Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

Fugeo napisał:

3 godziny temu, robercikj100 napisał: Na wiosnę można jeszcze korvetto zastosowac Poczytałem i teoretycznie najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie na wiosnę.  

Nie wiem czy to takie najlepsze rozwiązanie... A jakby zrobić ten zabieg teraz jesienią ? Przy zimach które mamy ostatnimi laty, wiosną ten mak może w takiej fazie wzrostu, że żaden herbicyd go nie zatrzyma..

11 minut temu, Fugeo napisał:

Corvetto nie wypływa na plon, bo z tego co słyszałem to np. Galera może wpłynąć na jego obniżenie. Kiedy najlepiej i najbezpieczniej pryskać tym środkiem? 

@Adam86 stosowałeś go może?

Tak stosowałem i jest godny polecenia. Galera to badziew i w dodatku drogi. Navigatorem też można na wiosnę ale Corvetto lepsze, po 4 dniach od oprysku wszystkie chwasty leżały plackiem. Na zakładkach rzepak nie dostał żadnego szoku i gonił w najlepsze.

• Like 3
  • Thanks 1

Po wczorajszej wycieczce po rzepakach na jednej działce na szczęście tylko 1 ha z 14 mam ewidentne braki składników, nie zaglądałem tam od 3 tygodni bo gorszy dojazd a. Pozostałe są bardzo ładne. Ten niby też niski rozłożysty, korzen zdrowy ładnie rozbudowany ale niestety fioletowy. Zastanawiam się czy jechać z jakimiś odzywkami czy dać spokój i go zostawić..... Co radzicie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...
v