Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

W jakiej fazie prsykacie rzepaki powschodowo i czym? u mnie w wiekszosci maja juz 4 liscie powschodzilo sporo samosiewow zboz ale chwasto malo wyszlo. Zamierzam zastosowac 0,2 navigatora, 1,6 metazachloru i 0,7 chizalopu. na 200-250 l, dyszami ezektorowymi grubokllistymi. O jakiej porze dnia najlepiej to stosowac z samego rana z rosa czy wieczorem jak beda rosliny suche? Mam problem z przytulia, chabrem i makiem.

Z kolei na drugim polu mam problem, ze polowa rzepaku powschodzila, ma 4 liscie, a druga czesc zaczyna sie ruszac po weeekndowych deszczach...Kiedy pryskac i jakimi dawkami?

7 godzin temu, ahten napisał:

W jakiej fazie prsykacie rzepaki powschodowo i czym? u mnie w wiekszosci maja juz 4 liscie powschodzilo sporo samosiewow zboz ale chwasto malo wyszlo. Zamierzam zastosowac 0,2 navigatora, 1,6 metazachloru i 0,7 chizalopu. na 200-250 l, dyszami ezektorowymi grubokllistymi. O jakiej porze dnia najlepiej to stosowac z samego rana z rosa czy wieczorem jak beda rosliny suche? Mam problem z przytulia, chabrem i makiem.

Z kolei na drugim polu mam problem, ze polowa rzepaku powschodzila, ma 4 liscie, a druga czesc zaczyna sie ruszac po weeekndowych deszczach...Kiedy pryskac i jakimi dawkami?

Bez" spiny"😁ja zawsze pryszcze tak jak rzepak ma wykształcone co najmniej 4 liście właściwe przypada to zazwyczaj na pierwszą dekadę września i jest czysciutko.Oprysk wykonuję pod wieczór

Raps wskoczył do gleby. MTN 5,1g , wysiew 2,5kg. Myślę że obsada i termin dobre.

Mam problem z opryskiem , gleba po siewie sporo brył (iły) i chyba zrezygnuję z oprysku po siewie a zastosuję po wschodach.

Mam metazanex i boya 360 cs (chlmazon) a w polu duża presja przytuli. Proszę o porady co dokupić po niższych kosztach jak navigator.Ten chlomazon to chyba trzeba odpuścić po wschodach. Za porady będę wdzięczny.

Dnia 28.08.2018 o 13:24, ahten napisał:

Nie za dużo tego metazachloru? Gdzieś na jakiejś ulotce reklamowej navigatora było podane 1-1,25 metazachloru. Jakie ilości stosujecie?

Dnia 27.08.2018 o 22:07, Artis napisał:

Szukam salsy 75 wg z pewnego źródła, jak coś to priv 

korzystałem chyba 2 lata temu - zmarnowane pieniądze.

Przypomnijcie mi - samosiewy pszenicy w rzepaku kiedy można pryskać np graminisem (chizalofop-P-etylowy), coś gdzieś dzwoni że od 2 liści rzepaku (właściwych), bo gdzieniegdzie pszenica prze do góry.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...
v