Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

vat

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

kotły/5klasy   będzie można eksploatować do końca ich żywotności ...czyli około 20 lat 

W tych czasach myślisz że to możliwe 🤔

za 10 lat wymyśla 6 klasę i wszystko opodatkują poniżej ...w tym kraju nic mnie nie zdziwi 

No widzisz...pogodę co chwilę zmieniają bo za dobrze mamy a co dopiero piec🤭

3 godziny temu, Bartek933 napisał:

To jest chore, powtórzę enty raz: w gminie obok kilkuletnie kotły maja naklejki ze są do wymiany 

Tak to jest chore...reszta świata śmieje się z nas, a niektórzy nawet twierdzą że to bajki nie prawda 🤷‍♂️

3 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

Jak czysto pali przez zgazowanie to czemu by nie mógł? To co jest ekologiczne olej opałowy? Pellet to też drewno, a ekogroszek węgiel

Ty tu nie podskakuj, to Łunia wie co jest eko a nie my 🤭

3 godziny temu, Desperado napisał:

Wszystko to bzdura i wyciąganie kasy, nie mówię już o starych kopciuchach co dymią jak parowozy, ale k**wa na ekogroszek nie dobry jak to praktycznie nie dymi wcale, 4 a piątej klasy różni się tylko tym że 4 ma dodatkowe drzwiczki z rusztem jak go włożysz, niczym innym. Posrali by się wszyscy jakby była jakaś większa awaria prądu czy jakiś kataklizm w porządną zimę, siedzieli by chyba przy ognisku na środku podwórka i w saganku gotowali obiad.

Tak by było, niech przyjdzie miesiąc mrozu po -25⁰ to te wszystkie pompy piszczą. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1

za 10 lat wymyśla 6 klasę i wszystko opodatkują poniżej ...w tym kraju nic mnie nie zdziwi 

Za 10 lat ? śmieszne , Już połowa pieców 5 klasy się nie łapie na dofinansowanie na czyste powietrze , a obecnie jeszcze 6 klasy nie ma , ale następcą 5 klasy już jest                  EKO DESIGN , 

12 lat temu za 13tys kupiłem wówczas najnowoczesniejszy piec na ekogroszek, óczesny cud ekologii wychwalany  i polecany przez wszystkich. Dziś to kopciuch do złomowania, choć dymku nie puści... Swoja drogą myslicie, że drewno czy pellet mniej emituje co2 niż taki piec na ekogroszek? Można by się zdziwić.

Ja bym chciał widzieć cenę i dostępność peletu jakby tak wszyscy przeszli na pelet.   xD

Zasiejesz 1ha owsa i cena peletu nie będzie cię interesowała 

Niejedni za trochę gorzko zapłaczą za to że dali się wciągnąć na dofinansowania, będą płakać i oddawać dotacje z odsetkami.

czemu?

• Like 1

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Niektórzy sami zaczynają produkować pelet, w sąsiedniej wiosce jest mała rodzinna linia, ogarniają narazie 3 gospodarstwa z tego co słyszałem.  

No nie wiem komu to by się  teraz opłacało jak prąd tani nie bedzie , sam  rozważałem  stworzenie własnej linii i widząc koszt rozdrobnienia, dosuszenia, pelletowania to nie wychodzi mało  a i wydajności jakichś ciekawych nie ma. Na moje od licha kilowatogodzin, nie mały koszt zakupu nawet małej linii produkcyjnej   i zabawy przy samej peleciarce tak więc zrezygnowałem.

Kto chce niech poogląda jutuberowych peleciarzy jak to wygląda.

Palę dalej w kopciuchu póki mam jeszcze zapas drewna kawałkowanego i węgla, później poważniej  pomyślę o kotle zrębkowym używanym bo za nowego nie uśniecha mi sie wydawać powyżej 80k. Tego zrębkowego  Altereco i blaze nie biorę pod uwagę. 

A jak się rozmyślę to pelleciaka kupię, za różnicę w cenie kotłów będę mieć opału na kilka lat, nawet na  czystym owsie da radę jadąc na połowie mocy grzewczej i mam gdzieś ze za to grozi mi 

Mandat mandat... Obserwuj po więcej #dlaciebie #dla #dlaciebie   #dlac... |  TikTok

Edytowane przez Pigmei

28 minut temu, Pigmei napisał:

No nie wiem komu to by się  teraz opłacało jak prąd tani nie bedzie , sam  rozważałem  stworzenie własnej linii i widząc koszt rozdrobnienia, dosuszenia, pelletowania to nie wychodzi mało  a i wydajności jakichś ciekawych nie ma. Na moje od licha kilowatogodzin, nie mały koszt zakupu nawet małej linii produkcyjnej   i zabawy przy samej peleciarce tak więc zrezygnowałem.

Kto chce niech poogląda jutuberowych peleciarzy jak to wygląda.

Palę dalej w kopciuchu póki mam jeszcze zapas drewna kawałkowanego i węgla, później poważniej  pomyślę o kotle zrębkowym używanym bo za nowego nie uśniecha mi sie wydawać powyżej 80k. Tego zrębkowego  Altereco i blaze nie biorę pod uwagę. 

A jak się rozmyślę to pelleciaka kupię, za różnicę w cenie kotłów będę mieć opału na kilka lat, nawet na  czystym owsie da radę jadąc na połowie mocy grzewczej i mam gdzieś ze za to grozi mi 

Mandat mandat... Obserwuj po więcej #dlaciebie #dla #dlaciebie   #dlac... |  TikTok

Oglądałem wiem jak to jest, tanio nie wychodzi, ale jak ktoś ma pv i w lecie nadmiar kvh, dostep do trocin, ponoc to moeszaja nawet z owsem j innymi pestkami niektórzy 🤔

Na zrębki mogli by coś tańszego wysłać bo i ja tego towaru mógłbym mieć dużo.

Ja narazie pod uwagę biorę piec hybrydowy,  czyli zgazowujący drewno z opcją peletu. 

3 godziny temu, Dastan napisał:

A pellet myślisz, że łaskowie producenci będą wtedy nadal sprzedawać po 1200? Jeden surowiec pociagnie za sobą drugi, rynek nie zna próżni tak jak to było podczas pandemii. Z jakiej racji pellet kosztował wtedy krocie, skoro to wegiel wystrzelił na giełdach?

Edit

Po drugie dotowany jest węgiel energetyczny, ten dla indiwidualnych cenowo jest obecnie zawyżony aby zrekompensowac tamtą niską cene.

Tak, tak samo jak gaz.  Na Twoim miejscu kupił bym odrazu dwa takie same na podmiane za kilkanaście lat xD

A bufor nie musi być aby spełniało tą  norme 5 klasy ?

57 minut temu, Pigmei napisał:

Jest wiele opinii że się da choć najlepiej to robić mieszanki. nie wnikam jaki kto ma kocioł i jaki palnik bo tu może być klucz sukcesu 

https://www.youtube.com/watch?v=Sj2Ffgj6pus

U nas jest samoczyszczący, ruchomy i przy jego ruchach ziarno przelatyje przez otwory a to co się pali to jest niedopalane (to może by jakoś ustawil)

7 godzin temu, Bartek933 napisał:

Możesz kupić kopciucha 5klasy, bez dofinansowania tylko po to żeby dostać kasę na ocieplenie domu i wymianę okien.

My tak chcieliśmy zrobić.  Taki kocioł kosztuje conajmniej połowę kasy tego co z listy zium, a palimy samym drewnem to by nam pasował 

Czytaj dokładnie co napisałem a nie tylko tyle żeby się doczepić 

I jaki wziąłeś piec ? Bez dofinansowania? Bo u mnie też samym drzewem palone i właśnie mam dylemat czy brać piec na pellet na dofinansowanie i włożyć ruszt na drzewo czy za własne pieniądze na drzewo węgiel 

Edytowane przez MrCziken96

21 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja jak składałem wniosek to się zastanawiałem nad tym zgazowwującym , ale gościu mi odradził twierdząc że drzewo musi być suchutkie , a do tego jeszcze nie każdym gatunkiem drewneby było ok. ostatecznie mam we wniosku wpisany na pelet , ( z możliwością wstawienia rusztu i palenia normalnie drewnem 

Też właśnie o Atmosie myślałem 

Same trociny będą się zawieszać i nie pójdą , zresztą nawet sam owies w niektórych instalacjach nie za bardzo idzie 

135 na 1 osobę , więc jak 3 osoby to już się łapiesz , choć z drugiej strony rolników potraktowali niesprawiedliwie z tym obliczaniem przychodu . Gus wy***ał dochód z ha prawie 6 tys i potem wychodzi że rolnicy to milionerzy , a jak się okazuje to niektórzy koniec z końcem nie mogą powiązać..

135 to jest  łączny na gospodarstwo a nie na osobę.

https://energetycznyprojekt.pl/czyste-powietrze-2024-progi-dochodowe/