Skocz do zawartości

Kiedy jałówka jest jałowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jałówkę, która ma trzy lata. Od ponad roku chodzi z bykiem/bykami i nie jest cielna. Nigdy nie zauważyłem żeby miała jakieś oznaki rui. Generalnie jest taka zamulona i jakby smutna. Czy po takim czasie można uznać że jest jałowa i nie nadaje się do hodowli?

Opublikowano

Ja też mam podobny problem, tylko że u mnie jałówka ma niecałe 2 lata. Próbowałem ją już parę razy zacielić, ale nie dało rady. Ruje ma ciągle w takich odstępach jak potrzeba, chyba ze dwa razy miała cystę. I w ogóle to dość długo ma objawy rui. Mieliście kiedyś taki przypadek?

Opublikowano

Skoro była i sztucznie to przy kryciu inseminator powinien ci powiedzieć czy jest wszytko ok. Już dokładnie nie pamiętam ale jest chyba jakiś zastrzyk który powinien pomoc w zajściu w ciążę. Jeśli nie to pozostaje rzeźnia.

Zatoczona to ona nie jest czasem??

Opublikowano

Za tuczona nie jest. A Weterynarzowi to już się pomysły skończyły.

A inseminator jak przyjeżdżał i zapładniał to też mówił że nic niepokojącego nie ma. A z tymi zastrzykami to chyba też już było próbowane. Pewnie jałowość i rzeźnik ją czeka.

Opublikowano

A przy sztucznym zapłodnieniu jakie brałeś nasienie mięsne czy mleczne ? Ja też tak miałem tak kilka razy z jałówkami że nie chciały załapać to znajomy lekarz poradził mi abym wziął nasienie czysto mięsne, i rzeczywiście po mięsnym załapywały. Albo jeszcze jest jedna opcja kryć na zastrzyk tzn: są specjalne zastrzyki od takiego czegoś dajesz taki zastrzyk i za 3 dni kryjesz na siłę, też dobre rozwiązanie. Ja kiedyś miałem taki przypadek ze jałówka miała trzy lata i nic z tego to pojechała na spęd, ale cena była za mała i przyjechała z powrotem, po dwóch dniach miała ruję to ojciec powiedział "A niech tam spróbujemy jeszcze raz" i załapała :lol:. Do dziś jest z niej bardzo dobra krowa.

Opublikowano

Moja jałówka nie jest zatoczona. Od kwietnia chodzi z buhajem lm 100% i on żadnej nie odpuści :) a wcześniej z różnymi byczkami. Wszystkie jej rówieśniczki już dawno ocielone. Jak ją kupiłem to była bardzo zabiedzona. Może to dlatego? Ostatnio sprzedałem dwie jałówki z trojaczków. Byczek bardzo ładnie urósł, jedna jałówka bardzo słabo przybierała a druga rosła elegancko i miała ruje z dwa-trzy razy w ciągu miesiąca ale jakąś urojoną bo nic nie zaskakiwała. Poszły na rzeź...

Opublikowano

To w takim razie na pewno jest jałowa. Nic na to nie poradzisz, na to nie ma lekarstwa, wiadomo szkoda ale czasem tak bywa. Jeśli jest ładnej wagi to sprzedaj bo teraz (przynajmniej w moich stronach) niezle płacą za jałówki na mięso.

Opublikowano

Siema. Pozwólcie że odświerzę temat. Mam problem z jałówkami 5 simentalek i 3 montbeliarde. Są one w wieku od 18 do 26 miesięcy i już dawno powinny być zacielone. Niestety tylko jedna montbeliarde miała naturalną ruję i została zainseminowana. Reszta dostała zastrzyk hormonalny i po 3 dniach inseminacja ale ostatnio wet stwierdził że żadna nie załapała. Jałówki są w dobrej kondycji nieotłuszczone ale od 3 tygodni mają na wszelki wypadek dietę siano plus słoma zero treściwej. Dostawały marchew i to też nic nie dało. Prosze o rady bo nie mam pomysłów a nie chce mi się wierzyć żeby wszystkie były jałowe.

Opublikowano

A chodza one po dworze, czy w oborze stoja? Moje 4  jalowki jak wypuscilam na laki, to wszystkie odrazu dostaly ruii.Tresciwej nie dawaj, zielonke jaknajbardziej. Jestes pewien ze zadna nie miala ruii? moze przeoczyles, bo moga miec ciche ruje, albo sprobuj beta-karoten kupuje sie go w workach 25 kg. Innych pomyslow nie mam :)

Opublikowano

Niestety nie mam narazie warunków żeby je wypuszczać na łakę więc stoją w oborze. Wątpię żeby miały ciche ruje bo je doskładnie obserwuję a wszystko wskazuje na to że problem może być z żywieniem. Możesz mi na PW polecić jakiś konkretny produkt z karotenem??

Opublikowano

Jeśli masz jakieś pastwisko, łąkę lub poplon to od razu kantar na głowę, długie pale i wio, najlepiej pierwszy dzień w ogrodzony teren. Na noc lepiej do obory, bo trochę zimno im będzie skoro cały rok w oborze. Jeśli nie ma naprawdę takiej możliwości to do stodoły lub garażu na luz. Proponuję też czerwoną lizawkę i witaminy, najlepiej A D3 i E, są w takich małych paczuszkach i po łyżeczce na sztukę. Czy badał je lek. wet. na obecność cyst i torbieli?

Opublikowano

A chodza one po dworze, czy w oborze stoja? Moje 4  jalowki jak wypuscilam na laki, to wszystkie odrazu dostaly ruii.Tresciwej nie dawaj, zielonke jaknajbardziej. Jestes pewien ze zadna nie miala ruii? moze przeoczyles, bo moga miec ciche ruje, albo sprobuj beta-karoten kupuje sie go w workach 25 kg. Innych pomyslow nie mam :)

Z jakiej firmy kupujesz ten beta-karoten?

Opublikowano

Siema. Pozwólcie że odświerzę temat. Mam problem z jałówkami 5 simentalek i 3 montbeliarde. Są one w wieku od 18 do 26 miesięcy i już dawno powinny być zacielone. Niestety tylko jedna montbeliarde miała naturalną ruję i została zainseminowana. Reszta dostała zastrzyk hormonalny i po 3 dniach inseminacja ale ostatnio wet stwierdził że żadna nie załapała. Jałówki są w dobrej kondycji nieotłuszczone ale od 3 tygodni mają na wszelki wypadek dietę siano plus słoma zero treściwej. Dostawały marchew i to też nic nie dało. Prosze o rady bo nie mam pomysłów a nie chce mi się wierzyć żeby wszystkie były jałowe.

Po hormonach inseminacja za 3 dni? U mnie jest w ten sposób. Zastrzyk 7.00 rano ,czekam na ruje jeśli nie ma to na 12dobe drugi też 7.00 i po 3 dniach krycie między 13.00 a 16.00 bez względu na to czy ma ruje czy nie. No i sprawdź czy śluz jest czysty jeśli sie pieni lub jest mętny to jest chora.

Opublikowano

Zdarza się też, że wypływa śluz w stanie spoczynku między rujowego. Jeśli jest biały to albo oczyszcza macicę po zacieleniu i  jest w ciąży albo jak wyżej kolega napisał jest chora, wtedy płukanka. Po za tym płukankę bym dla Twoich jałówek polecił od razu, napewno nie zaszkodzi i sprawdzenie obecności torbieli i cyst.