Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kamil255
      Witam, posiadam ten rozsiewacz i jest ustawiony na 12m bo takiej szerokości mam ścieżki. Chciałbym dowiedzieć sie od osób uzytkujacych ten sprzet jak ustawić łopatki na 15m do nawozów przedsiewnych NPK typu polifoska,zawsze to jakaś oszczędność czasu przy większej szerokosci rozsiewu.
    • Przez Leobone
      Dzień dobry, kupiłem niedawno rozsiewacz do nawozu pneumatyczny marki Tive 4012. Jak się okazało handlarz oszukał podczas transakcji sprzedaży. Chciałbym się dowiedzieć jakie tam powinne być koła, chodzi mi o rozmiar oraz jakie powinno być koło ostrogowe - ile zębów. U mnie jest taka sytuacja że kombinacja koła - koło ostrogowe się nie zgrywa tzn albo mam inne koła zamontowane albo koło ostrogowe. Czy ktoś ma instrukcję obsługi może bo tam powinno być to opisane. Jeśli ktoś ma taki siewnik lub części do niego to chętnie się skontaktuję. Chce porozmawiać z kimś kto użytkuje taką maszynę, żebym mógł ew. „dorobić” nowe koło ostrogowe do zestawu kół jakie posiadam w rozsiewaczu. 

• Przez KarolaKarotka
      Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.
      - wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli
      - pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki
      - praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)
      - pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk
      - testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy
      - sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze
      - rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda
    • Przez beny88
      Witam, niedawno zakupiłem Kvernelanda DS-M, miała być książka ale okazało się że zaginęła ;/, i teraz mam problem bo nie mam pojęcia jak się go ustawia.

Udało mi się dostać strony z tabelą na 15m, i zastanawia mnie co mam zrobić z tymi łopatkami bo jest ich 8 na talerz, dwie krótkie jakby na stałe reszta doczepiane mam też 4 dodatkowe o takiej samej długości, w tabeli jest podane na 15m chyba długość łopatek zapisane tak : 135/185/230 nie ma przy tym żadnego parametru strzelam że mm, tylko teraz pytanie ile tych łopatek ma być 3? 6>? 8?

Reszta w miarę jasna, miernik gramatury, potem skala liczbowa ustala ilość nawozu skala literowa czas i przy danej prędkości wychodzi dawka na ha wdg tabeli.

Kolejna sprawa w rozsiewaczu leżała przystawka do próby kręconej jednak nie za bardzo idzie to założyć czy trzeba ściągnąć łopatki? Czy dali mi nie od tego rozsiewacza bo wydaje się trochę przymała na łopatki

Jest ktoś w posiadaniu jakiejś instrukcji obsługi tego lub podobnego rozsiewacza ds?

Za każdą podpowiedź z góry dziękuję
    • Przez Ziomek111222
      Cześć !
      Nadszedł czas by wymienić stary wysłużony rozsiewacz na coś nowego. Chciałbym zapytać co polecicie z naszych krajowych rozsiewaczy? Przeglądając forum wyczytałem, że lepiej unikać strumyków. Pojemność rozsiewacza to od 1000 l do 1200 l. Zastanawiam się nad czymś z takich firm jak:
      - grass-rol - master 1200 lub 1000 malowany ( to już zależy od ceny za jaką udało by się kupić) , lub zwykły grass-rol w ocynku
      - langren
      - abra senior lub maxi w ocynku
      - jarmet 
      Oczywiście jeśli macie jakieś inne rozsiewacze do polecenia to chętnie zobaczę :).
      Prosiłbym o opinie na temat tych rozsiewaczy. Zazwyczaj sporo postów o nich jest już wiekowych. Bardzo dziękuję za wasze opinie :).

• Dodaj nową pozycję...
v