Skocz do zawartości

VAT w rolnictwie

karol

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ale jak ktoś kłamie i zmysla to trzeba temu się przeciwstawić.... Bo przecie wprowadza to w błąd.. 😜

Podaj jakiś przykład kto źle coś napisał. Policzymy razem bo samemu nie dasz rady tego ogarnąć. 

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

To ja jestem tu atakowany bo mam inne zdanie i tyle... 😁

Wmawiaja mi że bym miał lepiej na vat.... A ja wiem że bym był dojony... 😜

Ty tutaj wszystkich inteligentnych ludzi atakujesz, znajdź sobie temat dla RR i tam swoje wypociny wylewaj. 

• Like 1

Co chcesz policzyć jak gość nakłamał że odliczył... 😁

A co można policzyć z tego co ty podałeś 🤔

Ja np... uważam że jestem co najmniej 1 milon na plus na rr... I weź mi tera policz... 😁😁😁

Tu ludzie piszą bzdury ile są na plus i podają wyliczenia z sufitu i tyle 

Taki posa nie odliczył bo nie kupił a jak kupił to tyz nie odliczył bo nie był w 2008 r na vat.... 

Posa to ile odliczyłeś za ten traktorek 😁

Jak nie byłeś w 2008 r na vat... 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1

ja pierdo.. Co za tępak. Nie wiem kto to jest ten posa, ale dlaczego tak bardzo bawi Cię wyśmiewanie się z niego? Może popełnił błąd i o co kaman? Boli wydojonych i piecze??? Chłopie zachowaj sobie te wszystkie durne wypociny dla siebie. Nie masz pewnie szansy na żywo z kimś porozmawiać o rolnictwie, bo pewnie jesteś słusznie oceniony przez rolników z okolicy, a pozatym za takie teksty już dawno nie mógłbyś szczęką ruszać. Na nieszczęście rolników z agrofoto możesz się tu wypowiadać.

• Like 1

Jak masz dobre plony =wysokie dochody i kupujesz nowe maszyny to warto, 

Tobie się opłaca na RR bo syn jest na vat, dlaczego oboje nie jesteście na RR jak to lepiej

Edytowane przez miwigos

Cały czas dojenie i dojenie tych vatowców, a przecież jaśnie oświecony ryczałtowiec też jest dojony, bo kupuje maszyny, a do maszyn trzeba paliwo, olej, materiały eksploatacyjne. Ale biedny jest dojony, oj dojony. Weźmy takie żniwa - kupić kombajn, części, paliwo, olej, albo alternatywnie zapłacić za usługę, a przecież można ręcznie kosą skosić, furmanką zwieźć, cepami w stodole wymłócić. No ten, co kosi kombajnem to jest naprawdę dojony. Na ciągnik też go ktoś wydoił, a przecież mógłby koniem w polu robić, to ile by było taniej, ile go biednego zdoili. A i elektryczność w domu to zbędny wydatek, bo przecież można przy świeczce zrobionej z wosku pszczelego z własnej pasieki posiedzieć i by wtedy nie płacił, no i woda ze studni zamiast wodociągu. Pewnie wydojony nawet nie wie jak jest dojony siedząc na kiblu, bo przecież i papier kosztuje i woda do spłukiwania, a mógłby iść do lasu i podetrzeć się ściółką. Ta mechanizacja i nowoczesność go tak doi, że chyba sam nie jest świadomy ile mógłby zaoszczędzić. 

• Like 1

1 godzinę temu, stach12 napisał:

Jak masz dobre plony =wysokie dochody to akurat przemawia żeby być na ryczałcie

watowiec powinien  mieć duże koszty , dochody z poza rolnictwa ,  kupować nowe maszyny  wymęczyć na usługach złomować i dalej kupować

Kura jednak ja nie taki głupi i biedny 🤔

BOGDANIE nikt nie twierdzi żeś głupi i biedny  , sam próbujesz na siłe stwierdzić że jest inaczej z różnym skutkiem

rolnik ryczałtowy zwolniony jest z płacenia  podatku od tego co wyprodukował ,  to co dostaje przy sprzedaży  [ te 7 % na fakturze ,  ma  dodane i jest to ten sam zwrot który otrzymuje watowiec z URZĘDU SKARBOWEGO ] tylko jemu płaci kupiec

rolnik podatnik wat płaci podatek od tego co wyprodukował   5 lub  8 % [  tu jest  haczyk na niego  bo napisali mu że dadzą i fizycznie i   mu to dadzą po to żeby mu za***rdolić podczas rozliczenia  ]

ten haczyk jest właśnie tutaj na wat dostane tylko mniej o 2 % od ryczałtowca haha [ da się przeżyć ]  , obecnie jest 0 % dla watowca za zboże i dopiero co niektórzy trochę otrzeżwieli bo  za tone  ziarna mają 100 zł. mniej , mało tego płacą tyle samo co ryczałtowiec za nawozy i prawie tyle samo co za paliwo

wat z pozycji krowy

wydojenie rozumiane przez Bogdana właśnie na tym polega [ krowa idzie do robotu udojowego zjeść pasze i tyle jej , ale musi zostawić mleczko / pieniążki  za pasze i zarobek ]

wat z pozycji rolnika na wat

rolnik sprzeda zboże do faktury dostanie  5 %  [ niby nie dużo mniej bo ryczałtowiec ma 7 % ]  cieszy michę że dostał 5 %  i jeszcze dostanie zwrot watu z Urzędu skarbowego  z faktur zakupu 

bierze się za rozliczanie o ile potrafi i co się okazuje ,  te 5 % co mu napisali że dali  i dodali do ziarna to  ma zapłacić hahah  ale mogą mu to odliczyć / wydoić  hhaha ale musi przynieść faktury  że coś kupił do gospodarstwa z watem  [ i przy okazji dać  się wydoić ]

i teraz watowiec ma dylemat jak nie kupie to mi te 5 %  za***rdolą haha z kolei jak kupie to muszę  zapłacić za towar + wat  i  dać się wydoić

Najlepszą formą opodatkowania dla rolnika jest tryb mieszany tzn. inwestować w gospodarstwo  będąc na wat  realizować zyski z gospodarstwa będąc  na ryczałcie i na tym powinniśmy się tu skupić i debatować a nie na tym kogo na ile wydoili  to  rozwiązanie legalne niestety wymaga dużo wiedzy o której US nie bardzo chcą się wykazywać a księgowe w większości o tym pojęcia nie mają , albo udają bo jak przejdzie rolnik na ryczałt to już 2000 co rok nie przyniesie 

albo  troszkę kombinować

• Like 1

Ale fryzjer goli w zakładzie ludzi i co nabija na kasę tylko hajs do kieszeni czy firmy budowlane to hajs do kieszeni tak samo rolnik watowiec na ryneczku sprzedaje co każdemu fv wypisuje tylko kasa do kieszeni, maszyny nie rejestrowane tez sprzedają bez faktury ludzie kombinują jak się da.

Edytowane przez Strongman

11 minut temu, stach12 napisał:

BOGDANIE nikt nie twierdzi żeś głupi i biedny  , sam próbujesz na siłe stwierdzić że jest inaczej z różnym skutkiem

rolnik ryczałtowy zwolniony jest z płacenia  podatku od tego co wyprodukował ,  to co dostaje przy sprzedaży  [ te 7 % na fakturze ,  ma  dodane i jest to ten sam zwrot który otrzymuje watowiec z URZĘDU SKARBOWEGO ] tylko jemu płaci kupiec

rolnik podatnik wat płaci podatek od tego co wyprodukował   5 lub  8 % [  tu jest  haczyk na niego  bo napisali mu że dadzą i fizycznie i   mu to dadzą po to żeby mu za***rdolić podczas rozliczenia  ]

ten haczyk jest właśnie tutaj na wat dostane tylko mniej o 2 % od ryczałtowca haha [ da się przeżyć ]  , obecnie jest 0 % dla watowca za zboże i dopiero co niektórzy trochę otrzeżwieli bo  za tone  ziarna mają 100 zł. mniej , mało tego płacą tyle samo co ryczałtowiec za nawozy i prawie tyle samo co za paliwo

wat z pozycji krowy

wydojenie rozumiane przez Bogdana właśnie na tym polega [ krowa idzie do robotu udojowego zjeść pasze i tyle jej , ale musi zostawić mleczko / pieniążki  za pasze i zarobek ]

wat z pozycji rolnika na wat

rolnik sprzeda zboże do faktury dostanie  5 %  [ niby nie dużo mniej bo ryczałtowiec ma 7 % ]  cieszy michę że dostał 5 %  i jeszcze dostanie zwrot watu z Urzędu skarbowego  z faktur zakupu 

bierze się za rozliczanie o ile potrafi i co się okazuje ,  te 5 % co mu napisali że dali  i dodali do ziarna to  ma zapłacić hahah  ale mogą mu to odliczyć / wydoić  hhaha ale musi przynieść faktury  że coś kupił do gospodarstwa z watem  [ i przy okazji dać  się wydoić ]

i teraz watowiec ma dylemat jak nie kupie to mi te 5 %  za***rdolą haha z kolei jak kupie to muszę  zapłacić za towar + wat  i  dać się wydoić

Najlepszą formą opodatkowania dla rolnika jest tryb mieszany tzn. inwestować w gospodarstwo  będąc na wat  realizować zyski z gospodarstwa będąc  na ryczałcie i na tym powinniśmy się tu skupić i debatować a nie na tym kogo na ile wydoili  to  rozwiązanie legalne niestety wymaga dużo wiedzy o której US nie bardzo chcą się wykazywać a księgowe w większości o tym pojęcia nie mają , albo udają bo jak przejdzie rolnik na ryczałt to już 2000 co rok nie przyniesie 

albo  troszkę kombinować

Matko bosko że ci się chce to pisać... Chłopie to czy ja umiem liczyć i wiem z czym się to  je to ci już pokazałem wcześniej... gdzie ty nie rozumiałeś wyliczeń i popełniałeś błędy w rozumowaniu... 😜

Dla mnie matematyka nie stwarza problemu. 

A to że wszyscy jesteśmy dojeni to tyz prawdą i nie ma się co obrażać i pienić... 😁

Tylko poprostu jedni więcej inni mniej... 

3 godziny temu, Strongman napisał:

Ale fryzjer goli w zakładzie ludzi i co nabija na kasę tylko hajs do kieszeni czy firmy budowlane to hajs do kieszeni tak samo rolnik watowiec na ryneczku sprzedaje co każdemu fv wypisuje tylko kasa do kieszeni, maszyny nie rejestrowane tez sprzedają bez faktury ludzie kombinują jak się da.

fryzjer jak nie wystawi paragonu to tyle samo zarobi co jak wystawi paragon + to co ucygani nie wystawiając paragonu

rolnik watowiec jak nie wystawi faktury to tyle samo zarobi co by wystawił fakture i naraża się na problemy , ale z kolei jest to mniej od rolnika ryczałtowego o 7 %

maszyny jeżeli kupił w czasie kiedy mógł skorzystać z odliczenia  mógł nawet nie odliczać [  np . kupił traktor 4 lata przed przejściem na wat nie odliczył wcale watu i sprzedaje ją będąc na wat musi wystawić fakture i zapłacić od faktury wat 23 %  ]

jak sprzeda bez faktury  to nierejestrowane  to może się będzie musiał tłumaczyć gdzie mu się zapodziała bo coś w przeszłości zakupywał do niej  nawet jak była kupiona jeszcze na ryczałcie , jak kupował juz na wat to ma ją na stanie  jako środek trwały z odliczonym wat    , na dodatek owa maszina dla rolnika wydojonego  jest mniej atrakcyjna w zakupie bo nie ma watu do odliczenia

• Haha 1