Skocz do zawartości

Sieczkarnia dwurzędowa do kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy. Ja osobiście z usług koszenia kukurydzy nie jestem zadowolony. Firmy usługowe mają coraz większe maszyny, dobre dla dużych gospodarstw, ale jak masz hektar lub dwa do skoszenia to nie ma możliwości porządnie tego ubić. Kilka lat kosiłem sieczkarnią dwurzędową Pottinger Mex II Profi. Najpierw Case 1056XL, ale brakowało w nim biegów jak kukurydza była w okolicach 3-3,5m, później DF Agrotron 150 MK3. Tym drugim już szło o wiele lepiej. Sieczkarnia miała zainstalowana tarkę, więc jakość cięcia była akceptowalna. Minus sieczkarni zaczepianej to początek koszenia. Pierwszy przejazd od miedzy tyłem, później dwa razy w koło z podczepioną przyczepą i dopiero później można było jechać traktorem obok sieczkarni. 2-3 hektary można na spokojnie dziennie skosić. 

Później sieczkarnię zawieszana zastąpił Claas Jaguar 690SL, ale po likwidacji krów mlecznych został sprzedany...

Opublikowano

Skosić to nie problem, najważniejsze to dobrze to ubić. Jak masz sporo hektarów i robisz dużą pryzmę to ok, ale przy małym areale to się nie spina. Dodatkowo swoim sprzętem kosisz kiedy chcesz, a nie kiedy akurat firmie pasuje...

Opublikowano

Fakt swoim kosisz kiedy chcesz ja mam 3,5 ha i zawsze robię na dwie pryzmy na jedną nie ma szans żeby zdążyć u jeździć. A czy te rzędowe sieczkarnie mają gniotownik ziarna? Wiem że te stare nie miały i zostawało całe ziarno. Tu masz ładnie zgniotłę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Czarek525
      Witajcie, próbuję uszczelnić siłownik z Autosanki D55 i chciałbym też wymienić te białe plastiki uszczelniające (prowadzące?), ale nigdzie nie znalazłem nowych i podobno nigdy takich nie było. Fabrycznie były takie montowane czy to pomysł "garażowy" ? Czy w Autosanach d55 były montowane takie same siłowniki co w modelu D47?

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie czy ktoś ma taką naczepę z tira i podczepia sobie do ciągnika ? Jak to zdaje egzamin w praktyce ? I jakie szukać naczepy aluminium czy metal ? Oczywiście wiem , że z własną hydrauliką , na resorze , poduszkach . No ogólnie nie znam się na tym . A w przyszłości może bym naczepę wykorzystał do tira , ale to tylko narazie luzne plany oczywiście tylko na krótkie trasy lokalne . 
    • Przez fiupek3110
      Jak w temacie. Która z tych przyczep wybrać.Wady zalety jakieś doświadczenia z tymi przyczepami?
    • Przez RolniczkaKaszuby
      Witam,
      Zakupiłam czyszczalnię Cezet Major, aby prawidłowo funkcjonowała potrzebuję instrukcji obsługi maszyny.
      Jeśli któryś z użytkownik portalu lub tej maszyny posiada taką instrukcję fabryka maszyn rolniczych Rofama "czyszczalnia M 307/0-2 CEZET MAJOR",
      byłabym wdzięczna za udostępnienie mi pliku w wersji pdf lub ksero instrukcji  - oczywiście odpłatnie.
      proszę o kontakt i pomoc 
    • Przez LMB
      Dzień dobry, mamy przyczepę rolniczą zakupioną ok. 1990 r. przez mojego ojca. Posiadamy tablice rej., dowód rej. stary niestety zaginął dowód zakupu- faktura.
      Na przyczepę nie ma przeglądu, OC.
      Nigdy nie była przetestowana na mojego tatę. 
      Chciałbym ją zarejestrować.
      Prosba o pomysly jak podejść do tematu.

Dziekuje 

• Dodaj nową pozycję...
v