Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy temat a mam nadzieje że będzie ich dużo. Moja sprawa wygląda tak: Szukam pomysłu na biznes. Przeprowadzam się [sprzedaje dom (nie mam jeszcze chętnego do zakupu)] wraz z rodziną z miasta na wieś w pobliżu większego miasta. Z wielu moich "genialnych" pomysłów postanowiłem opisać dwa. Pierwszy z nich to skupowanie od rolników mleka, przetwarzanie go (ekologicznie) na masła, sery... i rozwożenie ich rano pod drzwi mieszkań, domów wraz z mlekiem w butelkach. Miałbym odpowiednie pomieszczenie i tak dalej ale na początku myślę nad bardziej przetwórstwem sposobem domowym ale przy zatrudnieniu osób. W późniejszym czasie można było wprowadzać większą ofertę czyli chleb i inne. Proszę mi powiedzieć ile takie mleko może być aby się nie popsuło. Drugi to założyć swoją masarnię i wyrabiać własne wyroby (znowu ekologiczne) + sklepy firmowe. Który pomysł lepszy. Proszę o poradę. Mam nadzieję że dowiem się dużo rzeczy. Życzę miłego popołudnia. ;-)

Opublikowano

Pierwszy pomysł by wypalił jakbyś płacił rolnikowi więcej niż mleczarnie, ale to mleko raczej byś brał od małych rolników bo wątpię, ze rolnik z kwota ponad 150 tys litrów chciał się bawić w takie coś. Jak już to mleko mogłoby być od rolnika który posiada 5 krów i nie jest pod kontrola czyli nie ma kwoty mlecznej. Drugi pomysł bardziej mi się podoba, jest raczej prostszy do zrealizowania, lecz również byś musiał płacić więcej niż inne ubojnie. Ale przy założeniu takiej działalności od podstaw jest trochę roboty, ale życzę powodzenia ;)

Opublikowano

witam zajmuje sie przetwórstwem mleka, dokładnie produkcją sera białego może ktos jest w temacie i powie mi jakiego wynalasku dodawac do sera lub mleka zeby nie robił sie kwasny, tak po 2 dniach

z góry dzieki za odp pozdrawiam

Opublikowano

żeby te produkty wprowadzić do obrotu (czy to mleko czy wędliny)musisz spełnić wiele wymogów:

SANEPID, HACAP, Nadzór weterynaryjny, PIH,ISO i parę innych instytucji,a konkurencja jest bardzo duża i ciężko bez pieniędzy na marketing i reklamę wprowadzić na rynek nowy produkt, do tego musisz mieć odpowiednie pomieszczenia i drogie maszyny, specjalistyczny transport.

Ale świat należy do odważnych życzę powodzenia.

Opublikowano

taką mała masarnie mam we wsi

zainteresowanych to jest sporo

ale sam nigdy bym tam czegoś nie kupił

 

niestety trzeba jakieś standardy spełniać :)

 

Czy mamy na myśli standard sklepowy czyli spulchniacze, polepszacze i inne dziadostwo, że zastanawiamy się czy w tych wyrobach to w ogóle jakieś mięso jest :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a wiecie co to higiena? ;) bo skoro się z tego śmiejecie to lubicie jak wam ktoś w syfie jedzenie przygotowuje :P

Opublikowano

żeby te produkty wprowadzić do obrotu (czy to mleko czy wędliny)musisz spełnić wiele wymogów:

SANEPID, HACAP, Nadzór weterynaryjny, PIH,ISO i parę innych instytucji,a konkurencja jest bardzo duża i ciężko bez pieniędzy na marketing i reklamę wprowadzić na rynek nowy produkt, do tego musisz mieć odpowiednie pomieszczenia i drogie maszyny, specjalistyczny transport.

Ale świat należy do odważnych życzę powodzenia.

No właśnie i tutaj jest problem. Bo żeby wszystko było legalnie itd. to trzeba robić produkcję masowa, a ta nie będzie już  taka ekologiczna.  Niedawno widziałem w Warszawie parę takich sklepów i ceny są kilka razy wyższe niż u rolnika, a jestem przekonany ze w takie sery czy wedliny nie sa 100% naturalne. 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Może odgrzebię starocia ale? Posiadam małe gospodarstwo i chciałbym wiedzieć jak wygląda sprawa z założeniem małej przetwórni mleka (sery, masło, itp). Wystarczy przystosować pomieszczenie i zgłosić jako sprzedaż bezpośrednią czy jako działalność MLO? I jakie wymogi trzeba spełnić? Czy produkty te będę mógł sprzedawać do lokalnych sklepów?

Edytowane przez Smitty

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ceston
      Witam mam problem z schładzalnik iem muller. W schładzalnik było mieszadlo starej produkcji czyli z lepszych materiałów niż teraz produkują. Mieszadlo chodziło cały czas gdy był agregat włączony i nie było problemu. Niestety mieszadlo się popsuło nie naprawianie ponieważ wylamalo się całe gniazdo. Kupiłem nowe mieszadlo ale już widać że gorszej jakości materiały. I teraz jeżeli włączę je żeby chodziło wtedy jak chodzi agregat to silnik się spali( był już przewijany dwa razy w profesjonalnym zakładzie) ustawiłem je teraz aby wlaczalo się co 10 minut na minutę. I przy pierwszych dwóch dojach podczas pracy agregatu potrafi mleka na spodzie przymarznac cienka warstwa taka że jak się włączy mieszadlo to warstwa znika. Pytanie czy to może spowodować wodę w mleku bo jak tak to będę kombinował dalej
    • Przez mateusz4901
      Witam. Mam do sprzedania zbiornik do mleka Wedholms 1600l samomyjacy z roczną mocną sprężarka który jest bardzo krótki. Z agregatem ma 230cm a po odjęciu agregatu tylko 190cm. A szerokość 135cm.
    • Przez Bonex157
      Cześć, chciałem się dowiedzieć jak dbacie i czyścicie  aparaty udojowe oraz konwie w dojarkach konwiowych. Jaka chemię najlepiej polecacie do tego typu dojarki
    • Przez krislord81
      Witam
      Czy ktoś z Was występował z wnioskiem do mleczarni o wypłatę udziałów członkowskich?
      Macie jakieś doświadczenia jak to wygląda ?
      Dokładniej chodzi o Mleczarnie Jana
    • Przez mateusz4901
      Sprzedam Japy 1710

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v