Skocz do zawartości

VAT w rolnictwie

karol

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, mysza103 napisał:

Niektórzy sporo więcej przepalają ON niż dostają akcyzy . Wystarczy że samochody chodzą na dizlu , czy wszystkie maszyny typu kombajny, traktory w raz z maszynami ma , że nie musi najmować usług , + do tego trochę dzierżaw na gebę , gdzie akcyzę  bierze ktoś inny , i już się zliczy że paliwa się zużywa 2 x tyle co się akcyzy odzyskuje 

Czytając różne grupy to jakie to są maszyny oszczędne 🤔 a tu jednak wychodzi inaczej.

Mam ziemię i produkcja roślinną, nie korzystam z usług ale z limitu to jeszcze sporo mi zostaje a zapomniałem diesel też jest w aucie.

49 minut temu, Sadek napisał:

Czytając różne grupy to jakie to są maszyny oszczędne 🤔 a tu jednak wychodzi inaczej.

Mam ziemię i produkcja roślinną, nie korzystam z usług ale z limitu to jeszcze sporo mi zostaje a zapomniałem diesel też jest w aucie.

Mając 30 ha masz 3600 limitu . Przejeżdżając samochodem z 20-30 tys rocznie spalisz 2,5 tys litrów,  to za skarby świata nie obrobisz30 ha na 1100 litrach do tego ciężkiej gleby , a jak jeszcze w tych 30 ha jest z 10 co dzierzawisz , to ten limit ci nawet nie wystarczy na paliwo do samochodu 

3 godziny temu, DrVVall napisał:

Można nakupić nawozów i paliwa za tyle ile się ma pieniędzy na koncie nawet w przeddzień wyjścia a VAT-u ale przy wyjściu należy zrobić korektę VAT od tych zakupów.

Jak pójdziesz do US  to ci tak powiedzą,  ale to jest tak jak niektórzy mówią  że nie można sprzedać np ciągnika na umowę  kupna- sprzedaży będąc na VAT,  i pytając się w US  tak ci powiedzą,  co nie znaczy że tak nie można sprzedać,  co jest oczywiście nie prawdą  , i jeśli taki ciągnik czy inna maszyna była kupiona przed wejściem na VAT to można nią legalnie sprzedać  na umowę kupna- sprzedaży,  a nie na fakturę  VAT 

Edytowane przez mysza103

51 minut temu, Sadek napisał:

Przy hodowli i wszystkich swoich maszynach nie na opcji żeby limit wystarczył 

• Like 1

7 godzin temu, mysza103 napisał:

Czemu niemożliwe , ? przecież jak masz wolne środki na koncie , to możesz kupować za nie towar jaki ci pasuje (wiadomo z umiarem , bo jak faktycznie kupisz kupę tych nawozów , to magą mieć podejrzenie że będziesz je chciał z zyskiem sprzedać , i vat wyłudzić ) , nikt cię nie przymusi do sprzedaży zboża  , bo możesz przecież czekać na lepszą cenę . No i jeszcze jedno . Wiadomo że się przypierniczą jak w grudniu kupisz po kilka tirów nawozów ,cysternę paliwa , czy czegoś tam jeszcze ,a 2 stycznia pójdziesz i złożysz papiery że wychodzisz z vat to i kontrol będzie , więc wszystko z umiarem  , ale i w takim przypadku to co ci będą kontrolować ?, pewnie z jakich środków za to zapłaciłeś , a skoro , będą mieli przelewy że pieniążki z gospodarstwa to i raczej czego się mieliby czepiać . Oczywiście mówimy tu o narmalnych ilościach tych nawozów , a nie że ktoś zrobi sobie skład nawozowy , czy stacje paliw. Znam takich co wychodzili z vatu , i właśnie w żniwa czy przed żniwami kupowali po tirze polifoski czy rsm, , mając 20-25 ha 

Niektórzy sporo więcej przepalają ON niż dostają akcyzy . Wystarczy że samochody chodzą na dizlu , czy wszystkie maszyny typu kombajny, traktory w raz z maszynami ma , że nie musi najmować usług , + do tego trochę dzierżaw na gebę , gdzie akcyzę  bierze ktoś inny , i już się zliczy że paliwa się zużywa 2 x tyle co się akcyzy odzyskuje 

Jeżeli wyprodukowałeś pszenicę na środkach do produkcji objętych odliczeniem vat, to musisz ją przy sprzedaży opodatkować odpowiednią stawką vat i ten podatek odprowadzić do us.

14 godzin temu, mysza103 napisał:

Mając 30 ha masz 3600 limitu . Przejeżdżając samochodem z 20-30 tys rocznie spalisz 2,5 tys litrów,  to za skarby świata nie obrobisz30 ha na 1100 litrach do tego ciężkiej gleby , a jak jeszcze w tych 30 ha jest z 10 co dzierzawisz , to ten limit ci nawet nie wystarczy na paliwo do samochodu 

Jak pójdziesz do US  to ci tak powiedzą,  ale to jest tak jak niektórzy mówią  że nie można sprzedać np ciągnika na umowę  kupna- sprzedaży będąc na VAT,  i pytając się w US  tak ci powiedzą,  co nie znaczy że tak nie można sprzedać,  co jest oczywiście nie prawdą  , i jeśli taki ciągnik czy inna maszyna była kupiona przed wejściem na VAT to można nią legalnie sprzedać  na umowę kupna- sprzedaży,  a nie na fakturę  VAT 

Mało kto tyle robi km, u mnie 3 samochody 23 tyś , w tym jedenym jeździ syn na studia 4 kierowców

Tak mozna sprzedać , trzeba przepisać traktor  do majatku osobistego, pod warunkiem że nie był gruntowny remont któru by podniósł wartość traktora o 30 % chyba

14 godzin temu, soltys48 napisał:

Przy hodowli i wszystkich swoich maszynach nie na opcji żeby limit wystarczył 

To co wy robicie , na zwierzeta też daja paliwo, ja nie wykorzystuje wszystkiego

Edytowane przez miwigos

30 minut temu, miwigos napisał:

Mało kto tyle robi km, u mnie 3 samochody 23 tyś , w tym jedenym jeździ syn na studia 4 kierowców

Tak mozna sprzedać , trzeba przepisać traktor  do majatku osobistego, pod warunkiem że nie był gruntowny remont któru by podniósł wartość traktora o 30 & chyba

To co wy robicie , na zwierzeta też daja paliwo, ja nie wykorzystuje wszystkiego

Dokładnie , w TOP AGRAR  w styczniowym numerze jest opisane na moim przykładzie , co trzeba zrobić żeby sprzedać na Umowe k-s , i jak z expertem z gazety rozmawiając zasugerowałem czy trzeba się spytać może w US , to zdecydowanie mi to odradził , twierdząc że w US powiedzą że trzeba sprzedać na FV , bo muszą gdzieś szukać pieniędzy 

Edytowane przez mysza103

9 godzin temu, mysza103 napisał:

Dokładnie , w TOP AGRAR  w styczniowym numerze jest opisane na moim przykładzie , co trzeba zrobić żeby sprzedać na Umowe k-s , i jak z expertem z gazety rozmawiając zasugerowałem czy trzeba się spytać może w US , to zdecydowanie mi to odradził , twierdząc że w US powiedzą że trzeba sprzedać na FV , bo muszą gdzieś szukać pieniędzy 

Opisz dokładniej albo wklej zdjęcie artykułu 

4 godziny temu, Ursusc385 napisał:

Opisz dokładniej albo wklej zdjęcie artykułu 

Pytanie Czytelnika: Jestem podatnikiem czynnym VAT od 11 lat. Przechodząc na VAT, miałem w gospodarstwie 2 ciągniki i wiele innych maszyn. Teraz chciałbym sprzedać jeden ciągnik sąsiadowi, który jest ryczałtowcem. Czy koniecznie muszę wystawić w takim przypadku fakturę VAT?

Zobacz także: Kiedy nabywcę chroni rękojmia? Zakres rękojmi, prawa i obowiązki

Co do zasady zbycie środka trwałego (towaru) wykorzystywanego dla celów sprzedaży opodatkowanej powinno się odbyć na podstawie faktury VAT ze stawką 23%. Od tej reguły może być zastosowany wyjątek na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy o VAT 2. Przez dostawę towarów (…) rozumie się również przekazanie nieodpłatnie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstw, – jeżeli podatnikowi przysługiwało w całości lub w części prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia, importu lub wytworzenia tych towarów, lub ich części składowych.

Zatem, aby ominąć obowiązek wystawienia faktury VAT, należy sprawdzić, czy przysługiwało nam prawo do odliczenia VAT przy nabyciu środka, a jeśli tak – należy taki środek przesunąć (przenieść) z ewidencji środków trwałych VAT do majątku osobistego.

W analizowanym przypadku ciągnika nabytego przed wejściem na VAT podatnik nie miał takiego prawa, zatem może ten ciągnik wykreślić z ewidencji (jeśli ją prowadzi – bo formalnie takiego obowiązku nie ma), a następnie już od następnego dnia jako majątek osobisty może być zbyty na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Jeśli jednak taki ciągnik w okresie wykorzystywania dla celów sprzedaży opodatkowanej był poddany remontowi, który zwiększył jego wartość początkową o co najmniej 30%, w momencie przekazywania do majątku osobistego należy odprowadzić odliczony od takiego remontu VAT.

58 minut temu, miwigos napisał:

Po co prowadzicie rejestr środków trwałych niema takiego obowiązku, 

Procedura tak jak pisałem , tez tak sprzedałem traktor

Ja też nie prowadzę rejestru środków trwałych 

• Thanks 1

W tym roku nie wszędzie była susza, jesli to była susza to ja taką chce co roku , plony rekordowe w moim życiu, poza rzepakiem i burakami , ale nie mozna narzekać , bo z przodu było 4  i 8

Jestem na RR, ale tak patrzę, że niektórym to kreatywna księgowość weszła za mocno :D A tak już całkiem poważnie mówiąc to jak się ma bardzo dobrą księgową to da się wiele rzeczy ogarnąć, chociaż działając "na granicy" czasem można przedobrzyć, więc tak całkiem szczerze mówiąc myślę, że herbata to majątku nie kosztuje więc po co sobie stwarzać problemy tam gdzie ich po prostu nie ma.

• Like 3

4 godziny temu, emtec123 napisał:

Czy od herbaty można odliczyć vat? Prowadzimy produkcję zwierzęcą, często przy tych temperaturach jako w miejscu pracy rozgrzewamy się herbatą. Woda mineralna na 99% tak, ale odnośnie kawy/herbaty czytam w sieci i nie jest to jednoznaczne

To jak herbatą się rozgrzewacie i ona ma być odliczona z vatu , to można kupić piwo i też odliczyć , sugerując że trzeba było się schłodzić , a idąc dalej to przecie od każdej spożywki trzeba też vat odliczyć bo żeście się tam posilali żeby się przy tych zwierzętach z głodu nie poprzewracać . trochę bez przesady , ale takie środki , jak mydełka , pasty do mycia , czy ubrania robocze to jak najbardziej , choćiaż ja jak kupuję jakieś mydełka to nawet nie wołam faktur , bo co tam jest 20-50 gr z tego 

• Like 2