Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 21.02.2025 o 22:01, Gimmeshelter napisał(a):

No wreszcie coś mądrego napisali bo już nie można czytać tych płaczów o deszcz bo im się azot podany pod koniec lutego lub na początku marca nie rozpuści. Nigdy nie było takiej sytuacji i nie będzie też na pewno teraz, bywalo tak że się podawało pod koniec marca i nie padało dobre dwa trzy tygodnie (nawóz oczywiście ginął po jakimś tam przymrozku a czasami nawet tego samego dnia) i jak ktoś mówi że nie działał bo nie spadło na niego tam 10 czy 20mm wody przez co nie dostał się do korzenia, to po prostu jest śmieszny :D już powoli można jakoś tam rozumieć jak ktoś teraz jedzie, ale byli tu tacy co 1 lutego płakali że to już za późno o 2 tygodnie 🤣 pewnie koło 10 marca się rozsieje pierwsza dawkę i ani trochę się nie martwię czy się rozpuści, z drugą to prawda bywało różnie ale wtedy tak jak kolega tam pisał było po 20 stopni czasami 

Rozwiń  

Jak podawales końcem marca to raczej na pewno dlatego że nie dało się wjechać w pole bo było mokro więc co tu porównywać. 

Opublikowano
  W dniu 22.02.2025 o 06:12, andrzej224 napisał(a):

u mnie rędzina nawet nie zamarza taka susza jest. gdzie tu sens siać

Rozwiń  

Mówisz że ziemia nie zamarznięta że pójdziesz w pole I wbijesz normalnie szpadel w ziemię? Coś chyba kręcisz,  bo u mnie też rędziny i po wierzchu 2- 3 cm jest sucha niezmarznięta a głębiej normalnie zamarznięta,  jak głęboko to nie wiem ale pisać że nie zamarznięta to jest na pewno nieprawdą 

• Haha 1
Opublikowano
  W dniu 21.02.2025 o 18:35, Jarko19 napisał(a):

Jak by sterowali pogodą czytając nasze wpisy xD

Też miałem sobota rano jechać ale czekam , lubelskie 

Rozwiń  

Lepiej z dziećmi na ferie pojechać .... Widzę że to był dobry pomysł 😁

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 21.02.2025 o 22:01, Gimmeshelter napisał(a):

No wreszcie coś mądrego napisali bo już nie można czytać tych płaczów o deszcz bo im się azot podany pod koniec lutego lub na początku marca nie rozpuści. Nigdy nie było takiej sytuacji i nie będzie też na pewno teraz, bywalo tak że się podawało pod koniec marca i nie padało dobre dwa trzy tygodnie (nawóz oczywiście ginął po jakimś tam przymrozku a czasami nawet tego samego dnia) i jak ktoś mówi że nie działał bo nie spadło na niego tam 10 czy 20mm wody przez co nie dostał się do korzenia, to po prostu jest śmieszny :D już powoli można jakoś tam rozumieć jak ktoś teraz jedzie, ale byli tu tacy co 1 lutego płakali że to już za późno o 2 tygodnie 🤣 pewnie koło 10 marca się rozsieje pierwsza dawkę i ani trochę się nie martwię czy się rozpuści, z drugą to prawda bywało różnie ale wtedy tak jak kolega tam pisał było po 20 stopni czasami 

Rozwiń  

Wczoraj na próbe reką rozsiałem saletre puławska drobna ,w nocu -3 ale totalnie sucho leży granulki lekko zmniejszyły się , zaksan nic nie rozpuścił sie i jak tu siać 

Ziemia zamarznięta na 20 -22 cm

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

A to nie jest tak, że ta wilgoć wyjdzie na wierzch jak zacznie rozmarzać i akurat nawet bez opadu rozpuści a potem deszcz załatwi resztę?

U mnie coś nadają na poniedziałek nie dużo ale coś zawsze. Trochę dzisiaj pocukruje.

Opublikowano (edytowane)

Panowie pytam z ciekawości nie jest to nic ważnego ale zastanawia mnie to troche 😂 Mianowicie wszędzie wokół zboża ozime a tylko u mnie na pszenicy śnieg stopniał szybciej. Jest na to jakies wytłumaczenie bardziej rozwinięte zboże to moze byc ten powód?

Screenshot_20250222-100040.png

Messenger_creation_4638FC42-CDCD-4EEA-86C3-787F0F71F1C4.jpeg

Edytowane przez rseba7745
Opublikowano

Na większym zbożu szybciej taje śnieg , roślina żyje oddycha , daje ciepło

W dniu 22.02.2025 o 08:46, forestrider18 napisał(a):

A to nie jest tak, że ta wilgoć wyjdzie na wierzch jak zacznie rozmarzać i akurat nawet bez opadu rozpuści a potem deszcz załatwi resztę?

U mnie coś nadają na poniedziałek nie dużo ale coś zawsze. Trochę dzisiaj pocukruje.

Rozwiń  

Wierzchnia warstwa jest tak wysuszina że niema w niej wigoci , wczoraj ziemia puściła na 3 cm , ic błota niema , nawet na mocnych zimiach, buty nie pobrudzisz tylko zakurzysz

Opublikowano
  W dniu 22.02.2025 o 08:40, wilkołak napisał(a):

Wczoraj na próbe reką rozsiałem saletre puławska drobna ,w nocu -3 ale totalnie sucho leży granulki lekko zmniejszyły się , zaksan nic nie rozpuścił sie i jak tu siać 

Ziemia zamarznięta na 20 -22 cm

Rozwiń  

Rozsypał mi się wczoraj saletrosan, dzisiaj już widziałem, że wokół granulek robi się mokro i zmniejszają się.

Opublikowano

Donovan (3,5) siany w optymalnym terminie przetrwał -12*C z silnym wiatrem bez okrywy śnieżnej... Natomiast pszenica sąsiada siana sporo później wygląda tak.

Resize_20250222_104149_9400.jpg

Resize_20250222_104148_8993.jpg

• Like 1
Opublikowano

Pewnie była zieleńsza, raczej nic jej nie będzie dostanie azotu i na drobi, chyba że zaniedbane pole i nawożenie przedsiewne to nie nadrobi.

Opublikowano

@lobudek jak sąsiad odpowiednio podejdzie do nawożenia to i tak lepiej na tym wyjdzie niż jakby siał pszenicę jarą. Choć oczywiście zgodzę się z Tobą, że jeśli tylko się da, to najlepiej zasiać w optymalnym terminie. 

Opublikowano

Mam działkę pszenicy na słabszej ziemi + nowa dzierżawa, więc nie spodziewam się tam rekordów, ale jeśli pogoda dopisze to wolę być pozytywnie zaskoczony niż zawiedziony.

Co sądzicie o jednym zabiegu Daxurem? Ktoś stosował w ubiegłym sezonie? Jakie spostrzeżenia? Decydując się na jeden zabieg, w którym momencie najlepiej go wykonać? Cena jest dość atrakcyjna

Opublikowano
  W dniu 22.02.2025 o 14:50, Siedzacybyk napisał(a):

protio 150 -180 g , jesli jest macziak trzeba cyflux 0.15 dołożyć. taniej sie nie da.

Rozwiń  

Mam kupiony duet na start właśnie. On niby też na maczniaka jest ale w razie co dokładać coś do tego?

Opublikowano
  W dniu 22.02.2025 o 14:59, Siedzacybyk napisał(a):

jesli byc tanio to po dolozeniu, tanio nie bedzie. zawsze mozesz tebu dolozyc, grosze to kosztuje, a podniesie skutecznosc. na t2 pojedziesz z protio. to chyba dobry wybor.

Rozwiń  

Na t2 miał być protio + azoksystrobina + może difenokonazol