Skocz do zawartości

Dobór wielkości opon

adrrrian

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

JD 6830 comfort. Rozmiar 420/85 R28 - przód, 520/85 R38 - tył.

Dodam jeszcze, że aktualne opony są praktycznie na równo z błotnikami, brakuje może 1 cm.

Sprzedawca niby mówi, że na tył mogą być 580/70 R38 przy przednich 420/85 R28 ale wiadomo jak jest z tymi co sprzedają...

Edytowane przez adrrrian

Opona 520/85R38 ma praktycznie taką samą średnicę zewnętrznà i obwód toczenia jak opona 580/70R38 tego samego producenta.  Oczywiście przed kupnem radzę dobrze zmierzyć opony, bo jak będzie innego wytwórcy, to różnica może wynieść nawet kilka centymetrów i wówczas może pojawić się problem ze zgraniem napędów (ale producent traktora pewnie to przewidział i też nic się nie stanie).  

Kiedyś mi się na YT się obiło, że w ciągnikach JD na którejś tabliczce jest nabita proporcja przełożenia między przodem a tyłem i na podstawie tego można przeliczyć co pasuje. Było to przydatne o tyle, że uwzględniało jak było dostępne kilka wersji przełożenia, bo tabliczka była indywidualna, czy chciano montować nietypowe rozmiary z poza tabel.

Faktycznie na gdzieś można znaleźć tę dane na ciągniku?

Edytowane przez Alchemik

12 godzin temu, adrrrian napisał:

Czyli nie zalecają jednak... Dzięki 

Pewnie zależy od producenta opon.

Według katalogu Mitas opona:

520/85R38 ma średnicę zewnętrzną 1828mm i obwód toczenia  5442mm

580/70R38 ma średnicę zewnętrzną 1829mm i obwód toczenia 5445mm. 

Różnica w obwodzie toczenia wynosi tylko 3mm, czyli tyle co nic. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , mam problem , otóż posiadam opony Continental AC 65 rozmiar 600 65 38 i chodzi o to , że bieżnik naprawdę super i jeszcze długo długo pochodzi , ale niestety poprzedni właściciel włożył już dętkę bo pewnie już bez dętki powietrze zlatywało a teraz cały często mi przebija tą dętkę . Opona pracuje i niestety gdzieś coś tam się styka i tak się dzieje , nakładam łatki tam gdzie widzę przerobioną oponę  , ale przecież ile to można robić . I teraz moje pytanie czy ktoś np. podkładał znaczy wkładał tzw. fleka ( starą dętkę przeciętą pod dobrą dętkę )  do tak dużego koła i czy to zdaje egzamin bo w małych to wiem , że tak się robi  Czy warto z tym się bawić czy może od razu szukać nowych opon bo używanymi to ciężko . Może ktoś ma inny pomysł to niech się podzieli Za porady i odpowiedzi będę wdzięczny  
    • Przez Qwerty88
      Witam. Mam pytanie do osób które miały do czynienia z oponami firmy agstar. Dobre czy nie warto sobie głowy zawracać. Mogę kupić w dobrej cenie nowe opony agstar bezdętkowe 22 płócien. Chciałem je założyć z dętkami na felgi nie przystosowane do opon bezdętkowych. Będzie jakiś problem? zda to egzamin?
    • Przez FBI
      Witam, mam pytanie poleca ktoś z was serwis opon który zajmuje się szyciem i łataniem opon w małopolsce, ponieważ jedna opona mi się rozcięła a druga zaczyna się prawdopodobnie obtarciu rozkładać od zewnątrz i ogólnie co sądzicie o naprawie opon jest to opłacalne?
    • Przez lhanusz
      Witajcie. Kupiłem jelonka 6610 z 98r na oponach przednich 445/70r24 i tylnich 18.4r38. Internet podaje z przodu felgę 26"...Nie mogę zweryfikować czy zawsze to było przy nim z przodu 24". Jednak te przednie są bardzo zużyte i gołym okiem widać że dość szerokie. Chciałbym.zostawic tylnie 18.4 bo są jeszcze w  bardzo dobrym stanie wiec potrzebuje pomocy w przypasowaniu opon przednich. Felg nie chciałbym zmieniać więc pomozcie dobrać jakieś 24" na przód żeby zgrywały się z tymin 18.4r38 pozdrawiam:)
    • Przez MarJar
      Witam planuję kupić nowe opony tylne do Zetora i nie mogę się zdecydować na producenta, widziałem że ludzie generalnie odradzają Kabata oraz narzekają na Petlasa i Mitasa. Ciągnik nie robi nic ciężkiego na polu więc pewnie nie będę kupował radialnych a to kilka opcji które biorę pod uwagę
      Ozka16.9-34 KNK 50 10PR [142 A6] TT 2187zł
      Alliance16.9-34 FARM PRO 324 8PR [139 A8] TT 2325 zł
      Ascenso16.9-34 TDB 120 139A8 8PR R-1 TT 2357 zł
      Cultor16.9-34 AS-AGRI 10 8PR TT 2858 zł
  • Dodaj nową pozycję...