Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 8.02.2025 o 08:15, jajonasz napisał(a):

Żeby wywalić Emila to na prawdę trzeba się postarać. 

Rozwiń  

To tylko potwierdza, że to co w danej cesze tej samej odmiany sprawdza się u jednego   u drugiego już nie. Decyduje  o tym wiele czynników. Od rozkładu opadów poprzez agrotechnikę a skończywszy na rodzaju gleby. Nawożenie azotem w oparciu o zawartość azotu mineralnego. Łamały ją w połowie źdźbła lipcowe nawałnice jakie rok w rok przechodzą. Siałem ją latami ponieważ z siewu terminowego zawsze parametry na młyn miała i plon zadawalający. Wyleganie było jej jedynym problemem dla mnie. Reszta była opanowana: gęstość siewu, wygląd po zimie, moment strzelania w źdźbło, choroby (małymi kosztami na zamiennikach można ją było u mnie dobrze ochronić p rzepaku). Teraz mam Pallasa pierwszy rok ze względu na rodzaj gleby, gdzie wiem że Emil nie miał by szans wydać plon jak z poprzednich lat. 

Opublikowano
  W dniu 5.02.2025 o 19:20, yacenty napisał(a):

a wiesz ile by dała ta sama pszenica po 0.3 moddusa? czy wydaje Ci sie ze było dobrze?

Rozwiń  

W ub roku rekord z tego kawałka, ale pasza, więc chyba moddus nie zaszkodził. Nigdy się nie dowiem co by było gdyby...

W dniu 9.02.2025 o 12:34, Piffpaff napisał(a):

czekam na koniec przymrozków nocnych i jakiś deszcz bo mróz sysuszy glebę i sypac N na sucha ziemię to mija się z celem. Źle się dzieje... mam nadzieję że po tym słonecznym wyrzu co panuje nad Polską w końcu przyjdzie deszczowy czas i wtedy pasowałoby wjechać z N

Rozwiń  

Nie uważam tak. Teraz przy ujemnych temperaturach można sypać na suchą i czekać na opady. Problemem jest zmarznięta gleba, duże opady i pochyłe pola, wtedy strata ogromna, bo spłynie. W innym wypadku przy tej pogodzie azot może leżeć dwa tygodnie w niezmienionej zbytnio formie. Z tego też powodu sam niedługo RSM wyleję, o ile w prognozach nie będzie 1 m śniegu 

Opublikowano
  W dniu 10.02.2025 o 15:54, ravoj napisał(a):

W ub roku rekord z tego kawałka, ale pasza, więc chyba moddus nie zaszkodził. Nigdy się nie dowiem co by było gdyby...

Nie uważam tak. Teraz przy ujemnych temperaturach można sypać na suchą i czekać na opady. Problemem jest zmarznięta gleba, duże opady i pochyłe pola, wtedy strata ogromna, bo spłynie. W innym wypadku przy tej pogodzie azot może leżeć dwa tygodnie w niezmienionej zbytnio formie. Z tego też powodu sam niedługo RSM wyleję, o ile w prognozach nie będzie 1 m śniegu 

Rozwiń  

Jak z 2 tygodnie poleży to napewno strat nie będzie 😅

• Like 1
Opublikowano

no sle jak sie nie zaswiecilo, to do 1 marca sie nie zaswieci😎 u nas mróz do -10 wiec mozna zapomniec. w sumie jesienia dalem 70 kg, w d....e to mam. juz wiem ze za rok jesienia doloze 100 kg mocznika i wiosna bedzie na luzie tylko 300 kg saletry bez stresu. jesli powtorzy sie to z zeszlego roku to przez marzec i kwiecien kropla deszczu nie spadnie.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 10.02.2025 o 17:20, Tomek90 napisał(a):

Jak z 2 tygodnie poleży to napewno strat nie będzie 😅

Rozwiń  

Nie wiem czy robiono badania co się dzieje z azotem przy -10, ale analizując te wyniki przy temp dotatniej bliskiej 0, wyciągam wnioski, że dwa tygodnie na powierzchni gleby  azot nie powinien się denitryfikować szybciej jak ten podany na mokrą glebę przy +5

Ale mogę się mylić i jestem otwarty na zmianę stanowiska 

W dniu 10.02.2025 o 17:20, Tomek90 napisał(a):

😅

Rozwiń  

Sam nie widząc prognoz opadów nie wyjeżdżam, bo też pewien swojej teorii nie jestem. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

możliwe że przez cały luty nawet 1 mm opadu nie będzie chyba że liczyć rosy, koniec stycznia też nic nie padało, w sumie coś koło 20 ostatni opad był.

Opublikowano

lepiej że mrozy są w lutym niż w kwietniu

W dniu 9.02.2025 o 15:15, czakbar napisał(a):

Teraz mam Pallasa pierwszy rok ze względu na rodzaj gleby, gdzie wiem że Emil nie miał by szans wydać plon jak z poprzednich lat.

Rozwiń  

ja jakie gleby się nadaje Pallas?

Opublikowano
  W dniu 11.02.2025 o 17:55, Tomek90 napisał(a):

To jest 9 dni, nikt poważny nie wierzy w taką pogodę. 

Rozwiń  

Nie mów że nie patrzysz na prognozy długetrminowe , lepiej że pokazują zimno do 20 lutego , niz 20 marca, psychologicznie lepiej sie czujemy, ja juz myślałem że -5 to będzie najniższa temp. tej zimy, oby nie przekroczyła -10

Opublikowano
  W dniu 11.02.2025 o 17:55, Tomek90 napisał(a):

To jest 9 dni, nikt poważny nie wierzy w taką pogodę. 

Rozwiń  

A loty kosmiczne planują z większym wyprzedzeniem. Mają modele pogodowe, mają aktualne dane ze świata i wiedzą jak dany ruch powietrza w danej części globu się zachowa. 

Opublikowano
  W dniu 11.02.2025 o 18:23, wilkołak napisał(a):

Nie mów że nie patrzysz na prognozy długetrminowe , lepiej że pokazują zimno do 20 lutego , niz 20 marca, psychologicznie lepiej sie czujemy, ja juz myślałem że -5 to będzie najniższa temp. tej zimy, oby nie przekroczyła -10

Rozwiń  

A co to -10 

Opublikowano

chyba się trochę odzwyczailiśmy od zim że -10 robi wrażenie... -20 albo -30 to byłby powód do narzekania a takie -10 może pozytywnie wpłynąć na przyrodę

• Like 1
Opublikowano

najwięcej pamiętam u mnie jakoś z 20 lat temu -27, dalej w przeszłość byłem zbyt młody żeby dokładnie pamiętać jednak za dzieciaka mam wspomnienia zimy jak momentalnie w nosie zamarzało to to -10 nie było.