Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to nie jest zbyt wiele. W chowie wysokowydajnych krów nawet krowy są w stanie pochłonąć w granicach 40kg kiszonki z qq albo i więcej. U mnie też dostają w granicach 25kg i nieraz mam wrażenie że chętnie by zjadły więcej.

Opublikowano

Co do sieczki to ja tnę tak 1,3 -1,6 cm

Warunek jest prosty dobry gniotownik-dłuższa sieczka

 

W tamtym roku miałem średnio 9200 litrów mleka z laktacji

 

Nikt u mnie nie che kosić bo wymagam jakości

Jest tylko jedna firma z którą współpracuję

Nie marudzą ze trzeba zmienić długość sieczki

że karze im noże naostrzyć

 

A co do dłuższej sieczki to ja polecał bym ja bardziej do obór gdzie nie ma tmr

tam wystąpienie kwasicy jest o wiele bardziej prawdopodobne

Opublikowano

Dokładnie my z kolegą w tym roku zwiększaliśmy 3 razy sieczkę, od tego co było ustawione na początku a wydaje mi się że jak dwa lata temu kosiliśmy u kolegi @viper to sieczka była jeszcze większa, a on to już jest oblatany w te sprawy żywieniowe bo ma bardzo duże stado i wysoką wydajność, dodam jeszcze że u nas kosimy claasem jaguarem 690sl i noże zakładane były nowe oryginalne claas 2 lata temu i są regularnie ostrzone, co do jakości sieczki i rozdrobnienia ziaren nie mam żadnych zastrzeżeń mimo to problem istnieje ;[

Opublikowano

Sprawdzałem dokładnie są to polówki ziaren i inne drobinki a nie same łuski, zastosowałem teraz jakieś inne drożdże z jakimiś aktywnymi kulturami i chyba jest troszkę lepiej powiem coś więcej za tydzień

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał prosto do koryta zwiększ białko albo 0,7 kg rzepakowej albo 0,4 sojowej na pewno się poprawi poza tym mogłeś mieć kukurydzę w późnej fazie zebraną ba nawet w bardzo późnej, jeśli chcesz ale to podraża koszt wprowadź też drożdże piwne dla stymulacji żwacza i kwaśny węglan

Opublikowano

Krowy wysokowydajne rasy HF mają to to siebie że mają bardzo szybki metabolizm (krótki czas przebywania paszy w układzie pokarmowym). Moja rada jeśli kosisz sieczkarnią bez gniotownika walcowego to kuku max w dojrzałości ciastowej. Jeśli z gniotownikem to możesz później, ale w 1 litrze skoszonej zielonki nie może być więcej niż 1 całe lub pół ziarna inaczej trzeba wyregulować gniotownik(skręcić ją mocniej).

Opublikowano

Wszyscy skupili się na maszynach a nikt nie podjął tematu "rolstudent"-a i kolegi " slaw17". Niestety przyczyną mimo że ziarniaki macie zgniecione może być niewystarczająca ilość mikroflory i szybki pasaż treści z żwacza, czyli np. kwasica subkliniczna. Żołądek krowy nie trawi, wogóle niczego. W żołądku jest mikroflora i ona trawi to co dacie krowie. Jeżeli pH w żwaczu spadnie z np. 5,8 do 5,5 o niecełe 0,3 to już jest kłopot i niestety nie trawione są ziarniaki nawet zgniecione, bo mikroflory jest za mało. Poza tym sama kukurydza zbyt mocno rozdrobniona powoduje zakwaszenie żwacza, mało struktury w dawce włókna itp. to powody że w kale widzicie niestrawione resztki. Jeszcze jak ktoś zauważy całe części włókien oraz ziarno i zauważy że jego krowy przestępują z nogi na nogę to macie kwasicę że aż głowa boli. Poza tym w taki mprzypadku powinniście mieć problemy z racicami czyli powyżej racicy tzw. koronka zaczerwieniona. Ale to już przypadki kliniczne.

Poza tym wstarczy że tylko raz dacie krowie za dużo mieszanki i już macie problem z pH w żwaczu i zaraz w odchodach to widać. A może zweryfikujcie kiedy widać te różnice w odchodach bo zdarza się często że rano idzie dziadek zadawać paszę w wieczorem Wy. Dziadek daje od serca jak się dawniej dawało a Wy wieczorem prawidłowo. Mam nadzieję że nikt przypadkiem nie daje rano kk w wieczorem sk i myśli że jest bilans ? Bo takie przypadki też miałem.

Opublikowano

@zootechnik masz świętą rację tylko zapomniałeś dodać o że przyczyną występowania niestrawionej kuku w kale może być również za niska podaż białka w żwaczu(nadmiar energii oraz niedobór białka jednocześnie) .

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v