Skocz do zawartości

Nowy Polski do 5 tys zł

Bigfarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
27 minut temu, PolPol napisał:

ludzie macie rozsiewacze a nie chcecie podzielić się opinia ? na temat swoich rozsiewaczy  np,są użytkownicy  nie pamiętam kto ale ktoś pisał ze ( langren) nierówno sypie i są na polu widoczne pasy jasny ciemny

izydor6280 dzięki że napisałeś.

No sorry taki mamy klimat ;) a tak poważnie zginie śnieg ruszę z siewami to napisze jak sypie altro, puki co jeszcze nawet nie przestawiałem go bo w instrukcji na 3-4ta dziurka około 12m ciekawe czy tak będzie

ja pisząc równo miałem namyśli ze 1-den talerz rzucał więcej nawozu a 2-ugi  mniej i od tego te pasy na polu, tak pisał ktoś tu na forum o langrenie  tak jakby 1 talerz miał mniejsze obroty  , sąsiad tez ma 2-wu tarczowy  rozsiewacz chyba ; rol , gras rol nie pamiętam to 4 lata ma i nie może ustawić dawki wyregulować dawki nawozu ; to tez ma po nim nie równe pole pasy  . zależy mi aby 2 talerze wsiały równo  i czy dzielony kosz czy pojedynczy?słyszałem ze jak jest dzielony ze można jechać przy granicy sąsiada i nie nasieje się mu ze 1 kosz się zamyka i na 1-en talerz tylko nawóz leci ?

tu nie chodzi o to że tarcze mają różną prędkość, bo musi być taka sama dla obu, gdybyś zobaczył przynajmniej rysunki techniczne przekładni wiedziałbyś że przełożenie jest takie samo, ale o ustawienie łopatek i prędkość WOM

jednolita komora to tylko zalety, wysiewa równo do opróżnienia, gdzie przy dzielonej na pochyłościach musiałbyś przesypywać

tu też bez problemu możesz zamknąć jedną stronę

• Like 1

Trzeba by zobaczyć czy otwory do wylotu nawozu na talerz są identycznej wielkości,u mnie w tytan [strumyk] są zasuwki i wystarczyło jedną z nich przestawić [przesunąć] nie pamiętam dwa obroty nakrętki,by wysiew był zadowalający. Albo  hydraulika zacina,zaciera się na którymś talerzu [efekt nie domycia czy zabrudzenia zasuw],i ten mały siłowniczek po prostu z tym nie radzi.

Pierwsze rowne kawałki np 1 ha,metodą prób i błędów.Ja w te ich tabelki nie wierzę, a jak już wiem ile wysiałem na jeden ha np saletry,to już mogę pozaglądać w ich tabelki i porównać,i już wtedy mam jakiś punkt odniesienia. Nowe zasuwy są nie ustawione i zależnie jak każdy sobie ustawi,tak że może różnić się otworami.Równe odstępy na rowkach,jakaś paranoja ,jak to ustawić,przesuwasz o jeden otwór,a tam 50 procent różnicy wysiewu,   Ja rozumiem otwór w wylocie wysiewu o 15 procent gdyby powiększał się co jeden otwór w ustawieniu. A że mam przeważnie trawy to na pałę,wyjdę i zobaczę ile leży i albo przestawię w ustawieniu,co jest kłopotliwe w przypadku zwiększenia jak jest nawóz w siewniku,bo oczywiście otwór jest już przyklajstrowany,a najczęściej wysokością  podniesienia siewnika i prędkością jazdy.

No dokładnie z tą regulacją to jakaś paranoja . Wczoraj próbowalem go kalibrowac i za nic nie mogłem się zbliżyć do zamierzonej dawki albo za mało a jeden otworek dalej i juz sypalo kosmiczna dawke . pozostaje próbować ustawiac na tej zasuwie nakretkami innej opcji nie widzę. 

Mój stary KOS już powoli kończy swój  żywot, może będę go remontował, choć części w sklepie są rzemieślnicze i niektórych nie ma już w sprzedaży. Chce przejść na uprawę ścieżkową na 12 m. Zastanawiam się nad kupnem zawieszanego dwutarczowego do c-360. Mam małe kawałki pól, a jeden długi o szerokości równo 12m. Czy rozsiewacze dwutraczowe typu Langren czy Altro to dobry sprzęt na taki teren. Czy warto dokupować sprzęt to siewu granicznego i czy da się wysiać takim rozsiewaczem nawozy na polu o szerokości 12m?

Ja na wiosnę kupiłem strumyk 1200L , niestety trochę rdzy i nie ocynkowane śrubki. Poza tym spełnił moje oczekiwania i co ciekawe rozsiewa wg tabeli. Brak jest tarczy granicznej ale szczerze idzie to opanować i bez tej tarczy. Jednego co mi brakuje to brak możliwości zamykania lewej lub prawej strony  bez wysiadania z ciągnika. I całkowicie nie prawda jest że zostaje nawóz  w zbiorniku bo ma płaskie dno- brednie przedszkolaków. Polecam do małych i średnich gospodarstw.

Miał ktoś z was doczynienia z rozsiewaczem janpol? Mam do wyboru janpol 3500 ocynk albo langren 4500. Różnica to 1000 zł. Z tego co zauważyłem to na plus dla langrena że ma jedna komorę i regulacja ilości wysiewu jest z przodu za pomocą dźwigni. W janpolu ilośc wysiewu reguluje się z tyłu oddzielnie dla każdej z tarcz co uważam za monus. Regulacja jest za pomocą pokretła które kreci szpilką która jak sądzę w niedalekiej przyszłości może skorodować. Minusem langreena jest nie foremny kształt co utrudni w razie bym sam chciał dorobić nakładkę. Plusem janpola jest cena. Ktoś coś by polecił?

I jeszcze jedna rzecz. Czy warto dopłacać do ocynku 700 zł? Czy wziąść w farbie ? Z tego co czytałem ocynk nie wiele daje i najlepiej żeby rozsiewacz był z nierdzewki

Edytowane przez knoro93

daruj sobie te janpole czy strumyki, sam wygląd już odrzuca, przekładnie kątowe, wysiew pasowy i kupa zmielonego nawozu na siewce i ciągniku

altro i langren to kopie rotiny, więc już przetestowana konstrukcja
ewentualne dorobienie nadstawki to też nie problem, choć nie wiem czy by się opłacało, skoro producent cenił sobie za taką 400zł

po przepracowanym sezonie uważam że kupno nawet malowanego to dobra decyzja i osobiście nie widzę sensu dopłacania do zbiornika z nierdzewki bo tam farba wygląda przyzwoicie, na ramie jest już nieco gorzej

20 godzin temu, knoro93 napisał:

Miał ktoś z was doczynienia z rozsiewaczem janpol? Mam do wyboru janpol 3500 ocynk albo langren 4500. Różnica to 1000 zł. Z tego co zauważyłem to na plus dla langrena że ma jedna komorę i regulacja ilości wysiewu jest z przodu za pomocą dźwigni. W janpolu ilośc wysiewu reguluje się z tyłu oddzielnie dla każdej z tarcz co uważam za monus. Regulacja jest za pomocą pokretła które kreci szpilką która jak sądzę w niedalekiej przyszłości może skorodować. Minusem langreena jest nie foremny kształt co utrudni w razie bym sam chciał dorobić nakładkę. Plusem janpola jest cena. Ktoś coś by polecił?

I jeszcze jedna rzecz. Czy warto dopłacać do ocynku 700 zł? Czy wziąść w farbie ? Z tego co czytałem ocynk nie wiele daje i najlepiej żeby rozsiewacz był z nierdzewki

polecam altro to to samo co langren, jakaś tam pseudoplandeczka była w standardzie, hydrauliczne otwieranie super sprawa, sieje ładnie, ale to nei lejek że do końca wysieje jakieś kilka kg zawsze zostanie na koniec, ale mimo wszystko zupełnie inna robota jak oglądałem te janpole to porażka, jedyny minus tego langrena to podczepianie do ciągnika jest bardzo blisko tylnych kół i ciężko dostać się do łącznika górnego czy pod spodem podpiąć wałek czy hydraulikę, ale to tylko ten jeden minus, polecam jak największą pojemność bo po co kilka razy na pole jeździć czy rozsypywać na nierównościach

Dzięki za odpowiedź Panowie. Rozmawiałem ze znajomym i mówił że siłownik jednostronnego działania to troche porażka. Spreżyna po jakims czasie traci swoje właściwości i nie działa to jak trzeba. Mówił żeby szukać raczej czegoś z siłownikiem dwustronnego działania co na to powiecie? Ogólnie rozsiewacz ma pracować z t25 i jest plan żeby dorobić wózek pod rozsiewacz i zwiększyć pojemność do min 1000 l. Z ocynku chyba zrezygnuje bo ponoć ocynk jest tak samo mało trwały jak farba co innego nierdzewka ale z drugiej strony co z tej nierdzewki jak rama bedzie pomalowana i za jakiś czas tak czy siak trzeba będzie ja odmalowywać. jeszcze jedno pytanie czy w pojemność 600 l wejdzie mi worek mocznika?

Edytowane przez knoro93

mocznik raczej ciężko będzie upchnąć w 600, lepiej dopłać te 200-300zł do 800l i będziesz mógł bez problemu zwiększyć sobie do 1200l, czyli tony większości nawozów

nawet jeśli sprężyna miała po tych kilku latach klęknąć to i tak koszt śmieszny

altro jak i langren mają zalety i wadu, choć z grubsza to samo, pierwszy ma zbiornik do kąta co daje mniejsze dno, więc mniej nawozu zostaje, ale ogranicznik dźwigni na śrubę słabo się sprawdza, może to już zmienili, nie jestem w temacie, ale langren od rok już stosuje na przetyczkę i nie ma możliwości samoczynnego zwiększenia dawki

15 godzin temu, Wojtek026 napisał:

dawkę i takj stosuje siłownikiem, ale do t25 ten rozsiewacz to nie jest najlepszy pomysł, bo z pustym ten ciągnik będzie przód wietrzył sam rozsiewacz waży około 280kg

siłownik tylko otwiera zasuwy, a dokładnie tylko prawą stronę, nie reguluje żadnej dawki

dwa: waga w przypadku 800l według producenta to 190kg

Znalezione obrazy dla zapytania langren

3 minuty temu, knoro93 napisał:

Mam w planach dorobic wozek do rozsiewacza.  Znajomy tak ma i sobie chwali.  A czy 800 l ma taka sama rame jak 600l? Bo jesli tak to wystatczy nadstawka nie musze kupowac od razu 800l 

różnica tylko w wysokości zbiornika