Skocz do zawartości

Sprzedaż ciagnika a vat

ma123

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, jacor73 napisał(a):

0%

Kolega podstawy ekonomii, to chyba ma w głębokim poważaniu? Od kiedy jest naliczany VAT przy umowie KS?

A jesli sprzedający jest rolnikiem VAT i zakupił traktor odliczając ten podatek ? 

17 minut temu, jacor73 napisał(a):

0%

Kolega podstawy ekonomii, to chyba ma w głębokim poważaniu? Od kiedy jest naliczany VAT przy umowie KS?

kupujący płaci 2 % ? 

Godzinę temu, ma123 napisał(a):

Witam orientuje się ktoś jaki jest % vat dla sprzedającego ciągnik umowa kupna sprzedaży 

Pozdrawiam 

Jak jest na vat odprowadza 23% podatku vat jak przeszedł na ryczałt to też powinien odprowadzić ileś vatu zależnie ile lat..

15 godzin temu, jarecki napisał(a):

Wiem jaki płaci się podatek od umowy kupna sprzedaż ale nie wiem jak wyglada sprzedaż np . traktora od rolnika VAT , rolnik po 5 latach może przejśc z rolnika VAT na ryczałt ale jesli zakupił traktor jak wyglada sprzedaż jak wróci na ryczałt 

Jeśli rolnik przechodzi na ryczałt to sprzedaje umowa kupna sprzedaży, jeśli jest na Vacie to faktura to wszystko. Nie ma różnicy, kiedy wychodzisz z Vatu, bo jak wychodzisz to rozliczysz się z US a nie z kupującym. Podam przykład z życia. Rolnik kupuje ciągnik w 2020, wychodzi z Vatu w 2022. Ciągnik może juz sprzedać na umowę kupna sprzedaży. Urząd skarbowy nalicza mu VAT do oddania z 3 lat(5 lat amortyzacja ciągnika, 10 lat budowle, tak bylo) , czyli jak z ciągnika odliczył 50 tys vatu, to musi oddać 30 tys w ciągu 3 lat. 

Pozdrawiam 

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez JanKropka
      Witam,
      zastanawialiście się nad tym   czy rolnik ryczatłowy od ułatwień vat pasuje do sprzedaży ewiencjonowanej ulatwień PIT?
      art. 20 ust. 3c daje nowe możliwości co do sprzedaży produktów przetworzonych ale wtedy chyba wypada się z ryczałtu na vacie?
      teoretycznie, wiec nie warto.. chociaż sa nawiązania do tej regulacji z pit
      chyba że ktoś lubi kasy fiskalne w rolnictwie
      Dawniej wykluczało sie bo sprzedaż ewidencjonowa nie mogła być na rzecz firm.. kto miałby wtedy wystawić fakturę vat dla rolnika ryczałtowca?
      Obecnie tego nie ma
      Teraz chyba chodzi o ograniczenie sprzedaży gdzie ryczatłowiec z vat ma tylko gospodarstwo oraz targowisko 😞 (art. 87 ordynacji podatkowej)

1c.   Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się również przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli:
      1)  (uchylony); 2)  przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze, z wyłączeniem uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tych zwierząt, w tym również rozbioru, podziału i klasyfikacji mięsa, przemiału zbóż, wytłoczenia oleju lub soku oraz sprzedaży podczas wystaw, festynów, targów i kiermaszy; 3)  (uchylony); 4)  jest prowadzona ewidencja sprzedaży, o której mowa w ust. 1e; 5)  ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody.
    • Przez panmino
      Czołem koledzy, w którym banku najłatwiej wziąć kredyt na utrzymanie płynności finansowej linia UP? Gdzie najkorzystniej liczą zdolność kredytową? W Paribas odpadłem, tylko straciłem czas na kopiowanie dokumentów...
    • Przez Cineek
      Witam serdecznie,

Nadeszła niezbyt przyjemna dla mnie chwila - zapadła decyzja o budowie pewnej drogi 7 metrowej odciążającej pobliskie miasto. Wiadomym jest że będą też robione ronda, zjazdy i drogi dojazdowe do pobliskich pól.
      Na moje nieszczęście na odcinku ok. 800m będzie to przecinać w sumie 4 działki, jak pewnie zdajecie sobie sprawę długie proste pola zamienią się w krótkie nieforemne kawałki co znacznie utrudni przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych.

Pytanie do osób które miały z tym do czynienia, jak wyglądają procedury związane z wykupem takiej ziemi?
      Obecnie są już tam zasiane zboża / rzepak. Na razie cisza ze strony miasta / powiatu i województwa, z mediów można się dowiedzieć że budowa może się rozpocząć w każdej chwili.
      Jakie kroki mogę podjąć i jakie rady w związku z tym mają osoby które już przerabiały ten temat ?
      Nie ukrywam że trochę mnie to przeraża...

Pozdrawiam

• Przez Tommii
      Witam, czy ruszył już nabór wniosków o zwrot części podatku rolnego ? Ktoś składał, skąd pobrać wniosek ?
    • Przez Kasienka555
      Witam wszystkich
      Potrzebuję pomocy/porady.
      A więc odziedziczyłam działkę o powierzchni 6 arów (600m2) ta działka stoi i nie ma z niej żadnego pożytku, na działce podłączona jest woda i nawet dostęp do prądu oraz studnia, nie mam zielonego pojęcia co mogłabym na niej zrobić żeby cokolwiek z niej mieć, nie interesuje mnie nic z stylu ogródka ponieważ posiadam ogród, byłabym zainteresowana np fotowoltaika ale nie wiem czy moja działka jest kompetentna do tego, być może są rośliny na których można się wzbogacić nie wiem. Proszę o porady będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam! :)
  • Dodaj nową pozycję...