Skocz do zawartości

Pługi obracane Kvernlanda EM100 4 korpusy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam, Fajne te pługi ale cena też trzeba za nie zapłaci 61,500brutto, ale to jednak światowa firma.

Czy lepsze są krajowe np.uni grup to jakie wybraci z tej firmy (zabespieszenia non stop)?

A może jakieś zagraniczne to jakie?

Proszę o ceny?

Opublikowano

Powiem tak mieliśmy Unia IBIS 4 korpusy, pług fatalny do orki co jakiś czas je*ał się siłownik od obracania pługów, co prawda serwis wymienił lecz nowy też za długo nie pochodził, koło podporowe o d*pę strzelić, też były problemy! resory tak amortyzowały że jeden wygiął się na stałe na nie wielkim kamieniu (aż się zdziwiłem)Jakiś fatum, Zakupiony został Pług Kverneland EM100 Jak ręką odjął 5lat i żadnych wydatków oprócz oczywiście lemieszy, dłut, odkładnic itp. Oczywiście swoją pracę zrobią. Bardzo polecam te pługi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja osobiście bym Kvernelanda nie kupił, ponieważ:

-pług drogi w stosunku do tego co oferuje;

-ma zabezpieczenie resorowe wraz z upływem hektarów traci swoje właściwości;

-części są drogie np. belka zaczepowa nowa 5 tys. zł, opona 700 złotych;

-istnieje możliwość montażu zintegrowanego wału;

- w zeszłym roku obcięła nam się belka zaczepowa(dobrze, że stało się to na polu, nie zaś na drodze publicznej).

Jeżeli miałbym wybierać pług to marki Kuhn ponieważ:

-ma przemyślana budowa głowicy;

-ma zabezpieczenie hydrauliczne z grubszym siłownikiem przy pierwszej skibie;

-istnieje możliwość dobrania pługa wg. swoich potrzeb;

Mamy Kvernelanda EM85 czeteroskibowego od 2001, pług kupiony jako nowy, zaorał w swej karierze ponad 1200 ha. Póki co nie rozstajemy się z nim, jakiś czas temu został przebudowany na pług pięcioskibowy. Jestem ciekaw jak głowica 200 wytrzyma pięć skib i Packomat, fabryka przewidziała taki zestaw, więc zobaczymy czy inżynierowie z Norwegii wiedzieli co poświadczają. smile.gif

Opublikowano

W krajowe się lepiej nie ładuj :rolleyes: chyba że dysponujesz mniejszą kasą.

Wujek kupił rok temu nowego Overuma i jest zadowolony. Jeśli chcesz coś tańszego zagranicznego to spójrz na pługi Vogel & Nott http://otomoto.pl/vogel-not-xm-950-st-A24724.html

ja również polecam Vogel&Noota

mam takiego czteroskibowego, na zabezpieczeniu kołkowym, sprawuje się bardzo dobrze, lekko pracuje, przy ustawieniu na 176 cm ciągnę go zetorem 12245 i na ziemiach średnich nie ma z nim problemów, w glinie trochę ciężko, części zamienne w cenie kvernelanda, może kapinkę droższe, zależy gdzie pojedziesz

Opublikowano

Powiem tak mieliśmy Unia IBIS 4 korpusy, pług fatalny do orki co jakiś czas je*ał się siłownik od obracania pługów, co prawda serwis wymienił lecz nowy też za długo nie pochodził, koło podporowe o d*pę strzelić, też były problemy! resory tak amortyzowały że jeden wygiął się na stałe na nie wielkim kamieniu (aż się zdziwiłem)Jakiś fatum, Zakupiony został Pług Kverneland EM100 Jak ręką odjął 5lat i żadnych wydatków oprócz oczywiście lemieszy, dłut, odkładnic itp. Oczywiście swoją pracę zrobią. Bardzo polecam te pługi.

Ile ha rocznie orzesz????

Ja osobiście bym Kvernelanda nie kupił, ponieważ:

-pług drogi w stosunku do tego co oferuje;

-ma zabezpieczenie resorowe wraz z upływem hektarów traci swoje właściwości;

-części są drogie np. belka zaczepowa nowa 5 tys. zł, opona 700 złotych;

-istnieje możliwość montażu zintegrowanego wału;

- w zeszłym roku obcięła nam się belka zaczepowa(dobrze, że stało się to na polu, nie zaś na drodze publicznej).

Jeżeli miałbym wybierać pług to marki Kuhn ponieważ:

-ma przemyślana budowa głowicy;

-ma zabezpieczenie hydrauliczne z grubszym siłownikiem przy pierwszej skibie;

-istnieje możliwość dobrania pługa wg. swoich potrzeb;

Mamy Kvernelanda EM85 czeteroskibowego od 2001, pług kupiony jako nowy, zaorał w swej karierze ponad 1200 ha. Póki co nie rozstajemy się z nim, jakiś czas temu został przebudowany na pług pięcioskibowy. Jestem ciekaw jak głowica 200 wytrzyma pięć skib i Packomat, fabryka przewidziała taki zestaw, więc zobaczymy czy inżynierowie z Norwegii wiedzieli co poświadczają. smile.gif

Kuhn od kv dużo drorzsze cześci ma :(

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rama jest sztywna, natomiast poprzez regulację szerokości pierwszej skiby oraz kąta nachylenia można wpływać na punkt ciągu. smile.gif

@freeq28 napisz czego oczekujesz od pługa oraz jakie warunki polowe u Ciebie występują. wink.gif

Opublikowano (edytowane)

Pytam bo mam em - a i wyciera mi końcówki płoz robią się jak żyletki po zaoraniu 50ha wyglądają jak na zdjęciu plus jednego użytkownika forum chyba heniu91. Plug nie idzie na środku ciągnika ściąga go do niezaoranego. Próbowałem go ustawiać w każdy możliwy sposób ale to nic nie daje

Edytowane przez patrykDF
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak idzie w stronę zaoranego to albo poszerz pierwszą skibę albo pochyl pług w stronę zaoranego. Też mieliśmy takie przeboje, teraz jak pług ma 5 korpusów trzyma się lepiej. :)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie ze on idzie w stronę niezaoranego pochylam go do calizny ale i tak go ściąga, dół płozy robi się ostry jak żyleta.

Edytowane przez patrykDF
Opublikowano (edytowane)

A jak się reguluje pochylenie w LD? Tą nakrętką na siłowniku? I jakie śruby jako bezpieczniki sie zakłada? Jakieś specjalne i jak twarde?

Edytowane przez mateusz1995