Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Mam gospodarstwo ekologiczne w okresie konwersji. Uprawiam między innymi orkisz, żyto krzyca. Mam handel detaliczny na mąki. Jest to towar naprawdę wysokiej jakości i klienci chwalą. Ci którzy raz kupili wracają ale o nowych ciężko. Macie jakieś pomysły jak ich pozyskać?

Tu dam linki do mojego FB i YT 

https://youtube.com/@orkiszowapasieka?si=0pNq4_R5XNIbuiQ-

https://www.facebook.com/share/15ymT92F6G/

Opublikowano
Najtaniej? Media społecznościowe, tiktok jest dobrym miejscem, tylko musisz bawić się w wysyłkę, na miejscu to ciężko się wbić, chyba tylko rynek, lub jakiś bilbord w widocznym miejscu, możesz się też ogłaszać a lokalnym portalu ogłoszeniowym lub na fb
  • Like 1
Opublikowano

Większość wysyłam. Na FB mam profil w poscie podałem linki. Na YouTube też pokazuje jak rośnie itd. jednak o klienta na towar premium ciężko 

Opublikowano

mi się wydaje, że dobrym pomysłem byłoby zrobić jakieś mniejsze ilości w formie nawet darmowych próbek i jechać z tym na jakiś bazar, targ. Ja jak jeździłem z malinami to  raz w tygodniu a konkretnie w sobotę przyjeżdżał koleś ze "swojskimi" wyrobami i kolejka zawsze była mega do niego choć w smaku to to nie powalało ale mieszczuchy sporo tego kupowali. Możesz np. zrobić jakieś próbki i dać rodzinie z miasta aby Ci dali to swoim znajomym na próbę.  Inną opcja jest to, ze jeśli masz na wszystko papier to możesz zagadać w jakimś sklepie ze zdrową żywnością czy mógłbyś na próbę wstawić swój towar. Popytaj w warzywniakach bo teraz można w takich sklepikach kupić zazwyczaj wszystko np. u mnie w pobliskiej mieścinie w warzywniakach są oleje tłoczone na zimno z pobliskiego zakładu. Nie wiem jakimi ilościami dysponujesz ale może warto by pochodzić po piekarniach podpytać czy jakichś mniejszych rzemieślniczych manufakturach. Dużo zależy od tego jakie masz miasto w pobliżu. 

Możesz np. nakręcić jakieś video o swoim gospodarstwie i wartościowych produktach jakie posiadasz podkreślając walory zdrowotne i że towar bez chemii poprosić znajomych aby to udostępniali lub wrzucać video na jakieś lokalne portale. 

Aby ludzie o tobie usłyszeli możesz coś zasponsorować na jakimś wydarzeniu lokalnym lub dalszym wtedy też możesz rozdać próbki, opowiedzieć o swoim gosp i produktach.

Możesz porejestrować się na fb na grupach ze zdrową żywnością i tam reklamować swój towar

Opcji jest sporo ale wiadomo trzeba trochę pochodzić podzwonić i włożyć w reklamę a może cos z tego więcej będzie. 

Opublikowano
  W dniu 21.01.2025 o 12:37, Pajej napisał(a):

Większość wysyłam. Na FB mam profil w poscie podałem linki. Na YouTube też pokazuje jak rośnie itd. jednak o klienta na towar premium ciężko 

Rozwiń  

Kanał na yt spoko, ale lepiej odbierane są krótkie treści, niestety większości się do tego przyzwyczaiła, dodatkowo na yt trzeba w większości samemu znaleźć, a na tt algorytm sam trafia do widza. Pomysł z okolicznymi sklepami też bardzo dobry, najważniejsze to zdobyć systematycznych odbiorców.

• Like 1
Opublikowano

Po kolei. Próbki to może i dobry pomysł ale próbki mąki nikogo nie przekonają. Może chleba upieczonego z tej mąki. Tylko muszę pomyśleć gdzie rozdawać.

Co do sklepów to nie wiem czy w ramach rhd mogę do sklepu sprzedawać.

Piekarnie itd odpada oni szukają taniego towaru.

Wideo i to nie mało jest na YouTube i FB znajomi rozpowszechniają 

Z tym wydarzeniem to chyba nie jest głupi pomysł. Pomysł jak coś będzie to pomyśle jak to ugryźć, choć w okolicy to nie ma klienta na żywność premium 

Z FB i grupami to się tam reklamuje 

W dniu 21.01.2025 o 14:39, SamaPrawda napisał(a):

Kanał na yt spoko, ale lepiej odbierane są krótkie treści, niestety większości się do tego przyzwyczaiła, dodatkowo na yt trzeba w większości samemu znaleźć, a na tt algorytm sam trafia do widza. Pomysł z okolicznymi sklepami też bardzo dobry, najważniejsze to zdobyć systematycznych odbiorców.

Rozwiń  

Z tik tok muszę pomyśleć. Czas chyba założyć to dziadostwo 😁

Opublikowano
  W dniu 21.01.2025 o 14:39, Pajej napisał(a):

Z tym wydarzeniem to chyba nie jest głupi pomysł. Pomysł jak coś będzie to pomyśle jak to ugryźć, choć w okolicy to nie ma klienta na żywność premium

Rozwiń  

jedna z okolicznych pasiek była np.  jednym ze sponsorów mikołajek dla dzieci, przy okazji opowiadali o pszczołach, miodach i oczywiście swoich produktach. Przy okazji rozdawali malutkie słoiczki miodu.

Tam gdzie jeżdżę z malinami jakaś dziewczyna 2 razy w tyg sprzedaje właśnie jakieś chleby, bułki z różnych mąk podobno wszystko naturalne i powiem Ci, że ładnie jej to schodzi. 

w lato na pewno łatwiej się pokazać i zareklamować bo są festyny, dożynki 

Opublikowano

Dokładnie. Pokazuję, rozdaję przepisy na chleb i namawiam do własnoręcznych wypieków. Co ciekawe lekarka z chęcią własnoręcznie piecze chleb z mojej mąki a inni nie mają czasu, a wiadomo jak z czasem u lekarzy 

Opublikowano

najwiekszy problem to twoja lokalizacja..

warto posprawdzac terminy roznych jarmarkow,kiermaszy ekologicznych .w rzeszowie pewnie sa jakies .

a tak to dostawczaka i droga do warszawy albo krakowa.

• Haha 1
Opublikowano
  W dniu 21.01.2025 o 12:37, Pajej napisał(a):

Rozwiń  

To tylko twoje słowa że taki dobry towar...

Musisz jakoś przekonać że jest innym niezbędny...

Bo tak to tylko ciekawostka...

Opublikowano

@Pajej to co robisz w mediach społecznościowych ok można więcej ale ważne że się coś dzieje ale chcąc ruszyć z takimi produktami i dotrzeć do grona klientów to targi giełdy że zdrowa żywnością eko bio itp w każdym większym mieście typu Wrocław Warszawa Kraków Gdansk odbywają się w określone dni godziny i miejsce i tylko tam zdobędziesz klienta dodatkowo na każdym produkcie od onosniki do Twojego konta na fb istagramie itp to nie jest łatwy rynek potrzeba dużo czasu i pracy żeby zbudować bazę klientów i tylko przez tego typu wystawy targi imprezy pikniki tematyczne zdobywasz klientów co do internetu to może jak byś pokazał że z tej mąki czy z tych Twoich produktów można upiec zdrowe ciasto ciasteczka tu pomysłów jest mnóstwo. ogólnie sprzedaż produktów jest ciężka mimo że wydaje się to takie proste. życzę wytrwałości

• Like 1
Opublikowano

Koledzy mają rację, trzeba będzie włożyć dużo wysiłku i regularnie jeździć ze stoiskiem. Niegłupie były by jakieś proste ciastka czy chleb z Twojej mąki do degustacji.

Dużo łatwiej było by znaleźć "kraftowa" mini piekarnie, lub sklepik ale to raczej nie przejdzie pod RHD

Opublikowano

Popieram kolegów powyżej.
Od siebie dodam: oprócz FB warto również IG, regularna aktywność, inwestycja w reklamy na FB i IG. Na Twoim miejscu rozważyłbym udział w dobrym szkoleniu z copywritingu, a także z marketingu. W przyszłości warto pomyśleć o poszerzeniu asortymentu, aby mieć większą różnorodność produktów.
Dobrym pomysłem jest także podpatrzenie działań tych, którym idzie to całkiem dobrze, np.:
https://www.facebook.com/FarmaMojOwoc i https://www.facebook.com/profile.php?id=100076107867663
Albo u nas na Słowacji wzór do naśladowania: https://www.facebook.com/jahodymocarany
Jak widać, 48 tys. obserwujących na FB i dodatkowo ponad 3600 na IG. Z tego, co wiem, mają aktualnie ponad 4 ha truskawek i jeśli się nie mylę 5,5 ha ziemniaków. Sprzedają praktycznie wszystko w detalu prosto z podwórka, nie jeżdżą na targi ani nic podobnego. Myślę też, że pomaga fakt, iż mieszkają w mieście liczącym 35 tys. mieszkańców, a 60 km od nich jest miasto z populacją 230 tys.
Z drugiej strony jest to dosyć uboga część Słowacji i jedna z dwóch nizin na Słowacji z bardzo dobrą glebą, więc konkurencja na pewno jest spora.
Czeka Cię dużo pracy, trzymam kciuki!

Opublikowano

To i ja pozwolę sobie na małą podpowiedź że swej strony. Próbowałbym rozmawiać z takimi podmiotami

https://piekarniabez.pl/

Tutaj, patrząc na samą nazwę, pewnie byś to ominął, ale akurat znam tą piekarnię i nie tylko produkty bezglutenowe oni tam pieką. Generalnie tworzą rzeczy dietetyczne. To mała piekarenka, ale zbyt ma. Ich podukty córka przywozi dla żony- ponad 40 km. Czasem ja, jeśli akurat gdzieś się tam błąkam. Towar drogi. Być może coś byś tam mógł ugrać. Nie pytając się nie dowiesz

Opublikowano
  W dniu 21.01.2025 o 11:38, Pajej napisał(a):

Jak w temacie. Mam gospodarstwo ekologiczne w okresie konwersji. Uprawiam między innymi orkisz, żyto krzyca. Mam handel detaliczny na mąki. Jest to towar naprawdę wysokiej jakości i klienci chwalą. Ci którzy raz kupili wracają ale o nowych ciężko. Macie jakieś pomysły jak ich pozyskać?

Tu dam linki do mojego FB i YT 

https://youtube.com/@orkiszowapasieka?si=0pNq4_R5XNIbuiQ-

https://www.facebook.com/share/15ymT92F6G/

Rozwiń  

na spokojnie teraz przejrzałem Ci tego FB a coś tam pojęcia o tym mam. to tak super ze pokazujesz to co robisz te ule pszczoły młyn. to jest fajne 👍👍👍 za mało napewno pokazane jest produktów które sprzedajesz cennik wrzucony z września ja wiem ze on może się nie zmienił ale Ty powinieneś produkty i ceny publikować raz na dwa tygodnie przedewszystkim produkty te zdjecie miodu w tym starym regale trochę slabe potrzebujesz dobrej jakości zdjęcia produktu etykiety, jakieś certyfikaty jakn masz jakieś wrzucać i ta strona i te produkty muszą żyć. Ty pokazujesz to od strony rolnictwa i rozumie że to jest ok bo jesteś rolnikiem ale trzeba reklamować produkty jakiś konkurs dla klientów,za jakieś polubię jakieś rabaty za publikowanie udostępnianie jakieś rabacik może jakieś pakiety przy sprzedazy np. mąka miód + coś tam jeszcze dodatkowo propolis na nalewkę pomysłów jest sporo może jakiś konkurs dla klientów ze niech kupią Twoje produkty I się pochwalą na Twojej stronie co zrobili z tych Twoich produktów żeby inni widzieli może jak masz żonę czy partnerkę to niech też poeksperymentuje w kuchni i się pochwali co zrobiła z tych produktów. a do tego jak już pisałem wyzej targii imprezy wystawy gdzie są ludzie wkręceni i zainteresowani takim produktami. może podziałać i powrzuca jakieś linki z produktami na jakiś forach kulinarnych i forach z dobra żywnością wiem że na to wszystko potrzeba czasu

BRAK ZDJECIA OPAKOWANIA MAKI KLIENT NIE WIDZI TEGO PRODUKTU NA CALYM TWOIM FB masz certyfikaty ekologiczny gospodarstwa to go polaz bo klient go nie widzi chyba ze nie masz

• Like 2