Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Qwazi

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Gmina rzuciła ogłoszenie żeby zgłaszać działki do tego planu ogólnego. 

Poszedłem zapytać jak wygląda sprawa z podatkiem od tych działek, które podam przyszłościowo jako rolno budowlane to nie wiedzą 😐 na cholerę one tam siedzą... 

Dopóki nie złożę o warunki zabudowy to chyba pozostaje jako rolna? Ogarnia ktoś?

Też byłem w tej sprawie. I jeśli dobrze zrozumiałem to gmina do końca roku musi uchwalić ten plan ogólny. Wydzielić strefy w gminie np dla magazynów, budownictwa czy też rolne. To później na podstawie tego planu ma być konstruowany mpzp. Podobno później nie będzie już takiej sytuacji że jak jesteś rolnikiem to budujesz się gdzie chcesz... Jeżeli teraz masz ,,działkę budowlaną,, a w tym planie ogólnym uchwała że są to tereny rolnicze to już nikt pozwolenia na budowę nie wyda. I jej wartość będzie jako rolnej.

• Like 2

pedro2 napisał:

Gmina rzuciła ogłoszenie żeby zgłaszać działki do tego planu ogólnego. 

Poszedłem zapytać jak wygląda sprawa z podatkiem od tych działek, które podam przyszłościowo jako rolno budowlane to nie wiedzą 😐 na cholerę one tam siedzą... 

Dopóki nie złożę o warunki zabudowy to chyba pozostaje jako rolna? Ogarnia ktoś?

u mnie podobnie do samego wojta mnie zaprowadzili bo też pytałem to wojt powiedział że narazie podatek będzie jak od działek rolnych na piśmie nic nie dostałem. U nas ilość dzialek pod budowę jest ograniczona ja sam chciałem zgłosić 3 bo mam przy drodze powiatowej. ale podobno to jest nic wiążącego też tak słyszałem więc nie wiem w sąsiedniej gminie zgłosiłem jedna juz w tamtym roku i nic się nie dzieje

• Thanks 1

Teraz to mówisz o podstawach takich planów zagospodarowania. Po to jest plan żeby robić wg niego.

Po to jest właśnie informacja od gminy żeby zgłaszać swoje działki pod budowę na przyszłość bo jak uchwalą to jest droga przez mękę żeby zmienić. 

Jeśli złożysz wniosek i do planu zgłosisz jako rolno budowlaną to w planie tak będzie. 

Do starostwa trzeba będzie się przejechać bo w gminie sami nie wiedzą. 

Będzie niezły kipisz jeśli oni sami bez pojęcia teraz to będą ogarniać. 

9 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Też byłem w tej sprawie. I jeśli dobrze zrozumiałem to gmina do końca roku musi uchwalić ten plan ogólny. Wydzielić strefy w gminie np dla magazynów, budownictwa czy też rolne. To później na podstawie tego planu ma być konstruowany mpzp. Podobno później nie będzie już takiej sytuacji że jak jesteś rolnikiem to budujesz się gdzie chcesz... Jeżeli teraz masz ,,działkę budowlaną,, a w tym planie ogólnym uchwała że są to tereny rolnicze to już nikt pozwolenia na budowę nie wyda. I jej wartość będzie jako rolnej.

Qwazi napisał:

30 minut temu, wojtal24 napisał(a):

właśnie miałem Ci ten temat wczoraj zapodać ja myślę że spiny z przełożonymi są jak w każdej pracy, tylko to specyficzna branża. moje zdanie jest takie wiem że to jest pewnie nie możliwe ale żadna polityka i wladza nie ważna czy z lewą czy z prawa czy cetro nie powinna się mieszać i wp***dalać do służb mundurowych wszystkich czy to straż policja pogranicznicy czy inne jednostki specjalne tylko wiadomo jak jest w tym temacie jedni chcą być mądrzejsi od drugich

To już pewnie przeczytałeś, co o tym myślę...

Michał Ty jakąś moderację miałeś? Bo powiadomienia mi przyszły z opóźnieniem 

nic mi o tym nie wiadomo od jakiegoś czasu korzystam z aplikacji i tu nie ma powiadomień albo nie wiem gdzie są. i nie mogę dawać lajkow jak w przeglądarce albo też tego nie wiem

5 minut temu, soltys48 napisał(a):

Taka...przaśna piosenka, ale za....dalać lubię.

1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Swego czasu niby na covida to takie dobre było,

..mi smakowało...

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I cyk, 9 małych uszatych przybyło.

Obiad dwudniowy zrobiony, można ryśkować.

.,z tych dziewięciu?

pedro2 napisał:

Teraz to mówisz o podstawach takich planów zagospodarowania. Po to jest plan żeby robić wg niego.

Po to jest właśnie informacja od gminy żeby zgłaszać swoje działki pod budowę na przyszłość bo jak uchwalą to jest droga przez mękę żeby zmienić. 

Jeśli złożysz wniosek i do planu zgłosisz jako rolno budowlaną to w planie tak będzie. 

9 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Mi wojt powiedział że to nie jest tak że ile chcesz można zgłosić tylko jest jakiś wskaznik na ilość mieszkańców a że u mnie jest mała gmina to jest też mało tych działek mam taką małą jedna działkę 56 arow na której w rogu stoi transformator i myślałem żeby dać ja pod fotowoltaike ale nie wiem czy to przejdzie bo po sąsiedzku są zabudowania

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nic mi o tym nie wiadomo od jakiegoś czasu korzystam z aplikacji i tu nie ma powiadomień albo nie wiem gdzie są. i nie mogę dawać lajkow jak w przeglądarce albo też tego nie wiem

@slawek74 weź no tu Michała poinstruuj troszkę, bo Ty na aplikacji jedziesz, a co chwilę gębę wykrzywiasz w reakcjach😁😉

Edytowane przez Qwazi

16 minut temu, wojtal24 napisał(a):

u mnie podobnie do samego wojta mnie zaprowadzili bo też pytałem to wojt powiedział że narazie podatek będzie jak od działek rolnych na piśmie nic nie dostałem. U nas ilość dzialek pod budowę jest ograniczona ja sam chciałem zgłosić 3 bo mam przy drodze powiatowej. ale podobno to jest nic wiążącego też tak słyszałem więc nie wiem w sąsiedniej gminie zgłosiłem jedna juz w tamtym roku i nic się nie dzieje

w gminie Krasnystaw kiedys ukazem wójta zmienili działki przy DK17 z rolnych na budowlane i naliczaja teraz podatek od budowlanych, mimo, że trwa tam produkcja rolna. Takie widzimisię. Wiem, że sprawa zaszła w sądach gdzies dość wysoko, nie wiem, jak się skończyła. Tak że, bez papieru żadnej urzędniczej mendzie nie ma co wierzyć

27 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja jak się pytałem to nie jest to absolutnie wiążące. Ja mogę sobie zgłosić co chce a czy oni wezmą to podczas uchwalania planu pod uwagę to inna sytuacja. Na swoim przykładzie mogę podać, że mam działkę we współwłasności. Ja zgłosiłem żeby ten teren był pod rolnictwo a drugi współwłaściciel żeby było pod zabudowę jednorodzinna. 

Ogólnie mam zamiar wystąpić o warunki zabudowy dla jednej działki ale tak się teraz zastanawiam właśnie z tym podatkiem jak to będzie...Też muszę o to zapytać. 

22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

@slawek74 weź no tu Michała poinstruuj troszkę, bo Ty na aplikacji jedziesz, a co chwilę gębę wykrzywiasz w reakcjach😁😉

Aplikacjia nie dziala dobrze i od tej rewolucji na przeglądarce tym ..g.. 🤦

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z tych dziewięciu to jak dobrze pójdzie to może za pół roku. 

Raczej piotrowaćcc🤦