Skocz do zawartości

Rozsiewacz nawozu

Masseyek6290

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy właśnie mam zamiar wymienić mój stary rozsiewacz nawozowy(Jarmet 200L) na coś lepszego i większego,myślałem oczywiscie o Unia Brzeg,tylko teraz pytanie jaki model,bedzie współpracował z case'em JX80,jego pojemnosć to nie większa niż 600kg,oczywiscie musi być 2 talerzowy i oczywiscie musi mieć hydraulicznie rozsuwania wysypu na talarze(nie wiem czy to dobrze ująłem).Jakie są wasze opinie na temat tych rozsiewaczy

Dokładniej chodzi mi o coś takiego http://www.korbanek.pl/domhandlowy/ws/pl/unia_group/rozsiewacze_nawozow/ms_400_500_l.html

Prosze o pomoc z góry dziękuje!

PZDR! :rolleyes:

PS.Sory za pomyłkę w tytule:

Ja też zastanawiam się nad zakupem większego rozsiewacza ale myślę o tanich polskich produktach. Oglądałem używane zachodnie u handlarzy ale ich cena to około 3000 zł. Więc myślę o czymś takim http://allegro.pl/rozsiewacz-rozsiewacze-dwutarczowy-okazja-i1318239132.html

A wy co o tym myślicie? :rolleyes:

ja na twoim miejscu kupił bym jakomś amozonke brzega mam i farba łatami schodzi a jak chcesz coś lepszego to http://allegro.pl/rozsiewacz-amazone-za-m-special-1800kg-i1351109830.htm mama brzega zaufaj i kup zachodnie coś :) :lol: sorki jak uraziłem fanów brzega ale mowie prawdę jak się kupuje to nie na 1 dzień B) :D:) a jak za duża to ściągnąć górę i jest dobra albo mniej sypać na dłużej starczy bo potem powiesz że za mała

Ja tam troche tym prywatnym producentom nie ufam za bardzo,Wiec dlatego chce wybrać UG mam dobre doswiadczenie z tym producentem B)

Ale u tych prywatnych producentów to połowa ceny jeśli chodzi o polskie a jak o zachodnie to jedna czwarta więc nie wiem czy warto przepłacać.

Mam dwa agregaty do prywaciarzy i jak na razie jest ok.

A może coś takiego ???:

http://allegro.pl/super-twardy-nowy-rozsiewacz-nawozu-chromo-niklowy-i1332208654.html

lub

http://allegro.pl/rozsiewacz-nawozu-dwutarczowy-nowosc-promocja-i1353164053.html

Ja przynajmniej przed kupnem swojego zastanawiałem się nad tego typu maszynami (rozglądałem się za firmami Promar oraz bodajże Jar-Met)- najważniejsze aby był z ocynku itp.

O polskich rozsiewaczach słyszy się różne opinie (nie zawsze dobre) , ja radziłbym ci kuhna w cenie ok 14tys zł brutto, dwa talerze, ale jedna komora, piękne rozwiązanie i firma która cieszy się uznaniem, lub inną zachodnią firmę, a będzie to zakup na lata.

Dzisiaj kupiłem rozsiewacz brzeg rzn2 dwutalerzowy 1000 litrów. Dałem za niego 2tyś. :D :D

Mieliśmy ten rozsiewacz i moje zdanie na jego temat jest niezbyt dobre, równe ustawienie dwóch komór to była masakra, zawsze w jednej zostawało, gdy druga była już pusta i ilość wysiewu też nigdy się nie zgadzała, ale może będziesz miał jakiś lepszy model. :D

MS to praktycznie mniejszy brat MX-a którego jestem w posiadaniu. Co do mojego MX-a to złego słowa na niego nie mogę powiedzieć. Minus to tak jak większość napisano już to szybko łuszcząca się powłoka lakiernicza i rdzewienie. Ale bez przesady jak mam swojego już 6 rok i rdza go nie zjadła ;), są tylko gdzie nie gdzie niewielkie ogniska korozji. Poza tym plusy: dokładny wysiew, jest tabela wysiewu i nie ma problemu z ustawieniem (kolega kupił nowego bogballe i nie ma żadnej wzmianki jak go ustawić). Także cena przemawia za zakupem Unii, bo za zachodni o podobnej poj. płaci się 2x więcej. Fakt wykonanie na pewno lepsze oraz lepiej zabezp. przed korozją, ale niech nikt się nie łudzi, zachodni też po pewnym czasie zardzewieje :rolleyes:. Wszystko zależy od tego jak się dba. Odbywałem praktykę w jednym zakładzie rolniczym i miałem porównanie- Amazone ZA z tamtego zakładu miał więcej rdzy niż mój MX, a były z tego samego roku.

Ja tam nie polecam polskich rozsiewaczy. Proponuję Rauch MDS. Co prawda cena bez porównania do polskich, ale z perspektywy lat i tak się zwróci. Mam taki już chyba 15 lat i palcem go nie dotknąłem. Też się przymierzam do zmiany i mam tylko dylemat czy Rauch(Khun) czy Amazone. Od postronnego dealera słyszałem(który nie handluje ani tym ani tym), że on wybrałby Rauch'a, bo Amazone podobno jakościowo spadło. A zmienić muszę go tylko ze względu na zakupiony 27m opryskiwacz, więc trzeba zmienić rozsiewacz, bo ten tylko do 24m rzuca.

I tak i nie. Ja ze swojego jestem jak na razie bardzo zadowolony. Słyszałem różne opinie na temat polskich rozsiewaczy (tj Unii Group), m.in to, iż błyskawicznie zżera go rdza. Ja takiego zjawiska u siebie nie widzę, gdyż mam go z nierdzewki. Odnośnie jakości wysiewu widzę przepaść między starym lejkiem, natomiast nie widzę różnicy między moim a zachodnim (tj. Kverneland Execata).

Wcześniejszy rozsiewacz czyli "lejek" (z ocynku) również nie widział naprawy w ciągu... 20 lat !

Kolego czy masz jakieś doświadczenie z tego typu rozsiewaczami, czy piszesz co słyszałeś ???

Edytowane przez murtek

witam zastanawiam się nad zakupem rozsiewacza cenowo do 3000 pracował bedzię z c-360 na 10ha proszę o poradę ja wyszukałem coś takiego http://allegro.pl/rozsiewacz-nawozow-amazone-zae-401-dwutalerzowy-i1968758545.html http://allegro.pl/rozsiewacze-rozsiewacz-nawozow-dwutarczowy-600-800-i1966022624.html a może coś taniego http://allegro.pl/rozsiewacz-nawozow-wyprzedaz-rocznika-2011-i1983689228.html

Ja również jestem w trakcie poszukiwań rozsiewacza. Wczoraj własnie sprzedałem mój 2-letni wyrób rozsiewaczo-podobny polskiej produkcji. Chcę kupić rozsiewacz używany (nie polski) o pojemności 1200kg-1800kg do ciągnika 80km. Zależy mi na hydraulicznym otwieraniu/zamykaniu nawozu oraz na dokładnym wysiewie równym na obie strony. Ponadto dodam że posiadam 2 opryskiwacze, mianowicie 12-metrowy i 18-metrowy, używane będą obydwa, co za tym idzie rozsiewacz musi rzucać zarówno na 12m, jak i na conajmniej 18m. Myśle że jasno sie wyraziłem. Najbardziej zainteresowany jestem marką Kuhn lub Rauch. dziś byłem oglądać Kuhn ZSB, który wcale mnie nie urzekł swoją budową. Widziałem też Rauch MDS, który w sumie nie wiele różnil się od wczesniej wspomnianego Kuhn'a ale bardziej mi się spodobał. Składniam się ku rozsiewaczowi z nie dzieloną skrzynią, dlatego od razu odrzuciłem marke Amazone. Proszę, abyście doradzili mi jakieś używane modele, ponieważ niezbyt orientuję się w symbolice a jest ich dużo. Niezależnie od ceny, rozważę każdy model.

P.S. W moim rozsiewaczu otwieranie i zamykanie hydrauliką odbywało się za pomocą siłownika dwustronnego działania, więc były 2 węże hydr. które podłączałem do ciągnika i sprawowało się to super. Natomiast w rozsiewaczach Kuhn i Rauch widze tylko jeden przewód hydrauliczny oraz sprężyny. Domyslam się jak to działa ale zastanawiam się czy zdaje to egzamin? Czy sprężyny dają rade zamknąć rozsiewacz? Przecież zawsze może się coś przyciąć, co w siłowniku dwustronnego działania nie stanowiło problemu. Jak to z tym jest?