Skocz do zawartości

sieczkarnia samojezdna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

zastanawiamy się z ojcem czy dokonać zakupu sieczkarni samojezdnej. siejemy ok 20 ha, ale wkrótce przejmuje gospodarstwo wiec areał zapewnw się zwiększy. poza tym pochodze z podlasia(zagłębia mlecznego) gdzie kukurydzy z roku na rok sieje się co raz więcej.

patrzac na aukcjach w internecie za dobrą maszynę trzeba dać ok 250-300 tys. a i tak stara. czy może lepiej kupić nową, niewielką, 4 rzedowego kempera i miec ok 15 lat z głowy. a pozatym ile taka nowa sieczkarnia może kosztować.

Opublikowano

Nowa sieczkarnia to wydatek min. 700 tyś. Najmniejsze modele mają silnik chyba 330 koni to już 6 rzędów pociągnie. Lepiej kupić używana, bo nowa na takim areale nie będzie wykorzystana, nawet jak będziesz siał 50 ha to mało chyba, że będziesz latał dużo po usługach.

Opublikowano

1. Żeby na podlasiu być konkurencyjnym musisz mieć zestawy do wożenia bo rzadko kto bierze samą sieczkarnie.

2. Sieczkarnia NH z tego co pamiętam jest najtańsza poniżej 700 tysi

3. Taką nową sieczkarnią trzeba ciąć 200 ha rocznie żeby sie opłaciła a nie 20 czy 50.

4 Za 150tysi kupisz niezłego Claasa z serii 800 z kemperem i myślę że taka Ci spokojnie starczy.. Tyle ode mnie :blink:

Opublikowano

:blink: jeżeli kogoś stać na zakup nowej sieczkarni na 50 ha to jego prywatna sprawa ,po prostu ma kase i sobie kupuje,sąsiad na 40 ha kupił sobie Claasa Mediona i po usługach nie jeździ mówi że stać go i tyle w temacie :D

Opublikowano

no i co z tego że stać? Trzeba trochę myśleć a nie tylko wydawać kase. Przykładowo da za sieczkarnie 700tysi. Sieje 20 ha razy 500zł za ha to wychodzi 10000zł czyli spłaci sie sieczkarnia po 70 latach :blink: Wolałbym zapłacić i o nic sie nie martwić a kase zainwestować w coś co przyniesie zysk a nie deficyt.

Opublikowano

heh mnie nie stać B) . a rocznie wykosiłbym wiecej niz 200 ha spokojnie. bo sieczkarnie w okolicy są strasznie awaryjne. :D

wiec mam kolejne pytanie. jak to jest z programem usługowym. czy moge z niego skorzystać skoro brałem już maszyny na PROW? :blink:

może warto nad tym pomyśleć gdyby troche kasy unnia dala troche VAT-u i summa summarum wyjdzie taniej co wy na to? ;)

Opublikowano

200ha na rok to wychodzi jakbyś zarobił 100tys :huh:

ale do tego aby się wróciła trzeba się liczyć z kasą wydaną na paliwo i na regenerację lub wymianę części, jak wydasz 700tys to ta kasa wróci się za 13-15lat :) a i taka sieczkarnia ma swoja wydajność, ludzie którzy nie mają przyczep nie wejda w to bo za darmo na nich nie bedziesz czekał :P

Opublikowano

A myślisz że twoja nie będzie awaryjna a do tego dochodzi usługi na rożnych polach a nawet sobie nie zdajesz sprawy co ludzie mogą mieć na polach w kukurydzy trochę wiem bo kosiłem i do tego w małych kawałkach trafiło się nawet 2ha w 6 kawałkach to na przejazdy więcej poszło paliwa niż na koszenie i do tego jak tylko kosisz samo sieczkarnio a odbiór rolnika i będzie zestaw 2 razy ursus C 330 i rozrzutnik jedno osiowy to nie poszalejesz co innego jak by te 200ha było w 3-4 kawałkach i dobry odbiór do wtedy można kosić

Opublikowano

Tylko jak będziesz tak wszystkich kasował to drugi raz nikt Cie nie weźmie

Nie wiem jak u Was ale u mnie w promieniu 10 km jest 10 sieczkarni + Tafiły

Opublikowano (edytowane)

claas jaguar z kemperem ;) najmujemy do koszenia kukurydzy . koleś dał za nią 80 tys. zł i naprawde fajny sprzęt, mało awaryjny i wydajny . tylko że jak kupić taką sieczkarnie to nie tylko na swoje kilka chektarów, ale żeby też zarobiła na siebie troche ;p daje link z filmikiem jak chodzi jaguar znajomego :

Edytowane przez AllesKamilKlar
Opublikowano

Cześć wszystkim. Jestem tu nowy i nie bardzo orjętuje sie w tematach. Ja mam sieczkarnie clasa sf80 na sprzedarz. Jesli jest ktos zainteresowany albo zna kogos kto chciałby kupic prosze o kontakt. Sieczkarnia ta nigdy mnie nie zawiodła, w sezonie spokojnie kosiłem nią 100h bez zadnego problemu i awarii. Sieczkarnie sprzedaje poniewaz wczoraj kupiłem wiekszą (jd 6710). Za odpowiedzi z gory dziekuje.