Skocz do zawartości

Jaki silos zbożowy najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się jaki silos zbożowy jest najlepszy mam do wyboru 3 typy nie chodzi mi tutaj o firmę:

1. Silos zbożowy płaskodenny http://www.michal-silosy.pl/nowa/index-14-1.html

2. Silos zbożowy z lejem wewnętrznym http://www.michal-silosy.pl/nowa/index-14-2.html

3.Silos zbożowy z lejem zewnętrznym http://www.michal-silosy.pl/nowa/index-14-3.html

Wiem że w 2 i 3 silosie zboże opróżni się samo ale w 1 trza do niego pewnie wejść i wygarnąć to zboże bo jak inaczej wybrać jak jest już na spodzie? Jak wygląda z takich silosów załadunek na przyczepę? czy do silosu 2 i 3 można podłączyć żmijkę do napełnienia przyczepy? Wiem też że w silosach płaskodennych nie można dużej ilości wziąć z jednej strony ponieważ się odkształci? Czytałem gdzieś że można w silosie zamontować takie coś jak "mieszadło" nie wiem jak to się fachowo nazywa i w tedy można cały czas podbierać zboże z jednej strony i nic się nie stanie.

Ja na razie nie mam w planach kupowanie silosu, ale może w przyszłości i dlatego pytam się was który jest najlepszy. Nie wiem ile silosy kosztują :) ale jakby ktoś wiedział to proszę o napisanie jego ceny grubym drukiem :huh:

Opublikowano

Ja mam numer 3 tylko ze stare po cemecie są chyba najlepsze ze względu na opróżnianie wsypiesz i nic cie nie interesuje ale nowe są dosyć drogie ale jeśli masz amiar często opruzniac to polecam ale jeśli masz ograniczony fundisz to tylko plaskodennyale w opruznianiu kijowy :P

Opublikowano

W silosach BIN płaskodennych jest zastosowany ślimak który napęd ma na środku silosu i chodzi dookoła i zgarnia ziarno. Ślimaki te kosztują jeśli się nie mylę około 3 tyś oczywiście jeszcze zależy od pojemności zbiornika B) Jak chcesz mięć silosy "jak ta lala" to bierz Zuptora :P tylko cena przeraża B)

Ceny silosów Michał wyglądają następująco :

1. Z lejem zewnętrznym

35t - 16000

45t - 18500

55t - 20000

65t - 22700

55.9t - 22000 (ten jest sporo droższy gdyż jest niższy od pierwszej 55-tki)

71t - 23700

87t - 25800

102t - 28300

106t - 42600 ( ten rownież jest sporo niższy od poprzedniego od poprzedniego)

128t - 44800

2. Z lejem zewnętrznym są niższe od 500zł w przypadku 35t do około 7-8 tyś w przypadku 130t

Wszystkie ceny są cenami brutto z montażem.

Pozdrawiam Adrian B)

Opublikowano

2 z lejem wewnętrznym to tak ceny wyglądają(silosy Michał), ceny podaję brutto z montarzem;

20t- 10 218,72 zł

25,6t- 11 123,96 zł

54t- 18 180,44 zł

68,7t- 25 100,28 zł

92,3t- 36 905,00 zł

116,3t- 33 684,20 zł

1 Płaskodenny cena z montażem brutto

20t- 5 904,80 zł

45t-9 125,60 zł

74t- 12 346,00 zł

55t- 10 132,10 zł

89,6- 16 909,20 zł

Także widać jaka jest różnica pomiędzy jakim rodzajem silosu

Opublikowano

Ceny silosów płaskodennych BIN

ładowność cena brutto (sierpień 2010) z montażem w tys zł

10 4,91

20 7,23

28 8,05

60 11,5

70 13,3

100 18,6

130 21,4

200 30,8

250 35,0

500 67,0

950 101,0

1150 131,0

Opublikowano

pasjonat36 --> do tych cen dodaj koszt drabiny zewnętrznej do którech chyba TRZEBA dokupić bramkę, schodów dachowych, włazu dolnego, podestu pod właz, oraz montarzu tych elementów. Cennik przedstawia goły silos do którego nie da się wejść i te elementy są konieczne do dokupienia.

Nieznam dokładnych cenników ale 130ka według cennika kosztuje ok 22tyś, a jak sie dokupi to co musi być do użytkowania to wychodzi ponad 30tyś zł + koszt wybudowania płyty betonowej,pozwolenia na budowę i projekt

Kiedyś jak ojciec kupował 250kę to z silos z osprzętem i montarzem wyszedł 17tyś zł teraz pewnie ponad 40tyś.

Opublikowano

Wiem, że to są ceny w wyposażeniu standardowym.

Do ceny silosu dochodzą jeszcze tak jak napisałeś włazy, schodki, drabinki. Wentylacja też nie jest tanią sprawą.

Czy silosy michał są droższe od bin-ów, czy po dodaniu potrzebnych bajerów ceny są zbliżone ?

Zna ktoś może ceny silosów lejowych zuptora ?

Opublikowano

Mógłby mi ktoś napisac aktulane ceny silosów z lejem wewnetrznym 20tonowych marki michał, BIN<chociaż nie weim czy takie małe lejowe robią>. bardzo ciekawią mnie silosy marki Cumberland które bez wachania bym kupił tylko po prostu nie wiem gdzie w Polsce można je dostać... Bo sa na pobliskiej fermie od kilkunastu lat a że zmienił się właściciel to on wgl nie ma pojęcia gdzie można je dostać...:D jeżeli wiecie ceny innych silosów 20tonowych piszcie ceny... interesują mnie tylko nowe:P

Opublikowano

identyczne jak te amerykańskie cumberland takie faliste kupowałem u polskiego producenta AGOS oni klepią na całą europę ,ale pod różnymi nazwami ,chyba gdzieś koło poznania

z tego co kojarzę to ten cumberland mial w polsce kiedyś przedstawicielstwo, bo przyjeżdżali do mnie , ale teraz nigdzie ich nie widziałem , tylko na starych fermach ...

Opublikowano

identyczne jak te amerykańskie cumberland takie faliste kupowałem u polskiego producenta AGOS oni klepią na całą europę ,ale pod różnymi nazwami ,chyba gdzieś koło poznania

z tego co kojarzę to ten cumberland mial w polsce kiedyś przedstawicielstwo, bo przyjeżdżali do mnie , ale teraz nigdzie ich nie widziałem , tylko na starych fermach ...

:D

Tak. Ta firma AGOS ma bardzo ciekawą ofertę na swojej stronce <jeszce wczoraj ich znalazłem> wychodzi na to że silos 20T można u nich kupić za jakieś 10tyś bruttu z lejem... To nie taka zła cena... chyba...

Opublikowano

Silosy zbożowe są dobrym rozwiązaniem. Sam posiadam Silos zbożowy SLK typ SLK-12 o dużej pojemności i ładowności. DO tego zainwestowałem w systemy firmy Precia Molen, które zajmują się zarządzaniem ilością zbóż członków spółdzielni, sprawdzeniem dostaw pasz, nawozów płynnych, kontrolą przeładowania przed wyjazdem na drogi i Zarządzaniem dostawami pod kątem fakturowania.Dobre rozwiązanie dla tak dużego magazynowania

Opublikowano

Jestem posiadaczem silosu typu SZLW z Hamecha. Zakup jak najbardziej udany, bardzo łatwy rozładunek dzięki lejowi wewnętrznemu, posiada system wentylacji dzięki czemu zboże jest dosuszane cały czas. Polecam.

Opublikowano

Buttimer ma bardzo dobre silosy zbożowe. Na stronie jest oferta, można się zapoznać ze specyfikacją. Moim zdaniem jest niewiele firm, które radzą sobie dobrze na rynku.

Ja jeżeli już miałbym zamawiać silosy zbożowe to przede wszystkim poprosiłbym właśnie z indywidualny projekt. Akurat u mnie się sprawa silos lejowy.