Skocz do zawartości

claas consul

mateusz1995

Rekomendowane odpowiedzi

Witam u mnie tak samo słoma leci na sita, ale mam teraz gorszy problem, musze wymienić zębatke i łożyska na górnym wałku podajnika kłosowego, czy ktoś już coś takiego robił? jakieś wskazówki? bo ani z jednej strony ani z drugiej nie ma dojścia dla ściągacza. prosił bym o jakieś podpowiedzi.

Mam zamiar kupić sieczkarnię do consula ,leży zdjęta z kombajnu i tu mam wiele wątpiliwości czy jest cała, na zdjęciach tylko widzę że na boku kombajnu jest dołożone koło pasowe skąd idzie napęd.

Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę pisać.

i jeszcze z kąt pochodzi napęd na jakim kole się zaczyna

Ursusek94, ja wymieniałem tą zębatke. Problemów większych nie ma, musisz tylko zdjęć osłone od góry, wyciągnąć klina i powoli wybijać zębatkę.
Wysoki 1122: Napęd do sieczkarni idzie z prawej strony od koła napędzajacego klawisze. Powinno się założyć podwójne koło pasowe a pas powinien się krzyżować żeby obroty sieczkarni było w dobrą storonę.

A powiedzcie mi, mam problem bo już kilka razy rozwaliło mi łożyska na mocowaniach wytrząsaczy. Na wolnych obrotach da sie zaobserwowć że podsiewacz i sita chodzą lekko po skosie zliżając się do lewej krawędzi. Co moze być przyczyną?  wada fabryczna?

ToMekGrzybek takich głupot to nie pisz naped sieczkarni consula jest zabrany z koła odrzutnika , sa na nim dziurki fabryczne gwintowane , i do tego koła przykręca sie drugi , napinacz ject zas przykręcany pomiędzy obudowe kombajnu a szufladę sit wymiennych.Kombajn niezwykle zwrotny , oszczędny i prosty w budowie :)

zboża: jęczmień, pszenżyto, pszenice i owies. Koło jest lekko rozwalone i mam skręcone na stałe na dystansach. Teraz pas jest mniej więcej na środku jednego i drugiego koła, jakie to są obroty? bo nie moge znaleźć tej skali  :mellow:

Pomoże ktoś?

Edytowane przez celtis

witam posiadam claasa consula dokladnie od roku i w tamtym sezonie mialem problem z czyszczeniem zboza do zbiornika dostawala sie sloma plewy i resztki klosow przypuszczam ze to dla tego ze jak prosilem o pomoc znajmego kombajniste to mi ustawil predkosc bebna na 1300 obrotow ale chce poznac wasza opinie kosilem glownie pszenice jezeli to nie wina obrotow to czego z gory dziekuje

Zwieksz trochę siłę wiatru i górne sita te grzebieniowe bardziej płasko ustawić,bo za bardzo są podniesione do góry i między grzebienie wlatuje słoma i kłosy tylko za bardzo ich na płask nie kładż bo zacznie Ci gubić ziarno ,i z wiatrem też nie za mocno bo drobniejsze ziarno też wydmuchnie do tyłu za kombajn :rolleyes: Pozdrawiam.

a obroty bebna jakie powinny byc do pszenicy a jakie do owsa bo na internecie wyczytalem ze 1300 to za duzo. a ktore sito mam bardziej plasko ustawic przednie czy tylne a moze oba??  Pozdrawiam

Ja zawsze stosuję zasadę: "Nie jest za dużo jeśli nie lecą połówki"

A z Polskiego na nasze. Jeśli do zbiornika nie leci mąka to wszystko jest w porządku

Sita tak jedno jak i drugie a z obrotami jeśli na 1100 bedzie wymłacał dobrze to wystarczy nie ma celu katować młocarni i żeby nie robić kaszy z ziarna a do owsa ja daje obroty ok.1000 i dobrze wymłaca i nie wyłuszcza ziarna i jeszcze szczeliną na klepisku musisz dostosować ją tak aby czysto omłacał i nie niszczyło ziarna.

SIema kosiłem dziś pszenicę zastosowałem się do waszych rad i o wiele lepiej czyścił consul ale jeszcze nie jestem w pełni zadowolony z osiągniętego rezultatu poniewac z ziarnie było troche plew co mam zrobic?? Obroty bębna w okolciach 950-1000 szczelina klepiska na 5 otworze od góry sita żaluzjowe prawie calkiem lezą a sito dolne ma srednice cos kolo 4mm wiatr jest ustawiony maksymalny i trochę pszenicy wypadało z kombajna ale nie duzo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Adamus88
      jak wymienić uszkodzoną gumę na podsiewaczu widoczną na zdjęciach Claas Mercator 75?

• Przez Sami997
      Cześć, mam dylemat ponieważ posiadam w swoim claasie 108sl maxi koła 23.1 r30 i mam problem z podjazdem pod góry, była okazja stał na takich oponach więc wziąłem teraz zastanawiam się nad zmianą opon stąd pytanie czy wcisne na tą felgę jakieś szersze opony typu 750 czy zmieniać całe koła razem z felgami? 
    • Przez szakul91
      Witam.  Szukam informacji na temat wtryskow w mercatorze 50.
      Posiadam silnik niebieski perkins 4 LF i są w nim zastosowane wtryski Made in England firmy CAV BDLL150S6545
      Jakie wtryski polecacie warte uwagi, jakaś firma ?? Czy sa gdzies w Polsce dostępne takie same England  ? Jakie ciśnienie powinny mieć wtryski ustawione?
      Jeśli wtryski leją totalnie do wymiany czy probujecie czyścić jakimiś środkami tak jak w samochodach się nie raz praktykuje.  
      Będę wdzięczny za pomoc 

• Przez patataj_
      tak jak w temacie potrzebuje podstawowe dane regulacyjne tj. momenty dokręcania wału, kąt wtrysku (pompa rotacyjna cav) luzy zaworowe a najlepiej instrukcje obsługi i katalog części. Pozdrawiam i życzę udanych żniw.
    • Przez Artur312
      Witam serdecznie ja z zapytaniem takim .  jak ustawiać dominatora do kukurydzy. Kombajn przezbrojony już do kukurydzy. Teraz pytanie sita posiadam żaluzjowe . Dolne i górne. Jak ustawić.  Jakie obroty bębna itp. Z góry dziękuję za odpowiedzi 
  • Dodaj nową pozycję...
v