Skocz do zawartości

Rzepak i nawożenie [połączone]

tomek15h

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, ansu napisał:

Jadąc przez Wysokie nie widać nawet na 8t ale może pozory mylą.

Dodawanie mocznika teraz to chyba łamanie prawa. Więc uważajcie...

Dlatego ja mieszkam w gmienie wysokie, a pola mam w gminie bychawa, wysokie i krzczonów. Mieszkam obok granic tych 3 gmin.

U mnie najstarsze liście w rzepaku zaczynają żólknac ale reszta ciemno zielona , na szczęście aby na 1ha gdzie mam wysokie zawartości i poszła sól potasowa 200kg i 200 poli6, więc azotu praktycznie nic, w poniedziałek rozrzuce tam do 100kg mocznika, na drugim polu gdzie było dane 210N rsm na pszenicę niestety nie popisala się plonem, rzepak bez jakichkolwiek przebarwień 

Dnia 19.10.2019 o 07:18, Mareg napisał:

U mnie najstarsze liście w rzepaku zaczynają żólknac ale reszta ciemno zielona , na szczęście aby na 1ha gdzie mam wysokie zawartości i poszła sól potasowa 200kg i 200 poli6, więc azotu praktycznie nic, w poniedziałek rozrzuce tam do 100kg mocznika, na drugim polu gdzie było dane 210N rsm na pszenicę niestety nie popisala się plonem, rzepak bez jakichkolwiek przebarwień 

100 kg mocznika w 3 dekadzie października? :D:D:D  Dobrze go ubezpiecz i zastanów się czym przesiejesz ten rzepak.

Piegus napisał:

100 kg mocznika w 3 dekadzie października? :D:D:D  Dobrze go ubezpiecz i zastanów się czym przesiejesz ten rzepak.

U nas obszarowcy sypali mocznik przeważnie w grudniu na rzepaki.

U mnie też stare liście zaczynają być żółte, a reszta ładna, przejmować się tym?

Ogólnie liście patrzą do góry, ale chyba stożek wzrostu ma dość przy ziemi? 

Mam rzepak 1 raz 

20191022_112344.jpg

22 minuty temu, matek89121 napisał:

jeśli chodzi o żółknące liście to rzepak odrzuca najstarsze liście przez susze 

a rzepak na zdj chyba nie trafiłeś z czasem skracania 

Raczej suszy nie ma, a skracany był w fazie 4 liści, rzepak na tym samym polu w trakcie innego przejazdu opryskiwaczem ładnie siedzi przy ziemi, może kwestia ciśnienia i ten dostał ciut mniej. 

Już mniejsza o to, stożek niżej już by nie był. Obsada też jest odpowiednia.

3 godziny temu, robercikj100 napisał:

Na wiosnę można jeszcze korvetto zastosowac

Poczytałem i teoretycznie najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie na wiosnę.

53 minuty temu, Johny6800 napisał:

Robił ktoś z was nawożenie wiosenne bez siarki ? Jak to u was wygladalo z plonem . Rzepak pierwszy raz na tym polu. Przedplonem był łubin.

Siarka to ważny pierwiastek i rzepak potrzebuje go aby wykształcić zdrowe pąki, kwiaty, więc dobrze jest sypnąć wiosną chociaż 100 kg/ha kizerytu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damiandg
      Powiedzcie mi czy macie jakiś sposób na sarny w rzepaku bo jest kilka stad takich po 10 sztuk i wszystkie siedzą w moim rzepaku. Do wiosny chyba nie zostanie nic.
    • Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
    • Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
  • Dodaj nową pozycję...
v