Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś kupił przyczepe z przetargu z wojska , Jak wygląda sprawa z rejestracją one nie mają czasem wbitę że jakieś specjalne wojskowe ? Nie będzie problemu zarejstrować na rolniczą ?

Opublikowano (edytowane)
Panowie a co grozi podczas kontroli policji z taką niezarejestrowaną przyczepą?

Wykroczenie z § 2 art. 94 k.w. zagrożone jest karą grzywny (od 20 do 5000 zł –art. 24 § 1 k.w.), a zgodnie z postępowaniem mandatowym od 20 do 500 zł.

http://warminsko-mazurska.policja.gov.pl/wpr/index.php?id_category=329&el_id=4803

czy tak ciężko poszukać.

Sprawa robi się ciekawsza jak wyjdzie że niezarejestrowana i 500PLN a potem jeszcze wyjdzie że brak OC (większe pieniążki).

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Witam czy ktoś kupił przyczepe z przetargu z wojska , Jak wygląda sprawa z rejestracją one nie mają czasem wbitę że jakieś specjalne wojskowe ? Nie będzie problemu zarejstrować na rolniczą ?

Ja mam kupioną przyczepę z wojska (D46), tzn. nie bezpośrednio, ale od handlarza, który kupił ją na przetargu. Nie miałem żadnych problemów z rejestracją. Jak ją kupowałem nie miała dowodu rejestracyjnego, ale to podobno norma dla sprzętu z wojska. Do rejestracji wystarczyła faktura kupna od handlarza i jeśli dobrze pamiętam faktura z wojska (lub jakiś inny dokument). Trzeba było zrobić tylko przegląd.

Opublikowano

witam wszyskich mam problem z zarejestrowniem przyczepy a mianowicie problem jest w tym ze przyczepa pochodzi z byłego SKR (SPÓŁDZIELNI KÓŁEK ROLNICZYCH) i gdy ją sprrzedawano wystawiono rachunek a na rachunku widnieje napis" kopia" nie 'orginał "i brakuje nr nadwozia (data sprzedaży jej to 94r). dowód jest na SKR nikt tego nie rejestrował wcześniej . wydziale komunikacji chcą orginał pytanie skad to wziąsć ???skoro juz SKR nie istnieje .Napisałem do wydziału komunikacji w którym jest zareiestrowana przyczepa i przysłali mi pismo ze taka przyczepa istnieje u nich i wszystkie dane do niej .Ale u mnie w wydziale komunikacjii niebiorą tego pisma pod uwage, pytam jak to wyjaśnic oni tego nie wiedzą .Nie wiem czy isttnieje szansa wyjaśnienia tego moze ktoś miał podobny przypadek lub wie co z tym zrobic . za wszelkie informacje dziękuje .

Opublikowano

niestety musisz mieć orginał. kompie ma sprzedawca jedynie że zaszła pomyłka i dostał pan kopie. Pewnie dało by coś załatwić jak sprzedawca wyrejestrował tą przyczepę i był z rachunkiem w WK i mają ksero tego oryginału c powinien pan mieć ! Z takimi dokumentami najlepiej lecieć na drugi dzień po kupnie w razie jakiś błędów można dogadać się ze sprzedającym ! Niż teraz mieć problem

Opublikowano

najciekawsze w tej sprawie jest to ze ta przyczepa nie jest wyrejestrowana cały czas jest zarejestrowana na SKR chociaż on nie istnieje już . a w wydziale komunikacji z skąd ona pochodzi wszysko jest w porzadku i nie widzą problemu zeby inny wydział ją zarejestrował .jestem ciekaw czy jakieś archiwa byłych SKR istnieją.

Opublikowano (edytowane)

Musisz poszukać jaki podmiot zarządzał majątkiem po upadłości SKR, może oni posiadają niezbędne dokumenty? Masz aktualną polisę OC wykupioną na siebie? Na fakturze jakie dane są podane numer rejestracyjny typ model ale brakuje numeru ramy tak?

Edytowane przez DK94
Opublikowano
najciekawsze w tej sprawie jest to ze ta przyczepa nie jest wyrejestrowana cały czas jest zarejestrowana na SKR chociaż on nie istnieje już . a w wydziale komunikacji z skąd ona pochodzi wszysko jest w porzadku i nie widzą problemu zeby inny wydział ją zarejestrował .jestem ciekaw czy jakieś archiwa byłych SKR istnieją.
chcesz powiedzieć że w tym drugim W.Komunikacji by zarejestrowali ją z tymi dokumentami co masz? Bo jeżeli są tego pewni to znajdź kogoś na kogo ją zarejestrujesz z tamtego powiatu i tyle. Potem umowa sprzedaży, choć dobrze byłoby zachować 6 miesięczny odstęp aby US się nie czepiał i rejestrujesz ją w swoim wydziale komunikacji.

A tak z innej beczki to podpytaj na tym forum: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewforum.php?f=103&sid=b993d6e371321a932882e406130e3e41

Opublikowano

tylko jest problem ze nikogo nie mam znajomego gdyż to jest 180km odemnie . Dodam ze ta przyczepa była sprzedana w 94 roku (dawne czasy )na tzw rachunek uproszczony to tak jak teraz faktura zajakiś czas na tej kopi rachunku nie bedzie nic widać .dowiedziałę sie w wydziale komunikacji ze kiiedys to można było na kopie zarejestrować ale to było daaaawno

Opublikowano

Musisz poszukać jaki podmiot zarządzał majątkiem po upadłości SKR, może oni posiadają niezbędne dokumenty? Masz aktualną polisę OC wykupioną na siebie? Na fakturze jakie dane są podane numer rejestracyjny typ model ale brakuje numeru ramy tak?

na tej fakturze jesty tylko ze to przczepa rolnicza i nr rejestracyjny i nic wiecej nieduzo już widać. a polise mam na siebie .Grzebałem troche w inetrnecie i znalazłem wpisy Krajowego Rejestru Sądowego ale nie bardzo wiem o co chodzii.

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc "bez żadnych dokumentów, ani rejestracji"? Jeżeli przyczepa była kiedyś zarejestrowana przez twojego dziadka to musisz otworzyć jej historię. To znaczy zacząć od poszukania numeru ramy na przyczepie, potem spadkobierca powinien udać się do wydziału komunikacji zgodnego z meldunkiem dziadka i przedstawić i tam zaczerpnąć dokładnej porady, trzeba zabrać dokumenty spadkowe itp. Jeżeli przyczepa istnieje w ewidencji to będzie tylko problem z zaległym OC. Chyba, że w ogóle nie była rejestrowana to niema takiej możliwości. Wszystko zależy od WK w jednym załatwisz to co w drugim nie.

Opublikowano

Dziadek, kupił ją od jakiegoś rolnika, bez żadnych dokumentów, bez żadnej umowy czyli nie ma dowodu, tablicy rejestracyjnej a na przyczepie nie ma żadnej tabliczki znamionowej. A jest gdzieś wybity numer ramy oprócz tabliczki. Być może przyczepa nigdy wcześniej nie była rejestrowana więc nie będzie jej w ewidencji czyli nie ma żadnej możliwości jej zarejestrować ?

Opublikowano

To nie masz możliwości rejestracji bo defakto oficjalnie jej Twój dziadek nie kupił, jeżeli masz ślad gdzie byłą tabliczka to poszukaj numeru nad lub pod tabliczką. Ale znalezienie numeru nic nie daje, być może poprzedni właściciel specjalnie usuną znaki identyfikacyjne.

Opublikowano

najpierw WK po blachy tymczasowe i PC, mając to jedziesz na stację i tam oby diagnosta wszystko dobrze powpisywał (p-pa ciężarowa rolnicza a nie np p-pa ciężarowa), potem znowu do WK po DR.

Podejrzewam że jakąś umowę czy fakturę musisz mieć no i chyba słowacki DR bo tam podejrzewam że przyczepy też się rejestruje.

Opublikowano (edytowane)

Jest możliwość rejestracji przyczepy bez jakichkolwiek dokumentów.Byłem się pytać na stacji diagnostycznej bo też mam taką przyczepę.Rejestruje się ją jako przyczepę SAM (skonstruowaną samemu).U mnie ma to tak wyglądać:Diagnosta umawia gościa(nie pamiętam teraz jak się nazywa rzeczoznawca czy jakoś tak)przyjeżdżam przyczepą(właściwie to powinienem ją przywieźć lawetą bo nie ma oc,itp.)Robi zdjęcia,dokumentację,wystawia dokument ze przyczepa spełnia wszystkie wymogi dopuszczające do ruchu.Diagnosta przeprowadza przegląd nabija numery i tabliczkę.Ze wszystkimi papierkami do W.K po tablice i gotowe.

To tak w skrócie mam nadzieję że nic nie pokręciłem.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano (edytowane)

Trzeba uzyskać jednostkową homologacje na naszą przyczepkę która jest wydawana w 3 miejscach w Polsce, czyli koszta rejestracji SAMa wzrosły. Dokładne informacje uzyskasz jak wpiszesz w google rejestracja przyczepy sam po 30 czerwca 2013.

Edytowane przez DK94