Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 31.03.2025 o 15:29, Piffpaff napisał(a):

Byłem dziś na polu pszenicy która dostała na koniec lutego 250kg saletry. Dziś pszenica wygląda bardzo dobrze ale jak się przyjrzeć bliżej to widać że są place gdzie pszenica jest rzadsza i ma po 8-10 rozkrzewien!i Płozy się po ziemi a tam gdzie jest normalna obsada to rośliny idą już w górę I widać zalążki kolanka maja 3-4 rozkrzewienia. Na wirosowke to nie wygląda bo intensywnie zielone I zdrowe. Ciekawe czy coś z tego będzie i wyda jakiś klos...

Rozwiń  

Wirusowe choroby (żółta karłowatość jęczmienia) to jeśli są rośliny zainfekowane to i tak się to dopiero objawi dopiero w maju , a to że się tak płozi to normalne jeśli place są rzadkie to ma miejsca i się krzewi , moim zdaniem jest wszystko ok 

Na mszyce rozumiem że pryskane jesienią ?

W dniu 31.03.2025 o 17:08, Piffpaff napisał(a):

@mysza nie zgodzę się z tobą bo w zeszłym roku chyba w okolicy Wrocławia był przymrozek nawet -7 i w zniwa klosy pyste były ale to już niech się wypowiedzą osoby z tamtych okolic

Rozwiń  

Zgadza się , ale właśnie ten przymrozki były w fazie liścia flagowego , a nawet jak pszenice się kłosiły i to narobiło problemu , , bo trzeba zaznaczyć że te puste kłosy były zazwyczaj w bardzo wczesnych pszenicach , a przy tej pogodzie jaka była rok temu to w połowie kwietnia już te pszenice były wykłoszone albo się kłosiły i to zrobiło szkody , a nie że pszenica która jeszcze nie ma 1 kolanka to od przymrozku będzie miała straty bo kłos umarznie 

A jak czasami zboża wchodzą w zimę już mając 1 kolanko , to by musiały wymarznąć (tak przynajmniej twierdzisz) a one normalnie plonują 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Myślicie że będzie z tego plon?

Pszenica elektra siana 30 września w obsadzie 320 roślin na m2. Niestety mrozy, które u mnie wystąpiły pod koniec lutego -16/-18, w miejscach gdzie było mokro konkretnie uszkodziły rośliny. Dużo z nich powypadalo a reszta straciła rozkrzewienia. Dostała do połowy marca 120N w czystym skladniku, ale nie wiele to pomogło. Pierwszy raz posiałem ta odmianę, była pięknie rozkrzewiona ale po tym mrozie część pola wygląda jakby była siana w grudniu. Co mnie zaskoczyło, zaczęła strzelać w źdzbło wcześniej niż jęczmień ozimy, dobrze rozwinięte rośliny już w połowie marca. Na ten moment na niektórych polach są miejsca gdzie roślin jest 200-250 na m2 ale niestety brak rozkrzewień... Jest to odmiana typu pojedynczego kłosa, co dodatkowo mnie martwi...

na załączonym zdjęciu nie są to najgorsze miejsca, tutaj rośliny są delikatnie rozkrzewione. Mam kawałki na których jest tylko jedno źdźbło 

IMG20250327131935.jpg

Edytowane przez Jaceenty346
Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 16:48, mysza103 napisał(a):

Kto nie skrócił do tej pory to niech se lepiej spokojnie siądzie na d*pie a nie rozmyśla o skracaniu tym bardziej jak jeszcze ktoś rozmyśla o środzie czy czwartku 

Nic jej nie będzie w tej chwili , bo musiało by być po minus 10 stopni , albo pszenica jak by była na etapie liścia flagowego+ , to wówczas ryzyko by istniało 

Rozwiń  

Wiesz co ja to się wstrzymam

Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 16:48, mysza103 napisał(a):

Kto nie skrócił do tej pory to niech se lepiej spokojnie siądzie na d*pie a nie rozmyśla o skracaniu tym bardziej jak jeszcze ktoś rozmyśla o środzie czy czwartku 

Rozwiń  

Jestem tego samego zdania. Wolę zrobić spóźniony zabieg niż stresować roślinę i później ja ratować odżywkami bo będzie fito

Opublikowano (edytowane)

Mam kupiony Wirtuoz Pro ale na areał wypadłoby minimalne stężenie.

Został mi stary przeterminowany prochloraz, dodać do Wirtuoza.?

Czy przy spodziewanych przymrozkach od weekendu, nawet do -4 warto wzmacniać jeszcze rośliny siarczanem z mocznikiem.

Pszenica bardzo gęsta Artist, siana 27 września.

Edytowane przez jarecki82
Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 17:48, Piffpaff napisał(a):

U mnie na szczęście kolanko dopiero się tworzy a zapowiadają jeszcze 3 dni ciepła potem przymrozki to wychamuje wegetacja i t1 pewnie pod koniec przyszlego tygodnia nie wcześniej

Rozwiń  

A regulacja? Wiem że nie ma co zbytnio sugerować się pogodą długoterminowa ale przeze dwa tygodnie noce mają być zimne i co jakiś czas przymrozek 

Opublikowano

Nie mam jeszcze rozeznania z opryskami. Potrzebuje porady.

Tata chce pryskać na chwasty pszenice ozimom i pszenzyto ozime. Środki z jakich chce skorzystać to Lentipur Flo 500SC, Desperado 500 oraz Tayson 464. Czy te preparaty będą odpowiednie na zastosowanie ich teraz na chwasty? Czy warunki atmosferyczne pozwalają na taki zabieg? Niby do czwartku temperatury w nocy niminalnie 4st. Od piątku już poniżej zera (aczkolwiek dziś nad ranem było -1).

W lutym 120kg saletromagu i w tamtym tygodniu poszło 250kg saletry amonowej. Nie chce aby zaszkodził tymi opryskami. Proszę o radę 

Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 18:54, piterq1991 napisał(a):

Nie mam jeszcze rozeznania z opryskami. Potrzebuje porady.

Tata chce pryskać na chwasty pszenice ozimom i pszenzyto ozime. Środki z jakich chce skorzystać to Lentipur Flo 500SC, Desperado 500 oraz Tayson 464. Czy te preparaty będą odpowiednie na zastosowanie ich teraz na chwasty? Czy warunki atmosferyczne pozwalają na taki zabieg? Niby do czwartku temperatury w nocy niminalnie 4st. Od piątku już poniżej zera (aczkolwiek dziś nad ranem było -1).

W lutym 120kg saletromagu i w tamtym tygodniu poszło 250kg saletry amonowej. Nie chce aby zaszkodził tymi opryskami. Proszę o radę 

Rozwiń  

Dodam jeszcze, za zakupione mam jeszcze środki takie jak Avoxa Pak i Toscana

Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 18:56, jajonasz napisał(a):

Mało, a jak te prognozy się sprawdzą, to to nie będą przymrozki tylko całonocny mróz przez kilka nocy.

Rozwiń  

Rozumiem, a może dokarmić teraz jakieś mikro + aminokwasy? Wzmocniło by trochę przed przymrozkami? Ile dni, 3‐4 przed wystąpieniem przymrozków starczy na odżywkę?

Opublikowano
  W dniu 31.03.2025 o 18:44, Skowron16 napisał(a):

ja jeszcze nigdy nie skracałem żadnego zboża i o dziwo nie miałem legów nawożenie 150N w czystym składniku

Rozwiń  

A jakie plony uzyskujesz? Bo to że dajesz 150 kg N to jeszcze wszystkiego nie mówi 

Wystarczy zasiać zboże późno i już duże prawdopodobieństwo że ustoi przy 150 N 

Zależy od odmiany

Ogólnie jest wiele rzeczy które mogą zaważyć 

Opublikowano

U mnie w czwartek ma być 18 stopni i nocą + 5 ale następne dni po - 2/-3 noc czyli tak naprawdę wszystkie zabiegi fungicydowe będą nieskuteczne według literatury. A jak to jest w praktyce? Rzepak, pszenica i żyto jest gotowe na T1 tylko co teraz zrobić?

Opublikowano

różnie może być jeszcze w piątek/sobotę pogoda może lekko się zmienić ale oziębienie jest faktem, sam mam masę oprysków i wole poczekać, gorzej tylko że prognozy mówią że cały kwiecień ma być zimny. pożyjemy zobaczymy.

W dniu 31.03.2025 o 19:25, SawekBraczyk napisał(a):

Lepiej chyba zostawić opryskiwacz w tym tygodniu w garażu 

Rozwiń  

za to rozsiewacz można wyciągać pod deszcze.