Żywienie bydła opasowego na sucho
-
Podobna zawartość
-
Przez misiek
W związku z tym, że coraz częściej jest poruszany temat żywienia bydła NON GMO, a nie ma nigdzie odpowiedniego tematu do dyskusji o takim żywieniu, postanowiłem założyć ten temat. Pierwszą mleczarnią, która wprowadziła zakaz stosowania pasz GMO jest OSM Piątnica. Od 1 kwietnia zakaz wprowadza także Hochland i już krążą wieści, że inne mleczarnie także planują iść w ich ślady.
Jak wiadomo- na produkty NON GMO zawsze będzie popyt, i te produkty zawsze będą w cenie. Interesuje mnie jednak NON GMO od kuchni, czyli zmiana żywienia w gospodarstwach.
Jest na rynku śruta sojowa NON GMO (podobno 400-500zł/t droższa od zwykłej) oraz pasze pełnoporcjowe na bazie roślin bez GMO. Ponieważ gotowe pasze pełnoporcjowe zwykle wypadają drożej niż własna mieszanka rzepaku, soi, premiksu i innych dodatków chciałbym Was zapytać: czy jest możliwość w pełni zastąpić śrutę sojową innymi źródłami białka trawionymi w jelicie bez spadku wydajności?
Co sądzicie np. o zmianie 1kg soi na 2kg DDGS?
-
Przez ceston
Witam. Zakupiłem używany paszowoz bvl v mix 10. Przyjedzie do mnie w środę. Jako że to pierwsze moje zderzenie z paszowozem chciałbym zapytać o początkowe rady. Oczywiście wszystko inne wyjdzie w praniu. Moje pytanie to . Jakie obroty wałka przy mieszaniu paszy? Co wrzucać pierwsze, ( bo ja myślę że sianokiszonka potem kukurydza i melasa.) Czy dodajecie wody do paszowozu? Bela jak rozumie wrzucać w całości. I śrut czy dajecie osobno czy wrzucacie do pasy w wozie. Dzięki za odpowiedzi
-
Przez Patryszka
Witam
Pytam z czystej ciekawości...
Dla krów mlecznych lepsze/zdrowsze jest dawanie siana czy sianokiszonki.? Czym się różni i oczywiście na czym więcej dadzą mleka.
Karmione wyslodkami/kiszonką z kuku.
-
Przez erni
witam koledzy,
Z racji późnego siewu nie zrobiłem jeszcze kiszonki z kukurydzy. Siana była pod koniec maja, do tej niedzieli była jeszcze cała zielona. Po przejściu niskich temperatur zmieniła kolor na lekko czarny (umarzła). Czy robiliście kiszonkę z takiej kukurydzy? jakieś rady? zalecenia? spostrzeżenia?
z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Rekomendowane odpowiedzi
jakie bydło wybrać
Czytaj dalej »
Soja po jęczmieniu