Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
23 minuty temu, cris10 napisał(a):

Z jakiej firmy ten optim ph? Bo kilka na internecie znalazłem

Optim pH jest tylko jeden i nie kupisz online

Opublikowano
10 godzin temu, marek1977 napisał(a):

Zwykły rozsiewacz da radę tylko rzepak skrócony i okres pierwszych pojawiających  kwiatów.

Serio rauch musi miec dół ramy 50 cm nad roślinami , jak podniose na makasa ma 70 cm, no może  wieszaki z 10 cm w góre dało by rade

Opublikowano
32 minuty temu, piotrek912 napisał(a):

Można wysiewać saletrę na mokry rzepak? Chciałem dziś wysiać ale zaczeło przepadywać 

Poprawka zrobiło się biało właśnie 

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Zadziała kiedy będzie trzeba , nic się nie martw 

Według ciebie to my (którzy leją rsm ) też nie powinniśmy tego robić ? bo kiedy ta forma amidowa zadziała , też uważaż że jak ktoś rozlewa rsm to jest to nieporozumienie ?

Bo tak jest , tyle że ten azot jest wówczas pobierany z tego co roślina zakumulowała wcześniej 

Ty dałeś na poczatku lutego , a jak ktoś dał teraz i to z inhi,to kiedy zadziała , kto nie wysiał nawozów to deszcz teraz może być na końcu marca

36 minut temu, piotrek912 napisał(a):

Można wysiewać saletrę na mokry rzepak? Chciałem dziś wysiać ale zaczeło przepadywać 

Siej , jak będzie popadywać to tym bardziej , u nas po deszczach juz

Opublikowano
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ty dałeś na poczatku lutego , a jak ktoś dał teraz i to z inhi,to kiedy zadziała , kto nie wysiał nawozów to deszcz teraz może być na końcu marca

Siej , jak będzie popadywać to tym bardziej , u nas po deszczach juz

3 rok daje z inhibitorem. W tamtym roku 10 marca, w poprzednim 20 marca. 

Rzepaki normalnie dochodzą, plony od 4 do ponad 5t. Jakby nie inhibitor byłoby więcej? 

Opublikowano (edytowane)

Może u Ciebie inny mikroklimat, u nas ze względu na niskie opady trzeba wcześnie siać , a mocznik z inhi  i przymrozki wiosenne  to wiesz kiedy zadziała ten  nawóz , do tego nasz polski , nie doleci na 30-36 metrów

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Witam mam podobne pytanie, tylko chodzi mi o wysiew w saletrosanu na mokry rzepak. Saletrosan jest gruby więc do liścia raczej się nie przyklei, myślicie że siać? Zresztą jakieś przypalenia to chyba nie tragedia bo rzepak i tak większość liści wypuści nowych prawda? Jest słaba mżawka więc deszczu dużego nie ma i go nie spłucze 🤔

Opublikowano

Najpierw miesiąc czekali na opady, bo "paanie.. sucho tak źe nawóz sie nie rozpuści, nie przemieści, nie zadziała", teraz też nie da rady bo liście mokre... 🤣🤣🤣  Faktycznie, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zaczekać do kwitnienia 😆

Opublikowano
2 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Najpierw miesiąc czekali na opady, bo "paanie.. sucho tak źe nawóz sie nie rozpuści, nie przemieści, nie zadziała", teraz też nie da rady bo liście mokre... 🤣🤣🤣  Faktycznie, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zaczekać do kwitnienia 😆

Na oglądają się Szczepaniaka że jak 100l nie spadnie to azotu nie pociągnie 

• Like 2
Opublikowano
51 minut temu, derek2223 napisał(a):

Witam mam podobne pytanie, tylko chodzi mi o wysiew w saletrosanu na mokry rzepak. Saletrosan jest gruby więc do liścia raczej się nie przyklei, myślicie że siać? Zresztą jakieś przypalenia to chyba nie tragedia bo rzepak i tak większość liści wypuści nowych prawda? Jest słaba mżawka więc deszczu dużego nie ma i go nie spłucze 🤔

Powiem to tak, wczoraj wieczorem jechałem sąsiadowi z zaksan na żyto i delikatnie mżawiło przez noc, rano śladu po nim nie ma więc nie bardzo wiadomo nad czy się jeszcze zastanawiasz 

Opublikowano
9 minut temu, boogie7 napisał(a):

Tosz piszą że podać można w styczniu cała dawkę i też będzie dobrze😁 rzepak ładnie nabiera się po mrozach, liście te zielone wracają do żywych. W poniedziałek szacowanie po zwierzynie . 

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Tosz piszą że podać można w styczniu cała dawkę i też będzie dobrze😁 rzepak ładnie nabiera się po mrozach, liście te zielone wracają do żywych. W poniedziałek szacowanie po zwierzynie . 

Potwierdzam. Ile czystego N podałeś od siewu łącznie?

Opublikowano (edytowane)

A i jeszcze jedno jak w marcu się posypie to po plonie. Bo trzeba wszystko w lutym wysypać bo inaczej nic z tego nie będzie. Z jednej skrajności w drugą. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

druga dawka wcale nie musiała mieć realnego wpływu na plon rzepaku. dostał pierwszą, być może wystarczająco dużą, by oddać 4 tony lub lepiej. Nie zapominajmy, że w ziemi jest zakumulowany azot, który nie wyparował , a czeka by być pobranym. Wymycie to jakby u nas padało co 2 dni po 10 litrów, a w ochronie środowiska przyjmuje się 10-20 % wymycia rocznie! Parowanie azotu w lutym i sypanie dzień przed deszczem, to .....kto to wymyślił?

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

druga dawka wcale nie musiała mieć realnego wpływu na plon rzepaku. dostał pierwszą, być może wystarczająco dużą, by oddać 4 tony lub lepiej. Nie zapominajmy, że w ziemi jest zakumulowany azot, który nie wyparował , a czeka by być pobranym. Wymycie to jakby u nas padało co 2 dni po 10 litrów, a w ochronie środowiska przyjmuje się 10-20 % wymycia rocznie! Parowanie azotu w lutym i sypanie dzień przed deszczem, to .....kto to wymyślił?

Dokładnie, kilka lat temu rozlewałem rsm pod qq, urwał mi się wieszak w ciągniku i spadł opryskiwacz, zanim zorientowałem się co się stało chwilę rsm lał się w jednym miejscu na całej szerokości belki, później na tym polu była pszenica 2 lata z rzędu i w każdym roku w tym miejscu pszenica była dużo ładniejsza, pomimo tego że reszta pola była też dobrze nawieziona bo obornik + 160N.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Na oglądają się Szczepaniaka że jak 100l nie spadnie to azotu nie pociągnie 

To według Ciebie 20 litrów wystarczy do kwitnienia

3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

A i jeszcze jedno jak w marcu się posypie to po plonie. Bo trzeba wszystko w lutym wysypać bo inaczej nic z tego nie będzie. Z jednej skrajności w drugą. 

A jak w marcu nie spadnie deszcz , to zmienisz zdanie, u mnie spado 12 litrów , dobrze że cały azot wysiany

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

20 w npk , potem 100kg mocznik i teraz 250kg  N+plus S . To tak około 120kg jest już.  

To u mnie 148kg łącznie i na tym chyba poprzestanę.

Odnośnie składnikow i tego jak są wymywane. Pszenżyto siane po 3 letniej truskawce dało w tamtym roku 7 ton przy nawożeniu 80kg N około 10 kwietnia. Poszła jedna trójskładnikowa grzybówka i 2składnikowy insektycyd i w maju było sucho. Dwa lata temu takie samo stanowisko 5 ton bez azotu na wiosnę i bez grzybówki, opady w maju w miarę przechodziły. Gleby 3-4. Ph ok.

W tym roku pierwszy raz rozsypany azot koniec lutego. Zachodnie lubelskie. Będziem obserwować.

Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

To według Ciebie 20 litrów wystarczy do kwitnienia

A jak w marcu nie spadnie deszcz , to zmienisz zdanie, u mnie spado 12 litrów , dobrze że cały azot wysiany

Do kwitnienia jeszcze spadnie, co roku płacz A potem plony coraz to większe. 

• Like 1