Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

vat

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jacor73 napisał:

135 to jest  łączny na gospodarstwo a nie na osobę.

https://energetycznyprojekt.pl/czyste-powietrze-2024-progi-dochodowe/

A co to zmienia jak 50 hektarowe gospodarstwo w ktorym mieszkają 2 osoby nie załapie sie, a 2 osoby zarabiające grubo powyżej średniej krajowej już łapią. 

Edytowane przez Dastan

6 minut temu, MrCziken96 napisał:

Ale na sam piec to nie długo ? bo sam stoję przed decyzją jaki piec jak mam własny las 

A nad czym tu się zastanawiać? Skoro możesz mieć za darmo piec wartości 20-30tys w którym spalisz to drewno i/lub pellet lub samo drewno bez możliwości palenia pelletem z ktory jeszcze musisz zapłacić? Swoją drogą też mam swój las ale wizja corocznego szykowania tylu kubików mnie zniechęciła,  zbyt dużo czasu to pochłania. 

37 minut temu, Dastan napisał:

A co to zmienia jak 50 hektarowe gospodarstwo w ktorym mieszkają 2 osoby nie załapie sie, a 2 osoby zarabiające grubo powyżej średniej krajowej już łapią. 

A niby w jaki sposób się załapią, jak łączny dochód powyżej 200 a limit jest 135?

28 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie czepiam się...

Naprawdę zdziwiony jestem ze tak można...

Wygląda na to że mnie w błąd wcześniej wprowadzono.

Nie wprowadzono Cię w błąd, niektórzy mocno się zdziwią, jak zaczną się kontrole i trzeba będzie z nawiązką oddać, to co się dostało.

3 godziny temu, Bartek933 napisał:

pellet-drewno 

I we wniosku oczywiście też napisałeś, że piec na pellet - drewno? 

35 minut temu, Dastan napisał:

To w końcu na osobę w rodzinie czy na gospodarstwo ? Bo jak na gosp to nawet 25ha się w takim razie nie załapie

Rozbijają to na dochód miesięczny na całą rodzinę. Przykładowo masz 10 ha przeliczeniowych. Nie robisz na etacie. Dochód z ha przeliczeniowego 5500 po zaokrągleniu. Masz 5 osobowa rodzinę. 55000÷12:5= 916 zł miesiecznie sprawdzasz na który próg się łapiesz i wiesz jakie dostaniesz dofinansowanie 

22 godziny temu, jacor73 napisał:

135 to jest  łączny na gospodarstwo a nie na osobę.

https://energetycznyprojekt.pl/czyste-powietrze-2024-progi-dochodowe/

Składałeś , dowiadywałeś się , czy tak ci się po prostu napisało ? Te kwoty są na te osoby które podasz że mieszkają z tobą . Choć jak zwykle wychodzi na to że najlepiej nie mieć nic , wółwczas jakieś zasiłki czy pomoce różnego rodzaju spływają , choć znam takich co mają z 20-30 ha oddanych w dzierżawę i oficjalnie nie mają dochodu żadnego , a nieoficjalnie dochód , to dopłaty z tych ha + czynsz dzierżawny +robota na boku , i można wnioski pisać o braku dochodów , tym bardziej że takie 800+ czy inne zapomogi nie są brane pod uwagę 

No dobra.

Jednak mi powiedziano że nie dostanie się na ocieplenie itd, jak piec nie będzie z tych dotowanych...

No a że piec bez buforu, prócz z podajnikiem jest piąta klasa, to też mi to nie pasuje...a i gaz ...były...

Już tylko z ciekawości wnikam...bo mam wrażenie że uzedniki robią co chcą, gdzie chcą...

Edytowane przez 12Pafnucy

Pewnie myśleli, że na piec też się będziesz starał o dofinansowanie, wtedy musi być z listy zum (dotowanych). Jak kupisz za swoje wtedy wystarczy każdy z5 klasy jaki jest legalnie dostępny w sprzedaży. Nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem, ale.. Jak ma podajnik to automartycznie podaje paliwo i buforu nie cza, a jak masz dolniaka z ręcznym załadunkiem to musi być bufor. W podajnikowym palisz czysto bez względu na to jaką mocą, a z ręcznym załadunkiem nie możesz kisić opału bo będziesz kopcił, tylko na pełnej mocy, a bufor będzie odbierał nadmiar ciepła

Edytowane przez Kowalsky30
  • Thanks 1

4 godziny temu, mysza103 napisał:

Składałeś , dowiadywałeś się , czy tak ci się po prostu napisało ? Te kwoty są na te osoby które podasz że mieszkają z tobą . Choć jak zwykle wychodzi na to że najlepiej nie mieć nic , wółwczas jakieś zasiłki czy pomoce różnego rodzaju spływają , choć znam takich co mają z 20-30 ha oddanych w dzierżawę i oficjalnie nie mają dochodu żadnego , a nieoficjalnie dochód , to dopłaty z tych ha + czynsz dzierżawny +robota na boku , i można wnioski pisać o braku dochodów , tym bardziej że takie 800+ czy inne zapomogi nie są brane pod uwagę 

Zapoznaj się z materiałami, to będziesz widział, ja już wiem.

Jasne w poziomie podstawowym 135 tys na osobę a w podwyższonym 1890 🤭🤫.

obraz.png

30 minut temu, jacor73 napisał:

Zapoznaj się z materiałami, to będziesz widział, ja już wiem.

Jasne w poziomie podstawowym 135 tys na osobę a w podwyższonym 1890 🤭🤫.

obraz.png

Teraz piszesz to co ja pisałem , a wczoraj pisałeś że 135 tys jest na gospodarstwo , a nie na osobę , nawet gdyby mieszkało tam 20 osób utrzymujących się z np, 136 tys nie dostali by dofinansowania , bo przekraczają 135 tys , choć na 1 osobę przypadało by 560 zł 

Wczoraj był instalator z firmy obejrzeć dom, kotłownię itp. I trochę namieszał...

Dom jest duży piętrowy, 200m2 powierzchni, gruntowny remont 15latvtemu: ocieplony styropianem 10cm, okna plastikowe 2szybowe, strop ocieplony. Teraz jest piec na drewno 32kW i na sezon idzie ok 5 przyczep d47 drewna opału. Woda latem grzana solarami.

Ten instalator mówił, że aby nowa instalacja z piecem zgazowującym hulała (i abym nie musiał siedzieć w kotłowni i palić "non stop" tylko raz na 2dni) powinienem kupić piec ATMOS 40kW i bufor 4tyś. ;) a to będzie koszt ponad. 70k - wliczając wstawienie kwasowki w komin

A gdybym zdecydował się na piec na pelet - piec TEKLA DRACO DE BIO 40kW i bufor 1tys. Wtedy koszt 40tyś. Zostaje wieć 30tyś na pelet, nie muszę przygotowywać drewna i później podkładać 

Co sądzicie o takim podejściu- gość niby twierdzi  że mu nie zależy co będzie montował - może i to i to, ale radzi aby przejść na pelet i głowa spokojna,  a za różnicę w kosztach mam pelet na kilka lat

Z drugiej strony mam 4ha lasu, ale z roku na rok nie robię się coraz młodszy...

i te koszty pieca zgazowującego i wielkość bufora nie jest przesadzona?

On wogole jest zwolennikiem buforow- u siebie ma piec na pelet i bufor 1tyś. I mówi, że zamontowanie pieca bez buforów to blupota - piec odpala się często -  grzałka 3kW nabija rachunki na energię elek. I przepala się średnio co 2lata. No i niby wtedy (bez bufora) idzie więcej opału

ja mam piec 15kw z buforem i ocieplenie 7cm styropianu 170m2 i  wg mnie piec jest za duzy , mógłby być 12kW z buforem. Pieprzenie bajek że 1KW na 10m2 pow. uż....

Wg mnie na 200 m2  jesli lekko ocieplony , to piec max. 15-18KW z buforem 1000l [ ale z obliczeń to i tak wyjdzie bufor ok1500l]. A co do 30-40 kW to trzeba by myśleć o buforach 2000l....  ale to w domach wielorodzinnych czy małych blokach 2-3 kondygnacje bez CWU , a nie domkach jednorodzinnych

#2 ... nie musisz przygotowywać drewna ... tylko żę musisz przygotowywać kase na pelet...

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1

rok temu bym ci powiedział że NIE bo  ujnia chce od gazu odchodzić coś okolice 2030 - bo  to jest zło kopalne. wydaje mi sie że obecnie to drewno jest rozwiązaniem "na lata"    -bo jest małe zainteresowanie tym tematem i niebędą tak gnębić urzędnicy unijni , jego minus to "pracochłonność brud itp.

wg mnie prawdziwa tania energia  i pałer to  palnik na olej zużyty , można pooglądać filmiki  i wyrobić zdanie

• Like 1