Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 18:59, Rowan napisał(a):

Przede wszystkim trzyma miotłe do wiosennego odchwaszczania. 

Rozwiń  

Trochę bez sensu sam dff

Może spróbuj ctu i dff.

Gdyby nie trzeba poprawiać miotły to koszt wiosennego odchwaszczsnia doada

Opublikowano

Panowie mam saletre i saletrosan kupiony. Plan był żeby zaczac saletrosanem ale bardzo mało wody ma byc w marcu. Zastanawiam sie czy lepiej nie podać pierwszej saletry powinna lepiej sie rozpuścić i szybciej może nie bedzie aż takich strat azotu, saletrosan chyba duzo gorzej sie rozpuszcza podał bym go na N2. Dodam że aktualnie pokazuje mi może z 2 litry możliwego opadu a potem tydzień ciepla po 15 stopni. Co o tym myślicie?

Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 19:11, Agrest napisał(a):

Trochę bez sensu sam dff

Może spróbuj ctu i dff.

Gdyby nie trzeba poprawiać miotły to koszt wiosennego odchwaszczsnia doada

Rozwiń  

Jest tanio i działa, więc po co kombinować? 🙂

Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 20:04, Grab12 napisał(a):

Zasobność w siarkę jaką masz dawałeś coś z siarką przed?

Rozwiń  

Zasobności nie znam, w standardowych badaniach jakie robie siarki nie badaja, ale nic nie poszlo z siarki w tym roku jeszcze, no moze 200 kg polifoski 6 na jesieni ale tam tej siarki to tyle co nic 

Opublikowano (edytowane)

Siarka się wypłukuje choć zboża nie ciągną wiele najlepiej zrobić pas kontrolny i ocenić samemu różnice z siarką i bez wiadomo że pole nie jest jednorodne i mogą być różne zawartości ale zawsze coś można zauważyć plus może dajesz obornik? to tam jest wszystko

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 21:27, Grab12 napisał(a):

Siarka się wypłukuje choć zboża nie ciągną wiele najlepiej zrobić pas kontrolny i ocenić samemu różnice z siarką i bez wiadomo że pole nie jest jednorodne i mogą być różne zawartości ale zawsze coś można zauważyć plus może dajesz obornik? to tam jest wszystko

Rozwiń  

A jak myslisz mogą wystąpić stary azotu większe przy zastosowaniu saletrosanu niż przy saletry amonowej? W przypadku jeśli przyjmijmy spadły by 2 litry plus mają wystąpić jakies przymrozki do -2 moze troche szronu to tez jakaś wilgoć

Opublikowano

Wydaje mi się że straty są zawsze kwestia jak duże nie jestem jakimś znawcą a pogoda to loteria dzień czy dwa pokazywało mi jutro 7 mm opadu teraz 12 także może wysiejesz i popad mocniej będą mgły itd ja sam sypałem z 2 czy trzy tygodnie siarczan magnezu i sól a dopiero dzisiaj 200 kg saletry na ha zresztą po saletrzaku też zostawała widoczna otoczka dolomitowa a zboże było ciemne także to że granulat całkowicie nie znikła nie znaczy że azot się już nie przemiescił

Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 17:17, Piffpaff napisał(a):

żeby zrobić prawidłowa analizę bakterii należy sprawdzić zawartości itp ale pola oddalone od siebie 200m o podobnej kulturze uprawy i zawartości średnie, pH ok 5.5 dały podobny plon mimo że jedna działka dostała dodatkowo bakterie. Więc nie bardzo rozumiem czego Ty nie rozumiesz? ta sama klasa gleby, to samo naworzenie, opryski a plon mimo bakterii taki sam. co do kukurydzy to okres wegetacji ma dluzszy więc może w kukurydzy bardziej się sprawdzają bakterie bo powierzchnia rośliny wieksza

Rozwiń  

Ph 5.5 i ty bakterie testujesz. Poczytaj najpierw jak się je stosuje, a później sie wypowiadaj. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
  W dniu 26.02.2025 o 21:37, rseba7745 napisał(a):

A jak myslisz mogą wystąpić stary azotu większe przy zastosowaniu saletrosanu niż przy saletry amonowej? W przypadku jeśli przyjmijmy spadły by 2 litry plus mają wystąpić jakies przymrozki do -2 moze troche szronu to tez jakaś wilgoć

Rozwiń  

Jest sucho , raczej było ,u nas codziennie mgły , przez dwa dni 3 mm , szału niema , ale szanasa na jakiś kolejny opad, tez sie oglądałem , a było siać 1 lutego , a nie po 10 , w poniedziałek poszła druga dawka na rzepak, siej saletrosan ,jutro opady przejdą przez całą Polske , przymrozki nie robia straty azotu , jak będzie +10 , wtedy będą 

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 27.02.2025 o 06:47, wilkołak napisał(a):

Jest sucho , raczej było ,u nas codziennie mgły , przez dwa dni 3 mm , szału niema , ale szanasa na jakiś kolejny opad, tez sie oglądałem , a było siać 1 lutego , a nie po 10 , w poniedziałek poszła druga dawka na rzepak, siej saletrosan ,jutro opady przejdą przez całą Polske , przymrozki nie robia straty azotu , jak będzie +10 , wtedy będą 

Rozwiń  

Na planach mi sie skończyło nie wjade bo koleiny narobie. Poszedłem na pole to but sie zapada a w pogodzie jakiś szalowych opadów u mnie nie ma znowu ominą raczej. Najśmieszniejsze jest to że wszystkie powiaty wokół na żółto a moj biały ale to juz drugorzędna sprawa 😂 Za rok trzeba szybciej działać ale rok rokowi nie równy 

Edytowane przez rseba7745
Opublikowano
  W dniu 27.02.2025 o 08:39, Mareg napisał(a):

Lubelskie siejecie saletre? Zastanawiam sie czy dac na n1 saletre czy moze bezpieczniej bylo by narazie dac mocznik 

Rozwiń  

Pamiętaj że mocznik przy dobrych wiatrach zadziała za 3-4 tygodnie. 

Opublikowano

Tak to jest z ojcami, mówię mu ustawione masz na 200kg saletry jakby coś było nie tak to dzwoń. Wracam do domu a mówi mi że wyszło 250kg/ha, mówi że było to sypal 🤣 okazało się że z rozpedu z mojej winy źle ustawiłem rozsiewacz. Zacza padać spokojny deszczyk więc idealnie

Opublikowano
  W dniu 27.02.2025 o 14:24, Piffpaff napisał(a):

Tak to jest z ojcami, mówię mu ustawione masz na 200kg saletry jakby coś było nie tak to dzwoń. Wracam do domu a mówi mi że wyszło 250kg/ha, mówi że było to sypal 🤣 okazało się że z rozpedu z mojej winy źle ustawiłem rozsiewacz. Zacza padać spokojny deszczyk więc idealnie

Rozwiń  

No ale to wyłącznie Twój błąd był, więc co się Ojca czepiasz... 😄

• Like 1