Ochrona i nawożenie pszenicy - 2025
-
Podobna zawartość
-
Przez Klakier125
Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
-
Przez mostwanted1989
Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14. -
Przez Rahl93
Witajcie,
Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje?
Jeśli skasować to co później zasiać?
Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.
-
Przez krychu
Powiedzice mi jak podchodzicie do nawożenia pszenicy aby uzyskać parametry podając sam RSM? Wcześniej gdy podawałem granule udało mi się przekraczać białko na spokojnie 12,5 % przy nawożeniu 155 czystego składnika. Granula jaka szła to saletra oraz mocznik. Od dwóch lat daje rsm i nie wiem dlaczego ale nie mogę zbliżyć się do 12 % białka. Po pierwszym roku porażki w tym postanowiłem dać wszystko w jednej dawce tz. 155 N na raz. Plon rewelacja, średnia ponad 8,5 tony lecz bez parametrów. Dodam jeszcze że idą 3 zabiegi na ochronę. Stanowisko zawsze po rzepaku jest, odmiany jakimi operuje to takie które wcześniej ładnie łapały się na białko. Może ktoś coś doradzi. -
Przez Tokyrkom
Witam.
Co myślicie o zastosowaniu 300kg saletrosanu 26 na n1. Czy taka dawka azotu azotanowego wystarczy żeby dokrzewic przenice? Zdaje sobie sprawę że saletra by była lepsza ale potrzebuje zastosować siarkę gdyż zauważyłem że w poprzednich latach brak stosowania siarki obniżał parametry ziarna, ciężko było się zmieścić na konsumpcję
-
Rekomendowane odpowiedzi
Rzepak - ochrona i nawożenie - 2025
Czytaj dalej »
New Holland