ŚRUTOWNIK do ziarna dla kur
-
Podobna zawartość
-
Przez Gąsiorek777
Witam,
odświeżam kochany temat opłacalności hodowli w naszym pięknym kraju. Sytuacja wygląda następująco posiadam budynek inwentarski który jeszcze do nie dawna służył jako obora dla opasów, rok temu z tego zrezygnowałem i od października budynek stoi pusty. Żal żeby stał pusty więc szukam informacji na temat różnych hodowli od świń po gęsi stąd pytanie o brojlery. Budynek ma 12m.sz. x 24m.dł. więc jestem w stanie go przedłużyć tak aby finalnie weszło do niego 20tys sztuk brojlera i teraz pytanie czy jest sens w to inwestować, nie jestem w stanie wyprodukować sobie samemu paszy, musiałbym kupić bądź też wejść w tucz kontraktowy. Posiadam jeszcze hodowlę trzody chlewnej około 200sztuk w budynku obok czy nie byłby to problem do produkcji drobiu. Za wszelkie podpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny. Nie potrzebuję rad typu "daj se spokój po co to kombinować" tylko faktyczne porady najlepiej od ludzi którzy mają wiele wspólnego z hodowlą brojlerów i są w stanie podpowiedzieć pewne rzeczy i doradzić a nie krytykować.
Pozdrawiam!
-
Przez EdwwardMaja
Dzień dobry
Mam następujacy problem z kurą. Ma rzadkie zielone odchody, praktycznie się nie rusza z miejsca, ma bladszt grzebień. odizolowalem ją i co dalej robić?
-
Przez soli_777
Witam, chciał bym zacząć temat z hodowlą niosek gdyż na moim terenie jest bardzo wiele zapytań o wiejskie jajka oraz mam inne stałe miejsce zbytu. Maksymalnie chcę mieć 300szt. ale zobaczymy co czas pokaże.
W temacie jestem zielony całkowicie i mam kilka zapytań:
1. Jak wygląda to od strony prawnej jeśli chciał bym sprzedawać jaja na targu/bazarku oraz osobom prywatnym?
2. Przy 300szt. niosek jakiej powierzchni potrzebuję kurnik? Nie mówię tutaj o wybiegu tylko samym kurniku
3. Z czego zbudować kurnik? Zależy mi na tym aby była to budżetowa inwestycja
Jakieś inne sugestie co do hodowli dla początkujących?
-
Przez Karolakarolina
Witam, posiadam 40 kur i chcę sprzedawać jaja. Wystarczy zgłosić kury weterynarii czy trzeba wejść w rhd?
Co wy byście zrobili? Na lewo nie sprzedam - konkurencja tylko na to czeka.
-
Przez Kasia_fiol
Dzień dobry, wie ktoś czy to coś niepokojącego? Jestem nowa w temacie kur. Niecałe trzy tygodnie temu kupiłam 30 kur i koguta z transportem . Miały to być kurki które już niosą ale u mnie łącznie zniosły dwa jaja plus to w kokonie. Już mi ręce opadają wciąż jest coś nie tak a kogut to już w ogóle porażka musiałam go dać do osobnej zagrody bo go dziobaly kury do tego stopnia że uszkodziły mu oko więc jest ślepy na jedno oko. Może jakieś rady jak ogarnąć problem . Daje im witaminy do paszy (przenice jęczmień kukurydzę ) stały się bardziej aktywne ale teraz zaczęły charczeć 😔
-
Rekomendowane odpowiedzi
Mercator pęknięty wał
Czytaj dalej »
DKC 3595