Skocz do zawartości

jaki dach zrobić na garaz

momek

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Odnowie temat. Mam zamiar przerobić stodołę na magazyn zbożowy i będę robił nowy dach jednospadowy od 0. budynek ma wymiary 20x8. Czy drewniane krokwie 25x8 co metr wytrzymają. zależy mi na braku podpór bo ciągnik musi tam jeździć. jakie macie inne wymiary i pomysły. ma być tanio, a taki dach będzie raczej najtańszy. Aha będzie kryty trapezem18

jestem z pogranicza kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. słyszałem że najlepsze jest sosnowe.ale na starym dachu miałem sosnę i spruchniała, a szczyty były z desek topolowych i brak jakiś kolwiek znaków pruchnicy-wykorzystałem je na ogrodzenie. W mojej okolicy jest tartak i oni mają właśnie topolę w ofercie. Czy ta topola się nada-dodam że ludzie zakładają z tego dachy.

Ja słyszałem że w Wielkopolsce stosuję się topolę bo jest tania, nie wiem jaka jest w tym prawda, ale górale nie zbyt chcą jej. U nas wycinają topolę przy drogach i do Wielkopolski wywożą. Nikt tego nie chce.

Ja mam z świerka i sobie chwalę, z topoli mam parę desek, to miękka jest, ale i fakt że tato kiedyś miał burty w przyczepie z topoli to wytrzymały dłużej niż z sosny.

Ogólnie sosna nie podoba mi się lepszy świerk i górale na dachy też mówią że świerk najlepszy. U mnie akurat świerka tartak tnie.

jestem z pogranicza kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. słyszałem że najlepsze jest sosnowe.ale na starym dachu miałem sosnę i spruchniała, a szczyty były z desek topolowych i brak jakiś kolwiek znaków pruchnicy-wykorzystałem je na ogrodzenie. W mojej okolicy jest tartak i oni mają właśnie topolę w ofercie. Czy ta topola się nada-dodam że ludzie zakładają z tego dachy.

Kolego przeliczyłem szybko i wychodzi, że nie możesz bardziej tego rozsunąć niż 100 cm mierząc w osiach krokwi (środku). Ja dałbym co 90 cm. U mnie na jednym budynku jest topola, na drugim osika. Osikę lubi kręcić jak się mokrą zastosuje. Topola jest dość dobrym materiałem, tanim i stosunkowo lekkim, a przy tym wytrzymałym jeżeli jest wycinana z twardzielu czyli wewnetrznej części klocka. Bo w bielu siedzą robaki i grzyby.

Co do drzew iglastych to górale je w większości stosują bo występuje on na większych wysokościach i napewno mają go więcej. Pomijając tu oczywiście zalety drzew iglastych.

Edytowane przez master20002

jakie krokwie i łaty, jaki rozstaw... zastosować na garaż 26x10 dwuspadowy? przy takiej szerokosci chyba w grę wchodzi tylko wiązar kratowy? czy można by cos kombinować z konstrukcją krokwiowo - jętkową? <_<

blacha trapezowa będzie zastosowana jako pokrycie.

Myślę, że konstrukcja krokwiowo-jętkowa wystarczy, a przy tym jest nie skomplikowana w wykonaniu. Można ją wykonywać do 12 metrów rozpiętości, większe stają się nie ekonomiczne przez zwiększanie przekrojów elementów dachu. Zacznijmy od krokwi. Stosując te o wymiarach standardowych czyli 8x16 rozsuń je na jakieś 80, a 90 cm to max, ale w wymiarze osiowym krokwi, a nie w świetle. Jętka tak dla spokoju ducha w takim samym przekroju jak krokwie połączone w 1/3 ich wysokości. Łaty 4x6 i wystarczy. Możesz jeszcze przybić wiatrownice od spodu, żeby to wszystko usztywnić, a napewno 3-4 skrajne krokwie powinny być dodatkowo tak właśnie połączone. Rozpisałem się, a nie zapytałem o najważniejsze, jaki spadek będzie miał ten dach? Wtedy coś pomyślimy więcej.

dzięki @master20002, też bym wolał krokwiowo- jętkowy, bo możliwe, że w częsci kiedys będzie słoma i zawsze trochę wyżej można ułożyć. mam jeszcze kilka pytań

no własnie... jeszcze nie zapadła decyzja co do kąta nachylenia dachu, bo wiadomo... jak kratownica to dużo mniejszy, a jak krokwie musi być większy,

na pewno taka konstrukcja wytrzyma przy szerokosci 10 metrów? no i jaki rozstaw między łatami?

aha... i to ma być takie typowe ''A'' czy jeszcze połaczone w 2\3 wysokosci do srodka jętki?

Zalecane nachylenia dla takiego dachu to 35 stopni, widełki wachają się od 25 do 67 stopni. Rozpiętość maksymalna to 12 metrów. Tyle z wiedzy podręcznikowej. Warto się zastanowić nad dość dużym nachyleniem, min te 35-40 stopni, tymbardziej, że chcesz później użytkować ten strych. Rozstaw dla łat przyjąłbym jakieś 40-50 cm. Nie ma sensu mocno tego zagęszczać jak np pod dachówkę. Blacha jest tzw. lekkim pokryciem. Konstrukcja krokwiowo-jętkowa to właśnie typowe "A", źle Ci napisałem wcześniej że w wysokości 1/3. Ma być w wysokości 2/3. Co do rozstawu krokwi to przyjmuje się, że im większy kąt nachylenia, tym rzadziej rozstawia się krokwie. Ale zalecam dać co 80 cm. Nic nie powinno się dziać. Ciężkie zimy u Ciebie występują? Albo mocno wieje?

jestem z Kuj-pom. , ostatnie zimy raczej mało śnieżne, ale nigdy nie wiadomo jak będzie w przyszlosci,

nie wiem dlaczego ale zawsze miałem tendencję, żeby zmniejszać szerokosc krokwi a zwiększyć jej wysokosc (nie wiem czy słusznie),

a cos takiego było by złe?

kat nachylenia - 35*

krokwie 7-18 albo nawet 7x20 i wtedy co metr

łaty 4x6, troszkę rzadziej... co jakies 80-90cm, co oprócz nieco większej sztywnosci daje takie ''gęste'' rozmieszczeni łat?

Daje oprócz sztywności to, że możesz pewniej chodzić po tej blasze. Powiedz jaki gatunek drewna masz przeznaczony na ten dach? Owszem, wysokością krokwi sporo nadrobisz i może być te 7 cm o ile nie będziesz jej podciosywał dla jętki. Trzymałbym się jednak tych 80 cm rozstawu. Jednym czy dwoma wiązarami nie zaoszczędzisz majątku, a będziesz spokojniej spał.

Przypomniała mi się jeszcze jedna zasada w konstruowaniu takiego dachu. Mierząc od ściany na której opierasz do jętki może być max 4,5 metra, a od jętki do góry 2,7. Przy większych wartościach trzeba robić stolec bo ugięcia mogą się zrobić widoczne. U Ciebie rozwiązanie ze stolcem odpada z uwagi na chęć użytkowania tego strychu.

Edytowane przez master20002

prawdopodobnie będzie to z drzewa sosnowego, ale jeszcze nie byłem na tartaku... chcę mieć wszystko wyliczone i dopiero będę się dowiadywał o ceny itd.

u mnie jętka wychodzi na dł.krokwi - 4 m od dołu, a do wierzchołka zostaje jeszcze 2 metry - przy kącie nachylenia 35*

Witam wszystkich. Posiadam chlew 11 długi i 8 szeroki dach jest dwuspadowy, planuje zwalić dach , podnieść ściany przód o 1,5m i tył o 1m . Dach chce zrobić jednospadowy na krokwiach bez podpór , lokalizacja Proszowice małopolskie . Prosze o opinie jakie krokwie zastosować ? , jaki rozstaw oraz z jakiego drzewa.