Skocz do zawartości

Ceny Mleka 2025

tomekskw

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Z niecierpliwością czekam na sprawozdania zakładów żeby dowiedzieć się co nie co kogo było stać na podwyżki. Myślę że  @Dream1990 również na to czeka 😉

Z przyjemnością będę czytał sprawozdania te realne z krs. Zdecydowanie nie te wypociny prezesów w sponsorowanych artykułach w prasie branżowej. Biznes lubi ciszę, każdy.

Ceny masła w hurcie koło 33 zł/kg, mleko chude między 70-75gr, śmietana koło 0,36 jednostka tluszczu. Sery trochę zjechały. 

Apropo dyskusji o wydajności, areale i paszach z zakupu - Jaki macie aktualnie okres miedzywycieleniowy przy jakiej średniej wydajności dziennej? 

U nas 378 dni, średnia dzienna między 30-36L przy 10500L za 305 dni. Z 21ha areału sprzedane niecałe 400 tys.L mleka. Da się żyć i coś inwestować. Oczywiście każdy by chciał cenę Piątnicy ale narzekać nie mam zamiaru.

• Like 2

15 godzin temu, Matmen napisał(a):

Z tymi przedstawicielami,zywieniowcami to temat rzeka. Ostatnio był taki z rozmowy konkretny samo najpierw pobrał próbki o myślę spokoo. Ale liczył liczył i wyliczył że mam od niego dokupić pelnoporcjowki 21%po 1800i po sześć kg na głowę. 

Bo większość tych chłopakw co pracuje w paszówkach ma robić sprzedaż dlatego tak Ci doradza

Srednia cena W Piątnicy za caly 2024r wyszła u mnie 2,91 

• Like 1

2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

I tu jest przepaść prawie 60 gr różnicy w skali roku. To jest ćwierć miliona jak u mnie

Jak znajomy oddający do mlekpolu mówi że z tej różnicy nowego fendta na rok traci no i to bedzie prawdabo  jak  produkuje  ponad 1,5mln l to i fendta za różnice by kupił wiadomo że nie serii 900 ale 700 już wyrwie

Jeżeli chodzi o żywienie to zrezygnowałem z koncentratu bo po pewnym czasie zapalenia zaczęły się pojawiac więc teraz 1 kg Amirapu standard 2,3 kg pelnoporcji 24 Mega z blattina ,4,5 kg kiszonego ziarna a z objętościowych sianokiszonka i wyslodka i wyslodka jest główną pasza objętościowa ze względu na małą ilość sianokiszonki ,wydajność na takim karmieniu obecnie 25,5 litra od krowy 

41 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mi się opłaca bo szwagra znajomy ma firme leasingową i dużo taniej przez nich wyszlo samo auto i raty leasingu. Do tego trochę vatu co miech też dojdzie

Nowe auto? I wtedy normalnie gwarancja przeglądy w salonie w Mercedesie? Też mam możliwość kupić tańszy nowy u pośrednika spod Warszawy ale chyba wolałbym na miejscu w salonie.