Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli cała instalacja jest sprawna (głównie chodzi a akumulator i rozrusznik) to ołowiane też działają bez problemu. Czy ktoś z was widział zaciski (klemy) mosiężne w nowych maszynach ?

Opublikowano

ja mam 330 ołowiane już 2 czy 3 lata i działają, a w 360 są mosiężne i co jakiś czas je wcina, non stop jakieś naloty (sole) się na nich robią)

może dlatego, że w 330 jest aku samochodowy, a w 360 siedzą 2 rolnicze, niby mocniejsze, ale niedorobione, bo kwas na klemach nie bierze się z kosmosu

Opublikowano

Mosiężne są dobre pod warunkiem że nie mają kontaktu z kwasem. Zawarta w mosiądzu miedź szybciej od ołowiu reaguje z kwasem.

mosiezne z olowiu to olowki sie robvi te rysiki mosiadz jest najlepszy

Ołówki (rysiki) robi się z grafitu. Jest to alotropowa odmiana węgla.

Opublikowano

Jak masz konserwować smarem albo olejem to lepiej zostaw je czyste.

Klemy śniedzieją wtedy jeśli akumulator gazuje,czyli jak jest zasiarczony i zmniejszyła się pojemność

akumulatora albo jeśli jest za duże ładowanie

Opublikowano

Ja kolego (Dawidg2) oczywiście że tak. Ale jak robię ciągniki to widze że, tylko nieliczni o to dbają.

Asharot dlaczego smar miałby być złym środkiem. Ja to stosuje i nigdy nie miałem problemów.

Opublikowano

Masz racje. Elementy mosiężne i miedziane potraktowane smarem również sniedzieją. Ale to zauważyłem na instalacjach elektrycznych budynków. Na akumulatorach i tak wieksze znaczenie ma kwas.

Opublikowano

Żaden smar ani olej tyko wazelina, kopić ją można w każdym porządnym sklepie który sprzedaje akumulatory.Ja mam tak posmarowane i klemy kilkuletnie oczywiście mosiężne są jak nowe i żadnych problemów z zaśniedzeniem.

Opublikowano

nie ma reguły na to które lepsze,jak instalacja,ładowanie i akumulator jest ok.jedne i drugie się sprawdzają,i jedne i drugie mają niezgodność materiałową,to na zacisku akumulatora,lub na łączeniu z kablem.najlepszym rozwiązaniem byłby zacisk ołowiano-mosiężny.jeśli zaś akumulator gazuje to i nawet wazelina nie pomoże,i jedne i drugie przestają łączyć.na zaciski to wazelina nie żaden smar(tawot),lub olej.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Temat uważam za wyczerpany. Zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez ma123
      Witam planuje zakup prostownika z rozruchem z tego co czytałem to dobrze by było gdyby miał chociaż 500ah podczas rozruchu głównie miał by służyć do odpalania c360 c330 zimą oba posiadają akumulator 120 ah jakie polecacie prostowniki z rozruchem 
    • Przez yacenty
      Jaki akumulator warto kupić? Wiem ze jest tam 105Ah, 800A i podchodzi Varta 12V 105Ah/800A PROMOTIVE HD.
      Może coś tańszego?
    • Przez Camry
      Mam małe pytanko czy taki prostownik z rozruchem będzie dobry np. do rozruchu bizona czy też większego ciągnika . Jeśli macie lepsze propozycje to podsuncie. Wiem tematów było już dość dużo ale jakoś chodzi mi po głowie ten model a nigdzie tu na forum nie bylo o nim wzmianki. Dzięki 
      https://erli.pl/produkt/prostownik-z-rozruchem-class-750-lcd-rozruch-700a,166480992?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwnv-vBhBdEiwABCYQAxkx6XIYDalvfXO3ZVaR2kdU2vq10NvAl9YBT0uqTsAOZf32j7LRChoCQ80QAvD_BwE

• Przez lysyrolnik
      Witam

No i stalo sie w moim MTZ 82TS padly baterie, i tu nasuwa sie moje pytanie- Jakie polecacie akumulatory?
      dodam ze w moim MTZ-cie sia aku... 2x 6v
    • Przez Fugeo
      Cześć Jaki polecicie mi nowy prostownik 12 V i 6 V do 200 zł do ładowania głównie akumulatorów w ciągnikach. Pojemność największego w claasie to jak się nie mylę ok 160-170 Ah. I czy warto szukać prostownika z funkcją rozruchu?
  • Dodaj nową pozycję...
v