Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

a co to jest ten kizeryt ? ile sie yego daje na 1ha ? i ile to kosztuje ?

acha no i co jeszcze móglbym dac oprcz siarczanu amonu i saletrzaku z siarka.

Superfosfat pojedyńczy jest bogaty w siarkę.

Opublikowano

maxiben:

Sól wiosną owszem ale na lżejsze ziemie.

Mocniejsze wymagają jesiennego wyposażenia w ten składnik. Zapobiegawczo dokarm dolistnie Agroleafem potasowym i total.

Opublikowano

i pierwsza dawka na rzepak poszła

narazie 200kg/ha siarczanu amonu ale jeszcze w tym tygodniu

200kg/ha saletry, no i na koniec marca jeszcsze 100kg/ha saletry.

Jak myślicie wystarczy mu?

Jeszcze do tego w opryskach mocznik, siarczan magnezu i ekolist Bor daje.

Opublikowano

Siarkę wiosną doglebowo to siarczan amonu bo i azot i siarka

Dolistnie siarczan manezu w roztworach wodnych dodaję przy odchwszczaniu, ochronie i walce ze szkodnikami.

Ci co mieszkają blisko Wrocławia powinni kupować roztwór siarczanu magnezu 8&Mg 16So% w Z.Ch."Złotniki" tańszy od soli w workach i nie trzeba rozpuszczać tylko prosto do opryskiwacza. Dla centralnej Polski podam namiary na priw.

Opublikowano

na pierwszą dawkę dam 160kg/ha Polifoski 21% N i 14% S i 225kg/ha Saletra amonowa 34% N razem wychodzi koło 110 kg N/ha i 22 kg S/ha. Planuje wysiać w sobotę rano na zamarzniętą glebę żeby nie porobić kolein. Jeśli przyjdzie przymrozek chyba nic się nie stanie..

Opublikowano

a co i ile będziesz dawał w 2 dawce?

No raczej nic się nie stanie, w fachowych pismach nawet piszą że można na zamarzniętą żeby tylko śniegu nie było.

Opublikowano

a co i ile będziesz dawał w 2 dawce?

No raczej nic się nie stanie, w fachowych pismach nawet piszą że można na zamarzniętą żeby tylko śniegu nie było.

Śnieg może być bardziej chodzi o pochyłości gleby żeby nie spłyneło

Opublikowano

U mnie zrobiłem tak:

na jesień:

250kg/ha korn kali

120l RSM 32% na słomę przed gruberem

potem do oprysku z tebukonazolem 4kg siarczanu amonu + solubor 1,5kg

na wiosnę:

120kg/ha soli potasowej

150kg/ha kizerytu(drogo ale vat do zwrotu ;) )

220l RSM 32%

Z fosforu zrezygnowałem, bo bardzo wysoki średnio 50-60mg/100g za to kiepsko było z potasem i magnezem.

Przyznam, że trochę dziwnie na mnie patrzyli jak śnieżek pruszył, a ja po polu jeżdżę. Od razu przypomina mi się stary dobry polski film "Konopielka" :D

Opublikowano

Witam ! Mam zamiar w poniedziałek rozsiać polifoskę 8 bo na jesieni brak funduszy , tylko problem bo śnieg na polu ale chociaż zmarznięte więc można wjechac tylko co z tym śniegiem na polu bo pasowałoby posiać azot ( saletrę ) co wy na to ?????

Opublikowano

piotr301976:

Jaka warstwa tak pi razy oko leży na polu? Są pochyłości, czy pole równe jak przysłowiowy stół? Jak z rozmieszczeniem śniegu na polu?

Opublikowano

pole jest w miarę równe a śniegu leży nie wiele bo rzepak wygląda spokojnie spod sniegu, chciałem właśnie wysiać teraz jak jest nie wiele śniegu z nadzieją że polifoska szybciej się rozpuści i zacznie wcześniej działać a z azotem poczekam jak snieg zginie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie już na paru kawałkach nie ma po co siać nawozu a kolejne znikają w oczach plaga mysz. zamiast nawozić jutro jadę orać rzepak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v