Skocz do zawartości

Pług agro masz jednobelkowy

Damianek20

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, hubertuss napisał(a):

Moim daniem tak jeśli taki tylko budżet to lepszy niż jakiś wiekowy połamaniec z zachodu. Orze bardzo ładnie. Lemiesze i dłuta pasują od Kvernlanda. Minus to zabezpieczenia zrywalne i wymiana śrub ale za tę kasę to raczej normalna sprawa. Mam taki już chyba 11 lat.

Lemiesze do wymiany. Stal na dworze długo. Zobaczę jak dokładnie jeszcze. Jest 5 akpila za 10 tys ale spawana wierzyczka że niby tylko wzmocniona. Ogólnie ok 10 tys chodzą ale w lepszym wizualnym stanie. Chcę się ograniczyć bo jest teraz wielką niewiadomą w rolnictwie 

Budżetowy dobry pług. te 5 skib pamiętam jak kupowałem swój te 11 lat temu to ludzie coś tam narzekali, ze coś tam za słabe. Nie wiem. Akpil i agromasz to chyba bracia czy szwagry to praktycznie to samo. Dla mnie jednak potrzebna była tylko 4. Mój ma rozstaw max 4x44 a były max 4x40 takie same.

Tutaj wszystkie naklejki o rozstawie zeszły więc nie wiem po czym to określić jaki rozstaw ma. Odkładanie też całe zardzewiałe ciekawe czym to do czyścić 

Do lata mam czas ale kupić coś trzeba, zastanawiałem się nad obrotowym ale 3 obrotowa to max a orać 120 cm to w paliwie się nie wyrobie. Są pługi które mają niby zakres 3*50 cm tylko ciekawi mnie fakt jak to pracuję jak jest sucho i z takiej skiby jaka gruda. Wydaje mi się że drobniejsza jest lepsza. 

Taki za 9,5 tys 

Screenshot_20241112-155748.png

6 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Tutaj wszystkie naklejki o rozstawie zeszły więc nie wiem po czym to określić jaki rozstaw ma. Odkładanie też całe zardzewiałe ciekawe czym to do czyścić 

Zmierz od strzały do początku lemiesza.

Prostopadle do plozy.

Odkładnie to tarcza druciana na szlifierke kątową i jest błysk.

3 godziny temu, Grzesiek10314 napisał(a):

Mam Agromasza PJ 5 (4+1) z roku 2015. Wszystkie elementy jeszcze oryginalne oprócz dłut. Od 2 lat stoi nie używany. Zaorał może ze 100-120 ha. Jedyna przypadłość to regulacja koła do poprawy. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na PW.

A skąd jesteś i jakieś zdjęcie byś wysłał i cenę 

51 minut temu, jacus napisał(a):

nowy by chyba tanszy 😂

orze w miare, za to odkladnice byly przehartowane i pekaja. 

ten tez ma opone chinska i to zimowa ??

Ten za 9,5 tys niby z 15 roku.

Podjadę jutro i zobaczyć tego za 5 tys bo blisko. Lemiesze do wymiany to ok 600 zł ciekawe jak koło, bo obskurny jest jak stal na słońcu 

Damianek20 napisał:

3 godziny temu, Grzesiek10314 napisał(a): Mam Agromasza PJ 5 (4+1) z roku 2015. Wszystkie elementy jeszcze oryginalne oprócz dłut. Od 2 lat stoi nie używany. Zaorał może ze 100-120 ha. Jedyna przypadłość to regulacja koła do poprawy. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na PW. A skąd jesteś i jakieś zdjęcie byś wysłał i cenę 

Podlaskie, okolice Bielska Podlaskiego cena 9,5 tyś netto do negocjacji podaj e-mail to podrzucę później jakieś fotki

10 godzin temu, MarcinKa napisał(a):

Pług ma orać a nie błyszczeć jak auto w salonie.

W razie czego pomalujesz to tylko kupa stali.

Lemiesze to pikuś aby był cały nie porwany czy tam jakies inne akcje resztę ogarniesz.

Sasiad hebluje takim sprzętem kilkadziesiąt ha aresem 696 i nie narzeka.

Lemiesze dwa pęknięte czyli jak mówiłem trzeba cały komplet wymienić. 

Koło założone jakieś duże i ociera o ramke trzeba by dorobić dystans no i je uruchomić bo stoi. Odkładanie duże 44 ale są już trochę wrzery bo stoi nie smarowany 

Pług został zakupiony, okazało się jednak że oprócz pękniętych 4 lemieszy na środku są delikatnie pęknięte dwie odkładnie. Mam zamiar spróbować pospawać lemiesze choć nie wiem jak stal Borowa nadaje się do tego typu spawu elektrodą.

Moje pytanie do użytkowników ponieważ nie mam do niego żadnej instrukcji a chciałbym go ustawić pod mniejszy ciągnik i max 160 cm. Obecnie jest przestawiony na 220 m a właściciel siedzi za granicą i nie pamięta jak był fabrycznie ustawiony. 

Za pomoc z góry dziękuję 

Tak bo lemiesze są też pęknięte ale z winy użytkownika z uwagi że płaszczyzna na środku jest w pługu nierówna na każdej odkładni o dokręcenie śrub lemiesza na max zrobiło wdolenie i pękły w tym samym miejscu wszystkie. 

Odkładnie są dwie delikatnie też pęknięte ale może jakoś to się zrobi. 

Lemiesz chce spróbować pospawać bo są jeszcze ok na długość tylko z głupoty zmarnowane, a jak się nie uda to muszę kupić nowe za ok 600 zł znalazłem na allegro 

To się podkłada jakieś podkładki pod nierówności, a lemiesz musi być dokręcony, wszystko idzie pospawać, odkładnie też, gorzej jak są już cieniutkie, ale z tym też idzie sobie poradzić. Lemiesze też na pewno zamienniki i mogły być nieodpowiednio wyprofilowane, do tego jakiś stop twardy, a raczej tylko źle zahartowane i dlatego pękają, tak się dzieje czasem z dłutami badziewnymi, niby twarde i pękają, a szmelc się ściera ino furczy, inne potrafią się ułożyć i są lepszej jakości.

Edytowane przez Desperado

Ja wiem że trzeba podłożyć bo w starej uni za każdym razem idą podkładki jak się wymienia lemiesze a tutaj są jeszcze oryginalne z 2011 roku i gość miał to w d*pie żeby popatrzeć że coś nie tak z nimi. Odkładanie są grube prawie jak nowe tylko że zaniedbany bo stal na dworze nie smarowany i nie zauważyłem że odkładnie są pęknięte bo całe w rdzy. Odkręciłem lemiesza to rozpadł się na pół. 

W pracy mamy dobrą spawarkę o dużej mocy i wyrównanej sinusoidzie spawa idealnie może uda mi się pospawać i dam kowalowi żeby delikatnie podklepał może coś będzie ale pierwsze próby spawania i muszę pokazać kowalowi ile on by chciał za coś takiego bo może lepiej nowe kupić 

Pękniecia to nic takiego.

Jak mowisz że lemiesza jeszcze jest to pospawaj i bedziesz miał bez kupowania.

To samo odkładnie.

Zresztą może na początek lepiej wypróbujesz go w polu a dokupić jak Ci się sprawdzi zawsze możesz.

Co do szerokości pracy masz otwory do regulacji na górze korpusów widać je na zdjęciu nawet pewnie naklejek nie ma i nie widać ile jest na której to ustaw sobie 40cm na skibę normalnie mierząc miarka i po temacie.

Swoją drogą on ma aż taki zakres regulacji że weźmie ponad 50cm na korpus??

Edytowane przez MarcinKa

Typ chyba przestawił go na 44 i skręcił na max plus jeszcze przestawił wierzyczka patrząc na śruby z przodu to widać że coś było przestawiane.

Później zrobię fotę jak to wygląda. 

Tak naklejek nie ma. Myślę odkręcić na wiosnę korpusy i go pomalować ramę od nowa i dopiero obkleic