Skocz do zawartości

Pasze treściwe


Mateusz16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym żebyście mi coś podpowiedzieli w sprawie pasz dla bydła mlecznego, chodzi mi o pasze treściwe a wyglądają one u mnie tak:

 

Na tonę gotowej paszy przypada:

-150kg koncentratu BO 36%

-5kg drożdży

-5kg kredy pastewnej

-60kg otrąb pszennych

-780kg śruty zbożowej (jęczmień, pszenżyto)

 

Daje to moim krowom w ilości 6kg/szt/dzień, przy wydajności 22l mleka i parametrach tłuszcz 4,4, białko 3,2. Czy myślicie, aby dodać coś do tej paszy czy coś usunąć? Kiedyś stosowałem śrutę rzepakową i sojową i teraz myślę żeby do tego wrócić, i dodawać ok. 50kg na 1tonę.

 

Za wszelkie uwagi i podpowiedzi z góry dziękuję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kiedys dawniej stosowalem koncentraty ale zrezygnowalem trafialy sie w nich nawet ziarna zyta! od kilku lat stosuje soje i rzepak i nic jepszego nie widze i wiem co daje krowie a w tych koncentratach to litanie napisza na etykiecie ale czy to tam jest zawarte...?? na dzien dzisiejszy soja a zwlaszcza rzepak jest drogi ale i tak wychodzi to taniej ! ja na 1000kg mieszalnik daje 100kg rzepaku' 100kg soji' 12kg witamin' 6kg drozdzy ' 10kg kwasnego weglanu ' 70kg otrab zytnich ' 150kg otrab pszennych ' 300kg jeczmienia ' 200 kg owsa. objetosciowa to kukurydza , wyslodki i sianokiszonka. najlepsze sztuki dostaja jeszcze po 1,5kg dziennie ddgs-u a latem zmniejszam w tresciwej dawce bialko bo dostaja mluto! pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydajnosc srednia mam 7,5 a sa sztuki co po 9 tys mają! tluszc 4,5 bialko 3,4. witaminy to premiks prospecjal z Josery, kwasny weglan i drozdze sluza wlasnie miedzyinnymi do podwyzszania ph odkad je stosuje niemam prawie problemu z kwasicą!drozdze zwlaszcza zywe kultury sa drogie ale sie przekonalem ze lepiej zapobiegac niz leczyc! ddgs jest to susz gorzelniany kukurydziany jest to pasza energetyczno-bialkowa bardzo smakowita, dobrze jest to podawac w okresie okoloporodowym zeby uzupelnic dawke energi a jest to wazne zeby nie bylo ketozy! krowy bardzo chetnie pobierają

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego Mateusz jaki stosujesz ten koncentrat?? Na pierwszy rut oka 6kg na dzień przy takiej wydajności to sporo musze przyznac, krowy moga sie przykwaszać troche, z w miare dobrych objętoścjówek powinno sie uzyskać ok 16 litrów mleka + z kazdego kg pasze ok 2,2 litra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

badałeś objetosciowki? przycisnij swojego zywieniowca,

ja stosuje 150 kg kromilka 38% dodaje do tego worek 20 kg kromilka 2:1 + 5 kg drożdzy mieszam ze sruta jeczmienno-przenzytnia + worek otrąb pszennych

daje po 6 kg na glowe dzielac na dwa razy, wydajnieszym i po 8-9kg 3 razy

20kg kuku

16kg sianokiszonki

ok 10kg wysłodkow

słoma

wydajnosc niecale 8...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że za dużo dajesz pasz treściwych :rolleyes: . Krowa przy produkcji 22kg mleka powinna dostawać maks. 4kg mieszanki (min. 18% białka). Patrząc na skład twojej mieszanki to masz za mało białka, tak w okolicach 16%. Ogólnie w żywieniu krów przyjmuje się zasadę, na produkcję 16kg wystarczyć powinny pasze objętościowe, a pozostałą część powinniśmy dostarczyć w paszach treściwych (1kg mieszanki treściwej na 2kg mleka), więc u Ciebie powinno wystarczyć 3kg mieszanki. Wszystko zależy jakiej jakości masz pasze objętościowe. Twoja mieszanka nie spełnia podstawowego wymogu, nie ma odpowiedniej ilości białka...ma orientacyjnie ok.16%, a zaleca się min. 18%. Należy zamienić część śrut zbożowych na pasze wysokobiałkową (poekstrakcyjne)tak jak zamierzasz to uczynić.

Jeżeli dajesz tak dużo śruty, krowy odkładają nadmiar składników w postaci tkanki tłuszczowej i są troszeczkę okrąglutkie, możesz mieć problemy z zacieleniami, a w okresie okołoporodowym z zaburzeniami metabolicznymi. Ważne jest odpowiednie przygotowywanie krów w ostatnim okresie zasuszenia do laktacji, przyzwyczajać je do pasz treściwych. Zazwyczaj w okresie poporodowym zmniejsza się chęć do pobierania paszy, jeżeli krowa nie zje odpowiedniej ilości energii może dojść do ketozy (tzw. syndrom tłustej krowy), a jeżeli będzie wyjadać do cna zadane mieszanki treściwe w takiej ilości, a ograniczy spożywanie pasz objętościowych gwarantowana kwasica.

Podsumowując, zmniejsz ilość zadawanej paszy, a popracuj nad jej jakością (chodzi mi o białko), dobrze jak byś znał skład pasz wchodzących w skład mieszanki...dodatek śruty p.sojowej w ilości 50kg powinien być wystarczający ;) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja robię 19%białka i na tonę sypię 150kg jęczmienia 150kg pszenicy 75kg pszenżyta 170kg owsa 200kg śruta sojowa 120 kg śruta rzepakowa 100kg ziarno kukurydzy 20kg premix BM-lactam z dolfosu i 15 kg kredy to treściwe a reszta to kiszonka z kukurydzy około 20kg i sianokiszonka do woli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koledzy nie badałem paszy ale może mi pomożecie mój skłąd jest taki a pytanie brzmi ile taka pasza może mieć BIAŁKA ?

witaminy schaumann rindavit 25 kg

śruta soja 50 kg

śruta rzepakowa 200 kg

DDGS 4 worki suszu około 40 kg

zboże pszenżyto (50 %) oraz mieszanka zbożowa (50% - z czego 10% pszenica jara, jęczmień ozimy i jary 20% i owies 70%) razem około 1000-1050 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koledzy nie badałem paszy ale może mi pomożecie mój skłąd jest taki a pytanie brzmi ile taka pasza może mieć BIAŁKA ?

witaminy schaumann rindavit 25 kg

śruta soja 50 kg

śruta rzepakowa 200 kg

DDGS 4 worki suszu około 40 kg

zboże pszenżyto (50 %) oraz mieszanka zbożowa (50% - z czego 10% pszenica jara, jęczmień ozimy i jary 20% i owies 70%) razem około 1000-1050 kg

 

Najpewniej policzysz programem żywieniowym ale na piechotę można tak gdy jest proporcja do 100% czyli np. do 1 tony zasypu do 100 kg. Ty masz ok. 1.300 kg (bo piszesz razem około 1000-1050k) więc trzeba będzie namieść poprawkę na końcu.

 

1290 kg - 100%

290 kg - x

x = 22,4% to udział śrut w stosunku do zbóż, których jest 77,6%. Jednak poniżej podałem przykład wyliczenia na 100%.

 

Na "oko" powinno być

 

1.)

(50kg) Soja 48% B.O. = 0,05 t x 48 = 2,4

(200kg) Śr.rzepakowa 38% B.O. = 0,20 t x 38 = 7,6

(40kg) DDGS 30% B.O. = 0,04 t x 30 = 1,2

====================

290kg zawiera w sumie = 10 % B.O.

 

2.)

1000kg zboża średnio z tego co w mixie 11% B.O. = 11% B.O.

 

Gdy dodamy będzie 21 % białka ogólnego w paszy którą wymieszasz przy założenie że zmniejszysz zboże do 710 kg czyli do 71%. A jak powyżej napisałem jest go więcej, a może ja nie zrozumiałem. Więc ze względu na to że zboże zawiera mniej białka i jest go więcej, możemy przyjąć że mieszasz paszę zawierającą ok. 18% białka ogólnego.

 

P.S.

Dawno nie liczyłem więc napewno wkradł się tu błąd i jest to wyliczenie mało precyzyjne !!!..... Matematycy kalkulatory w rękę i jak by co to proszę mnie poprawić, nie obrażę się. Lub może ktoś ma program żywieniowy ?

Ale patrząc na moje oko to będzie 18% białka. Jednak gdyby było RAZEM 1000 kg to masz MIX w granicy 21% B.O.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

koledzy nie badałem paszy ale może mi pomożecie mój skłąd jest taki a pytanie brzmi ile taka pasza może mieć BIAŁKA ?

witaminy schaumann rindavit 25 kg

śruta soja 50 kg

śruta rzepakowa 200 kg

DDGS 4 worki suszu około 40 kg

zboże pszenżyto (50 %) oraz mieszanka zbożowa (50% - z czego 10% pszenica jara, jęczmień ozimy i jary 20% i owies 70%) razem około 1000-1050 kg

kolego co to jest to DDGS , bo ja się jeszcze z tym nie spotkałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolego co to jest to DDGS , bo ja się jeszcze z tym nie spotkałem

 

 

Znalezione w sieci .....

 

DDGS ang. Dried Distillers Grains with solubles.

Nazwa polska: podestylacyjny susz zbożowy;

 

Inne nazwy produktu DDGS: wywar suszony, susz wywarowy, wywar gorzelniczy zbożowy suszony.

 

Pełnowartościowy produkt uboczny powstający w przemyśle spirytusowym oraz przy produkcji bioetanolu jako dodatku do paliw .

 

Produkt powstały w wyniku wielostopniowego zagęszczania i w ostatnim etapie długotrwałego suszenia w niskich temperaturach; zacieru zbożowego pozbawionego wcześniej alkoholu etylowego.

 

DDGS powstaje na bazie surowców takich jak: pszenica, jęczmień, kukurydza, pszenżyto.

 

Ze względu na wysoka zawartość białka ogólnego (zwykle powyżej 28%) stanowi doskonały komponent dawek pokarmowych dla zwierząt mono/poligastrycznych.

Białko w DDGS posiada charakterystykę oraz profil aminokwasowy zbliżony do białka drożdży. DDGS stanowi alternatywny surowiec paszowy w stosunku do śruty rzepakowej, makuchu rzepakowego, młóta suszonego, w pewnym stopniu może zastępować również śrutę sojowa w dawce pokarmowej.

Charakterystyka produktu:

Forma: sypka; płatki; pellet

Barwa: od jasno beżowej (DDGS pszenny, jęczmienny, pszenżytni, żytni) do intensywnie żółtej (DDGS pszenno-kukurydziany, DDGS kukurydziany).

Ciężar nasypowy: w zależności od rodzaju DDGS

od 350 - 700kg / 1 m3

Sucha Masa %: powyżej 92

Zawartość białka ogólnego %: 27,5 – 36,5

w zależności od technologii wytwarzania DDGS oraz użytego

w procesie surowca.

Zawartość włókna surowego %: 6,8 – 7,5 w zależności j/w

Zawartość tłuszczu %: 4,5 – 6,5 w zależności j/w

Zawartość popiołu %: 2,4 – 3,2 w zależności j/w

 

Podane informacje maja charakter ogólny i przybliżony, parametry DDGS zależą głównie od użytego do procesu surowca oraz technologii w danej gorzelni.

 

Szczegóły na temat technologii produkcji DDGS.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co waszym zdaniem lepiej kupić . Tonę otrębów pszennych za 560zł/t czy sianokiszonkę w belach 10 sztuk za 75zł/sztuka ?? po czym będzie więcej mleka?? dodam że krową daje własną śrutę(owies, jęczmień, żyto, przeżyto ), ziemniaki i siano.

 

Kamis2010. Na tak postawione pytanie nie powinna paść żadna odpowiedź. Tym bardziej nie powinienem zabierać głosu. Więc nie bierz tego do siebie ale…..

 

Postawione tak pytanie podniosło mi tak mocno ciśnienie że musiałem, musiałem to napisać, bo wynika z niego że pytający w ten sposób nie ma kompletnie pojęcia co "trzyma w oborze" czy to jest żywe zwierze, przeżuwacz, czy też może świnia typowy monogastryczna a może to jest maszyna rolnicza którą raz na czas smaruje się ŁT4.

Na tak postawione pytanie u pytającego powinien złożyć wizytę powiatowy lekarz weterynarii i prześledzić czym żywione są zwierzęta, a potem zainterweniować. Zabrać je lub nałożyć karę i odebrać certyfikat umożliwiający produkcję mleka dożywotnio.

 

Tak postawione pytanie 15 - 20 lat temu zrozumiałbym ale teraz w dobie gdy 100% sztuk w kraju to HF-y lub zwierzęta z dużym dolewem krwi.

 

Szlak mnie trafia jak to czytam bo poziom tego pytania jest tragiczny, żałosny. Rozumiem gdyby napisał to 10-latek, a wynika stąd że pyta osoba nie mająca żadnych, żadnych podstaw wiedzy i jest hodowcą, dostaje wsparcie z UE od ha i występuje o porzyczkę bezzwrotną lub kredyt na maszynę za kilkaset tysięcy, jak nie wie jak tym pracować i jak zarządzać !!!

 

Odpowiem tylko i wyłącznie dla tych zwierzą bo jest mi ich szkoda:

 

Krowy to przeżuwacze, zwierzęta roślinożerne, które posiadają żołądek wielokomorowy. W tzw. przedżołądkach są żywe organizmy "mikroflora" które trawią pasze objętościowe, energetyczne i białkowe oraz mieszanki. Pasze objętościowe to np. kiszonki z traw kukurydzy itp… roślinne. Objętościowe bezwzględnie muszą stanowić podstawę żywienia przeżuwaczy.

Krowa TYLKO - TYLKO ZJADA to co jej podamy a TRAWI TO CO KROWA - ZJE MIKROFLORA bytująca w żwaczu. Więc jeżeli podamy głównie mieszanki uzupełniające a z nazwy są one tylko uzupełniające, w postaci śrut, otrąb itp.. to zakwasimy żwacz. Przez obniżenie pH ZABIJEMY całą mikroflorę która przestanie trawić. Spadek mleka mamy natychmiastowy, choć krowy HF potrafią fizjologicznie się bronić spalając własny tłuszcz i utrzymując choć na chwilę produkcję. Spalanie tłuszczy w ogniu węglowodanów (to cytat z Biochemii Zwierząt) to najgorsze co może być gdyż odbywa się to wątrobie i długotrwałe powoduje stłuszczenie wątroby a w ostateczności jej rozpad i śmierć zwierzęcia.

Przewlekła subkliniczna kwasica która nie zostanie zauważona spowoduje laminitis czyli zapalenie racic czego skutkiem będzie kulawizna, przestępywanie krowy z nogi na nogę. To są objawy długotrwałego męczenia krowy które jak widzę wielu uprawia w swoich gospodarstwach.

 

Więc nie ma porównania tony otrąb (a nie otrębów), choć dziwi mnie bo nie mają one ŻADNEJ WARTOŚCI, gdyż obecna technologia i młyny zostawiają samą łuskę do paszy objętościowej i tu kiszonki z traw.

 

Aby wytłumaczyć ekonomicznie bo i tak moje klepanie w klawisze jak sądzę nie znajdzie odbiorców a ADMIN może usunie ten wpis to 10 balotów to koszt 750 zł. Każdy z nich waży w zależności od zawartości suchej masy ok. 400 - 600 kg. Więc mamy 4 - 6 ton paszy objętościowej. Dla jednej krowy to wystarczy przy 20-30 kg / dobę (nie mówiąc o innych objętościowych) na 200 dni. Z każdych 20-30 kg kiszonki krowa może wyprodukować ok. 4-5 litrów mleka. 200 dni razy 4-5 litrów = 800 - 1000 litrów po 1,1-1,3 = ok. 880 - 1300 zł a zakup 750 zł.

 

Tona otrąb które nic nie wnoszą starczy przy podawaniu 1 krowie po 2 kg/dobę na 500 dni. No ale z tych otrąb nie będzie mleka …. Jeżeli nawet, będzie z tych 2 kg otrąb 1 litr mleka to przez 500 dnia będzie 500 litrów mleka płacąc 560 zł to chyba kalkulacja jest oczywista.

Z drugiej strony jeżeli już podawane są śruty, siano i ZIEMNIAKI (straszne - to ile one dają mleka 8 litrów ???) !!!!!!!! to bezwzględnie trzeba podać objętościowe w postaci kiszonki a nie znów podawać otręby które nic nie dadzą!!!

 

 

P.S.

A może prościej by było zapytać jak mogę szybcie zamęczyć tą krowę……….

Poza tym od wielu lat dziwie się po co kupowane i podawane są przez hodowców w takich ilościach otręby i często podawane zamiast własnych śrut zborzowych - PARANOJA.

Wrażliwych jak i nerwowych przepraszam za ten tekst ale w głowie mi się do nie mieści kto utrzymuje zwierzęta, kto prodkuje w naszym kraju żywność, kto za to dostaje kasę z UE.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rolnikgospodarny95
      Witam chciałbym się dowiedzieć od którego tygodnia można podawać cielęta kiszonke z kukurydzy +śrutę owsianą 
    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez danielooo25
      Witam Panowie, mam taką prośbę mam 6 krów i czy moglibyście mi podpowiedzieć jak poprawić wydajność mleka u krów bo na dzień rewelacji nie ma 12-14l od sztuki 5, 6 msc po ocieleniu daje im:
      -Sianokiszonkę, przeważnie z łąk lądowych ale czasem i bielną.                  -3 razy dziennie po około 0,5 kg sztuka kukurydze mieloną suchą 
      - 2 razy dziennie po 0.5 kg sztuka rzepakowej 
      -1 dziennie po 0.5 kg sztuka osybka z pszenżyta.
      Kiszonki z kukurydzy nie mam ale myślę że może kartofli albo marchwi paszowej  dodawać... 
      Co Panowie byście jeszcze doradzili? 
    • Przez misiek
      W związku z tym, że coraz częściej jest poruszany temat żywienia bydła NON GMO, a nie ma nigdzie odpowiedniego tematu do dyskusji o takim żywieniu, postanowiłem założyć ten temat. Pierwszą mleczarnią, która wprowadziła zakaz stosowania pasz GMO jest OSM Piątnica. Od 1 kwietnia zakaz wprowadza także Hochland i już krążą wieści, że inne mleczarnie także planują iść w ich ślady.
       
      Jak wiadomo- na produkty NON GMO zawsze będzie popyt, i te produkty zawsze będą w cenie. Interesuje mnie jednak NON GMO od kuchni, czyli zmiana żywienia w gospodarstwach. 
      Jest na rynku śruta sojowa NON GMO (podobno 400-500zł/t droższa od zwykłej) oraz pasze pełnoporcjowe na bazie roślin bez GMO. Ponieważ gotowe pasze pełnoporcjowe zwykle wypadają drożej niż własna mieszanka rzepaku, soi, premiksu i innych dodatków chciałbym Was zapytać: czy jest możliwość w pełni zastąpić śrutę sojową innymi źródłami białka trawionymi w jelicie bez spadku wydajności?
      Co sądzicie np. o zmianie 1kg soi na 2kg DDGS?
    • Przez M4rc1n007
      Mam pytanie odnośnie 9 miesięcznej jałówki czy mogę już jej podawać tzw lizawek czy to za wcześnie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v