany hydraulicznie to już inna konstrukcja i taki tolmet jest 2x droższy. 

Pytanie czy komp do siewnika będzie się też liczył do cyfryzacji, bo to mała różnica w cenie, tym bardziej, ze maszyna dużo droższa. 

Tolmet 800l około 40tyśz na pełnej hydraulice 15m. sterowanie i komputer, rozwadniacz 5 sekcji...

Umowa jest dostępna na stronie ARiMR.

Zastanawiam się czy starać się o punkty za bydło czy całkowicie odpuścić tym bardziej że nie bardzo chcę coś kupować z tej grupy. Wychodzi na pograniczu między 2 a 4p. Tylko czy uda się utrzymać 85% stanu przez 5 lat gdy zaraza coraz bliżej.

Druga sprawa czy oferty muszą być konkretnie na taką maszynę co chce się kupić czy można zmienić na inną markę?

Lub na ofercie mam np wał rurowy 500mm a zechcę kupić gumowy 600mm.

Z ciekawości wczytałem się w umowę i nie ciekawie to wygląda, np.:

15) ewidencjonowania przez Beneficjenta wykorzystania przedmiotu operacji od momentu objęcia w
posiadanie do dnia, w którym upłynie 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej.

i jeszcze to:

§ 6
Ocena postępowania o udzielenie zamówienia publicznego
1. Beneficjent przedkłada Agencji za pomocą PUE dokumentację z przeprowadzonego postępowania o
udzielenie zamówienia publicznego: 1
1) w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy, jeżeli przed jej zawarciem została zawarta umowa z
wykonawcą;
2) w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy z wykonawcą, jeżeli umowa z wykonawcą została zawarta
po dniu zawarcia umowy;
3) nie później niż w dniu upływu terminu, o którym mowa w § 7 ust. 1, w przypadku, gdy umowa z
wykonawcą została zawarta w terminie krótszym niż 30 dni przed upływem terminu złożenia wniosku
o płatność.
2. Beneficjent przedkłada Agencji dokumentację, o której mowa w ust. 1 wraz z oświadczeniem osoby
pełniącej funkcję kierownika Zamawiającego lub osoby upoważnionej przez Zamawiającego o zgodności
przekazanego materiału z oryginałem. 1
3. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, obejmuje: 1
1) kompletną dokumentację zamówienia przygotowaną przez Zamawiającego w tym ogłoszenia;
2) kompletną dokumentację z przebiegu prac komisji przetargowej;7
3) kompletną ofertę wybranego wykonawcy wraz z umową zawartą z wybranym wykonawcą oraz
formularze ofertowe pozostałych wykonawców;
4) kompletną dokumentację związaną z odwołaniami oraz zapytaniami i wyjaśnieniami dotyczącymi
Specyfikacji Warunków Zamówienia, jeżeli miały miejsce w danym postępowaniu.
4. Agencja może żądać innych dokumentów, jeżeli w procesie oceny postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego zajdzie potrzeba ich zweryfikowania. 1
5. W przypadku udzielania zamówienia publicznego w trybie zamówienia z wolnej ręki: 1
1) na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP Beneficjent zobligowany jest do przedłożenia:
- kompletnej dokumentacji z przeprowadzonego postępowania w trybie przetargu
nieograniczonego lub ograniczonego,
- uzasadnienia faktycznego i prawnego zaistnienia przesłanek do udzielenia zamówienia z wolnej
ręki w trybie art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP;
7 Jeżeli dotyczy.
R-1/PSWPR 2023-2027/10.4/24/01/1 10
2) na podstawie innych przepisów niż art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP należy przedstawić uzasadnienie
faktyczne i prawne zaistnienia przesłanek do udzielenia zamówienia w trybie z wolnej ręki oraz inne
dokumenty, jeżeli ich sporządzenie wymagane było przepisami ustawy PZP.
6. W przypadku, gdy złożona dokumentacja, o której mowa w ust. 3 i 5 zawiera braki, Agencja wzywa
Beneficjenta za pomocą PUE do ich usunięcia w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. 1
7. Jeżeli istnieje konieczność uzyskania wyjaśnień, Agencja wzywa Beneficjenta do udzielenia wyjaśnień w
terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. 1
8. Jeżeli Beneficjent, nie złożył wymaganych dokumentów w terminie, o którym mowa w ust. 6, lub nie
złożył wyjaśnień w terminie określonym w ust. 7, Agencja dokonuje oceny w oparciu o posiadane
dokumenty. 1
9. O wyniku dokonanej oceny postępowania o udzielenie zamówienia publicznego Beneficjent jest
informowany za pomocą PUE w terminie 65 dni roboczych od dnia złożenia dokumentacji, o której mowa
w ust. 3 lub 5.

Chyba że to dotyczy tylko budowli.

Edytowane przez Toru

1 godzinę temu, asus921 napisał(a):

jak szerokość belki ? ile wycenili?

26 minut temu, Toru napisał(a):

Z ciekawości wczytałem się w umowę i nie ciekawie to wygląda, np.:

15) ewidencjonowania przez Beneficjenta wykorzystania przedmiotu operacji od momentu objęcia w
posiadanie do dnia, w którym upłynie 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej.

i jeszcze to:

§ 6
Ocena postępowania o udzielenie zamówienia publicznego
1. Beneficjent przedkłada Agencji za pomocą PUE dokumentację z przeprowadzonego postępowania o
udzielenie zamówienia publicznego: 1
1) w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy, jeżeli przed jej zawarciem została zawarta umowa z
wykonawcą;
2) w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy z wykonawcą, jeżeli umowa z wykonawcą została zawarta
po dniu zawarcia umowy;
3) nie później niż w dniu upływu terminu, o którym mowa w § 7 ust. 1, w przypadku, gdy umowa z
wykonawcą została zawarta w terminie krótszym niż 30 dni przed upływem terminu złożenia wniosku
o płatność.
2. Beneficjent przedkłada Agencji dokumentację, o której mowa w ust. 1 wraz z oświadczeniem osoby
pełniącej funkcję kierownika Zamawiającego lub osoby upoważnionej przez Zamawiającego o zgodności
przekazanego materiału z oryginałem. 1
3. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, obejmuje: 1
1) kompletną dokumentację zamówienia przygotowaną przez Zamawiającego w tym ogłoszenia;
2) kompletną dokumentację z przebiegu prac komisji przetargowej;7
3) kompletną ofertę wybranego wykonawcy wraz z umową zawartą z wybranym wykonawcą oraz
formularze ofertowe pozostałych wykonawców;
4) kompletną dokumentację związaną z odwołaniami oraz zapytaniami i wyjaśnieniami dotyczącymi
Specyfikacji Warunków Zamówienia, jeżeli miały miejsce w danym postępowaniu.
4. Agencja może żądać innych dokumentów, jeżeli w procesie oceny postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego zajdzie potrzeba ich zweryfikowania. 1
5. W przypadku udzielania zamówienia publicznego w trybie zamówienia z wolnej ręki: 1
1) na podstawie art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP Beneficjent zobligowany jest do przedłożenia:
- kompletnej dokumentacji z przeprowadzonego postępowania w trybie przetargu
nieograniczonego lub ograniczonego,
- uzasadnienia faktycznego i prawnego zaistnienia przesłanek do udzielenia zamówienia z wolnej
ręki w trybie art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP;
7 Jeżeli dotyczy.
R-1/PSWPR 2023-2027/10.4/24/01/1 10
2) na podstawie innych przepisów niż art. 214 ust. 1 pkt 6 ustawy PZP należy przedstawić uzasadnienie
faktyczne i prawne zaistnienia przesłanek do udzielenia zamówienia w trybie z wolnej ręki oraz inne
dokumenty, jeżeli ich sporządzenie wymagane było przepisami ustawy PZP.
6. W przypadku, gdy złożona dokumentacja, o której mowa w ust. 3 i 5 zawiera braki, Agencja wzywa
Beneficjenta za pomocą PUE do ich usunięcia w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. 1
7. Jeżeli istnieje konieczność uzyskania wyjaśnień, Agencja wzywa Beneficjenta do udzielenia wyjaśnień w
terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. 1
8. Jeżeli Beneficjent, nie złożył wymaganych dokumentów w terminie, o którym mowa w ust. 6, lub nie
złożył wyjaśnień w terminie określonym w ust. 7, Agencja dokonuje oceny w oparciu o posiadane
dokumenty. 1
9. O wyniku dokonanej oceny postępowania o udzielenie zamówienia publicznego Beneficjent jest
informowany za pomocą PUE w terminie 65 dni roboczych od dnia złożenia dokumentacji, o której mowa
w ust. 3 lub 5.

Chyba że to dotyczy tylko budowli.

Na to wygląda. 

Im szybciej złożony będzie wniosek o druga ratę tym szybciej zakonczy się program. Indywidualny wniosek to jeszcze pikuś, ale w grupie jest ciekawiej. 

W dniu 12.11.2024 o 23:42, proxima95 napisał(a):

Ja się jednak nie odważam składać. 18pk wraz z niepotrzebną plandeką do gnoja i aeratorem łąkowym mi wychodzi. 
Będę próbował po 21 lis,  na gospodarstwa ekologiczne ma być nabór. 

masz link może do areatora?

9 godzin temu, emtec123 napisał(a):

Jeżeli chcę wziąć opryskiwacz, komputer bravo 300 i chwastownik, to mam za to 8pkt? (6pkt niechemiczna + 2pkt cyfryzacja)

3 godziny temu, asus921 napisał(a):

Czy komputer do sciezek od siewnika liczy sie do rozwiazan cyfrowych jak np od opryskiwacza?

''Operacja obejmuje inwestycję, która dotyczy rozwiązań cyfrowych do wspomagania planowania nawożenia, precyzyjnej ochrony roślin, innych prac polowych lub zarządzania zasobami gospodarstwa''

Niby pod definicje z wniosku moznaby bylo to podciagnac. Ma ktos jakies rozszerzone zrodlo ?

Mam tylko 2tys doplaty w stosunku do zwyklych sciezek on/off. W opryskiwaczu elektrozawory i komp to juz sporo doplaty jest.

Nie czytałem pytań i odpowiedzi na stronie ARiMR, ale też się nad tym zastanawiałem, czy navi+ rozsiewacz i komp+rozsiewacz to 6 pkt, ale na infolinii usłyszałem że "kwestia interpretacji",  a BWI w sumie to potwierdziło.

Może być tak że na Śląsku przejdzie zwykły komp a w Wlkp już nie. 

15) ewidencjonowania przez Beneficjenta wykorzystania przedmiotu operacji od momentu objęcia w posiadanie do dnia, w którym upłynie 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej. 1,2

2. Dotyczy zawierania umowy o przyznaniu pomocy przez grupę rolników. W przypadku oznaczenia danego fragmentu nawiasem kwadratowym, należy go powielić w ilości odpowiadającej liczbie rolników w grupie.

Nie dotyczy to umowy grupowej? Bo masz na końcu przypis nr 2 !!!

13 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Full opcja ceramiczny eżektor bez kompa i hydraulicznego podnoszenia ale z pianownicą to około 20 tys. brutto bo nie każdy dokładnie liczył moje wyposażenie. Zbiornik potrójny. 

Podstawa z potrójnym zbiornikiem 8200

https://agrostal.com.pl/produkt/opryskiwacz-klara-400l-12m/

mi z ezektorami i rozdzielaczem stalocisnienowy 3sekcje,  policzyli 7400zl

Edytowane przez Celownik07