Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

RSM z siarką to lipa, za mało siarki w pierwszej dawce, podawanie w drugiej to nieporozumienie. Dlatego się jedzie 32 RSM i kizeryty to najlepsza opcja, albo saletrosan. 

rzepak uprawiam co prawda tylko 4 lata ale zawsze S podawałem w drugiej dawce w sulfamo lub saletrosanie. Tylko raz miałem z Procamu na 20 ha Prosan więc dałem go na pierwszą dawke  i nie było różnicy względem reszty rzepaku potraktowanego sulfamo w drugiej.

Opublikowano
6 godzin temu, kamilc017 napisał:

RSMS dobry jest na pierwszą dawkę ale w zbożach. Na I dawkę w rzepaku tak jak mówisz saletrosan albo RSM + Kizeryt

albo saletra + kizeryt

Opublikowano

Za dużo dodatkowych przejazdów, tak jak u mnie rzepak mam w 38 kawałkach rozrzuconych po okolicy musiałbym jeździć dzień i noc, nie wspominając o ciągłym sprzątaniu dróg z błota.

Poza tym doradca namówił mnie w poprzednim sezonie aby nie dawać całości potasu na jesień bo do wieloskładnika i tak dosiewam jeszcze sól to lepiej dać to wiosną. Na tych działkach z dzielonym potasem miałem najsłabszy rzepak.

Opublikowano

Też miałem sobie nie zawracać głowy RSM ale wkurza mnie równomierność rozrzutu nawozów rozsiewaczem. Z saletrą jest b.dobrze ale mocznika już nie moge równo dorzucić, a przy lekkim wiaterku całkiem lipa. W tym roku jak siałem mocznik pod qq dzień w dzień tak piździło i nie było wyjścia a później od granic pare rzadek kukurydza w pas, RSM puścił bym sobie lance dość nisko i po problemie. Poza tym cena względem saletry no i czytałem sporo doświadczeń w rzepaku wykazuje ze nawożenie RSM daje większe plony

Opublikowano

Ja przechodzę na kizeryt i saletrę , bo po stosowaniu saletrosanu nie wiem czy za bardzo nie spada ph  większość azotu  forma amonowa i do tego siarka . Po saletrze i kizerycie lepiej mi rzepak plonował niż saletrosan - saletra

Opublikowano

Panowie co dać na I dawkę w rzepaku. Saletrosan około 400kg/ha czy Saletra 34% około 300kg/ha? Zawsze dawałem saletre 250kg/ha, za parę dni polifoskę 21 ok 250kg i 4 tyg przed kwitnieniem saletre 250kg. Na jesień kupiliśmy saletrosan żeby azot i siarke zrobić w jednym przejeździe. Rzepaku jest 30ha. Od samych wschodów do teraz wygląda bardzo ładnie, także nie ma co żałować. Tylko pytanie. Co dać pierwsze?

Opublikowano
2 minuty temu, Kula07 napisał:

Saletrosan.

Dawka 400kg/ha raczej odpowiednia w porównaniu do tego co szło rok temu? Troche mniej siarki jak w polifosce 21, ale zawsze można dorzucić siarczan mg do oprysków.

Opublikowano

ostatnie dwa lata podawałem 360 saletry a druga dawka 310-340 sulfamo a w poprzedim roku na czesci pól zamiast sulfamo 2 dawka 300 saletrosanu plon sredni z całości 4,6t- na oko po zbiornikach/przyczepach różnicy pomiedzy saletrosanem a sulfamo nie było. Wydaje mi sie ze plon b dobry biorąc pod uwage że średnia wielkość działki u mnie wynosi poniżej 1,5 ha a wiadomo jak to jest na uwrociach i od granic.

Opublikowano

Hehe też znam takie przypadki, u siebie liczyłem dokładnie powierzchnie rzepaku i sprzedane tony  miałem 44 ha ciut ponad 203t. Poszczególnych odmian nie zważyłem ale mialem 7,7 ha alexander który dał nie wiecej jak 4 t, za to alvaro ciągnęło średnią mocno w góre, niestety oszuści z kws w tym roku nie handlowali tą odmianą a przez neta troche balem sie zamawiać.

Opublikowano

u mnie sąsiad sobie wziął geodetę żeby mu pomierzył bo coś mu się wydaje że za mało. Okazało się że musi mi oddać po długości 2m na odcinku 700m, a drugiemu sąsiadowi od poprzeczki 5m na odcinku 200m. Także myślał że przybędzie, a ubyło. A jego wyraz twarzy był taki: O.o

Opublikowano
2 godziny temu, rocco0987 napisał:

ostatnie dwa lata podawałem 360 saletry a druga dawka 310-340 sulfamo a w poprzedim roku na czesci pól zamiast sulfamo 2 dawka 300 saletrosanu plon sredni z całości 4,6t- na oko po zbiornikach/przyczepach różnicy pomiedzy saletrosanem a sulfamo nie było. Wydaje mi sie ze plon b dobry biorąc pod uwage że średnia wielkość działki u mnie wynosi poniżej 1,5 ha a wiadomo jak to jest na uwrociach i od granic.

Na logikę siarczany lepiej bo można wjechać na przymrozku. Przecież chodzi o poprawienie wykorzystania azotu poprzez siarkę to już samo mówi za siebie żeby jak najwcześniej ja dostarczyć. Jak jest gleba ciężka, zwięzła to nawet na jesień można ją pakować kizerytem. 

Opublikowano

Wiesz jak stosowałem sulfamo tam jest forma amidowa wiec wolałem dać na drugą dawke a pierwsza żeby miała kopa.Tak więc wychodziło ze siare dostarczałem w drugim rozrzucie, pozatym pierwsza dawka N powinna być większa wiec nie zmieniając dawek lepiej mi dac saletre na pierwszy raz.   Plon ok wiec zbędnie nie kombinuje, poza tym jesienią też podaje 80 SO3 w wieloskładniku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v