Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę kupić Johna 100 KM z turem. Jednak do najbliższego sprzedawcy mam ok 100 km. i nie chcę jechać tak zupełnie w ciemno. Tzn. proszę was o radę jaki model o takiej mocy byście polecali, dlaczego i mniej więcej ile może kosztować. Wiem, że ten co chce sprzedać będzie mi mówił to co jemu pasuje. Dodam, że ma on pracować przy ciągłej pracy przy bydle.

Opublikowano

jesli codzi o nowy to 5100R ma ok.100 km posiada skrzynie 16przud 16 tył z rewersem hydraulicznym ma konstrukcje ramowo od tylnego mostu do przedniego zaczepu całościowo ramę traktor jest mały gabarytowo w porównaniu do większej serii(6030) przez co bardzo zwinny na małym placu i nie za ciężki trzeba pracować nim z balastem. Jeśli chodzi o serie 6030 to te traktory maja nie pełno ramę majo wiele serii wyposażenia i rodzaje przekładni są większe gabarytowo i cięższe

Opublikowano (edytowane)

jeżeli ma pracować w budynkach inwentarskich to raczej seria 5(jeśli nowy) bądź starsza 5020 w przypadku używanego. Poszukaj na allegro tam jest sporo maszyn John'a więc się zorientujesz.

@kotos573 z tego co się orientuję seria 6030 Premium ma konstrukcję pełnoramową.

Pozdrawiam udanych zakupów :]

Edytowane przez Michufarmer
Opublikowano

Ten John ma być nowy i właśnie diler proponował mi 5100R. Mam stare budynki więc będzie wykorzystywany tylko na zewnątrz ale jak to z bydłem całorocznie. A jeszcze jedno. Chciałbym mieć w nim fuul wypas z drugiej jednak strony znajomi straszą mnie, że w przyszłości będą z nim problemy. Napiszcie czy te ciągniczki są awaryjne, bo słyszałem że Holandy to bardzo. Aha mam trochę ponad 100 ha raczej słabych klas więc nie byłoby mu ciężko.

Opublikowano

Konstruując jakakolwiek maszynę robi się obliczenia wytrzymałościowe więc nie problem dla producenta aby tą trwałością trochę "regulować". Z jednej strony producenci dążą to jak najwyższej jakości (ale żeby było jak najmniej napraw gwarancyjnych), ale z drugiej utrzymują się ze sprzedaży części zamiennych napraw itp. Stąd maja pieniądze na rozwój, unowocześnianie i wprowadzanie nowych maszyn. Z doświadczenia moich znajomych, którzy użytkują te ciągniki, są z nich zadowoleni i myślę, że i Ty będziesz.

Piszesz, że ma być ciągnik do prac przy inwentarzu a teraz, że masz 100 ha czy ciągnik będzie pracował więcej w polu czy przy zwierzętach?

Piszesz, że nie będzie pracował wewnątrz budynków więc może warto pomyśleć jednak o większym JD? np 6230 Premium?

Opublikowano

Obecnie mam kilka ciągników, ale są to już dobrze przechodzone Ursusy, w tym 2 pow.100 KM. Tego Johna chcę kupić w tym roku i jeszcze kosiarkę dyskową i przetrząsacz ale być może już w przyszłym roku kupię też Johna ok.150 KM. Oczywiście jak się załapię na modernizację. Ale jak nie to rodzaje maszyn pozostają nadal aktualne. Zmienić aię może jedynie marka, za którą jak wiadomo stoi cena.

Opublikowano (edytowane)

John Deere 5100R będzie dobry. Do tura w sam raz... tak jak już ktoś wcześniej napisał gabarytowo ciągnik jest mały więc nadaje się też do prac w budynku. Jeżeli w wiekszym stopniu przeznaczasz ciągnik do koszenia łąk to bezproblemowo sobie poradzi :)

http://www.deere.pl/pl_PL/ag/products/tractors/5r/5r_product_overview.html

link z wyposażeniem :)

Pozdrawiam :)

John Deere 5100r comfort 50 230€ netto

John Deere 5100r classic 41 635€ netto

Edytowane przez Kruszek
Opublikowano (edytowane)

witam

mam jd 5100r z turem 583. wyposarzenie na full. mam go od kwietnia - ok 370h narazie bez problemu... pracuje na ok 70 ha i wystarcza... kosztował ok 210 tyś netto z turem i pezednim tuzem

Edytowane przez kuba5r
Opublikowano

witam

mam jd 5100r z turem 583. wyposarzenie na full. mam go od kwietnia - ok 370h narazie bez problemu... pracuje na ok 70 ha i wystarcza... kosztował ok 210 tyś brutto z turem i pezednim tuzem

210tyś brutto to wujkowi tyle powiedzieli za 5080R z turem i pełnym wypasem

Opublikowano

Ja za 5090R dostalem ofertę na 185 tyś netto plus ładowacz 583 za 38 tyś netto do wniosku na modernizację i też w agrotechnice w Białej Podlasce. Ta cena to jak za wersje M, chyba się powołam na Ciebie Kuba przy zakupach :lol: ,

Opublikowano

SORY

przepraszam mój błąd. 210tyś to cena netto z ładowaczem tuzem i OSPRZĘTEM do tura... a ciągnik z turem tuzem i full wyposarzeniem kosztował 203tyś netto

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Agra
      Witam, jaki ciągnik wybralibyście w przedziale mocy 70-90 KM w kwocie około 100 tyś(brutto) nie jestem VAT.
    • Przez zlotek
      Na wstępie witam wszystkich użytkowników, forum śledzę od jakiegoś czasu i w końcu potrzebuję rady obeznanych userów. Dziś sprzedałem poczciwą c-330m i czas znaleźć coś mocniejszego, posiadam ogromnyh areał 3ha (byćmoże wzrośnie do 4.5ha w najbliższym czasie) a szukam ciągnika pomioędzy 50 a 65KM obowiązkowo 4x4 i z turem ze względuy na to że bawię się w budowlankę i potrzebna mi maszyna któa będzie sobie radziła z przewożeniem piachu, gruzu drewna itp. pole będzie obrabiała symbolicznie. Zastanawiałem się nad zetorami 5011s (chyba trochę za słaba pompa), 5245 (drogi jak diabli), i same explorer 65, jakie inne ciągniki 4x4 byście zaproponowali? jak wygląda sprawa hamulców pneumatycznych w ciągnikach takich jak same (zetor ma fabrycznie sprężarkę i tam koszt instalacji to max 1000zł czy w ciągnikach same jest podobnie?), łatwo je założyc? czasem muszę zaciągnąć przyczepę ze zbożem na handel... Jak z kosztami serwisu? czy lepiej szukać np zetora 6245 z turem czy same explorer 65? i jak ten drugi poradzi sobie w turze? Dodam że ciągnik (wiadomo że 4wd to nie 2wd) musi być w miarę zwrotny bo czasami trzeba będzie manewrować nim pomiędzy budynkami. czy chłodzone powietrzem ciągniki odpalają łatwiej zimą i jak radzą sobie w pracy stojącej? ciągnik będzie użyuwany co 2 tygodnie do wożenia drerwna do kotłowni. Czy pług trzyskibowy do takiego ciągnika to tak w sam raz?
      Kabina ma być w miarę komfortowa, ze względu na odśnieżanie zimą i fakt że ciągnik będzie jeździł na budowy w promieniu 50km. Proszę o pomoc i z góry dizęki Piotr.
    • Przez elzimny
      Cześć 
      Muszę kupić ciągnik rolniczy pod stabilizator gruntu + pod skorupę na budowę. Minimum 350 km, skrzynia bezstopniowa, 1000 obrotów na wałku dwa obwody hydrauliczne (dane od producenta stabilizatora). 
      Prowadzę firmę drogową. 
      Stabilizator waży 5t.
      Znam się na maszynach budowlanych a traktor to miałem jak jeszcze Ostrówka w firmie miałem więc nie wiem o nich nic o wytłumaczeniu abstrakcyjnych cen już nie wspomnę (chyba tylko sztucznie napompowane ceny dotacjami). 
      Dostawca stabilizatora twierdzi że większość firm kupuje Fendt lub Massey Ferguson ( bo to prawie to samo wg nich). 
      Chciałbym kupić używany ale zauważyłem że większość Fendt serii 9 jest sprzedawana z przebiegiem 8k-9k mth.
      Dziwne to i podejrzane.
      Czy możecie mi coś doradzić odradzić lub naprowadzić w kwestii zakupu? 
      Ile mth średnio ciągnik pracuje bez poważniejszych drogich awarii ? (przy koparkach zakłada się do 15000 mth).
      Stabilizator i cement są dużym obciążeniem dla ciągnika.
      Kwestia budżetu wygląda tak: stać mnie na nowy ale nie chcę nowego bo to nowa usługa i przez najbliższe 2-3 lata będzie nie dochodowa z uwagi na wdrożenie i kwestie pozyskania klientów (w skrócie szkodami kasy na nowy). Myślę że 500-700k chyba że bezpiecznie można poniżej tej kwoty (unikam pakowania się w ciągłe naprawy i remonty, mój własny warsztat za dużo kosztuje).
      Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne naprowadzenie w temacie.
    • Przez molibden01
      Witajcie.
      Na wstępie chciałbym się przywitać z Wami. Odnoszę się z problemem wyboru traktoru (zaznaczam, że nowego, ponieważ sytuacja na rynku używanych ciągników mnie do tego zmusiła). Stoję przed wyborem modelu. W pierwszej kolejności od czego to się zaczęło to promocja na serię 5D i 4E w Deutz Fahre: 5080d w cenie 158 tys. zł netto.  Traktorem miałem przyjemność jeździć, fajny, zwrotny, nie głupi. Macie jakieś opinie na jego temat bo już jest kilka lat po premierze a w poprzednich postach żadnych opinii z użytkowania.
      Tylko co jak co, ma tylko 3 cylindry i turbo. Dlatego w głowie chodzi, a może wybrać co innego. Myślę o Kubocie serii M4-073. Moc podobna, ale 4 cylindry i wyższa pojemność. Jeżeli znacie obecnie ceny Kuboty (z dilerem w tym wypadku sie jeszcze nie kontaktowalem) lub polecacie inne ciagniki w podobnej mocy to będę wdzięczny za pomoc.

Dodam że ciagnik ma głównie pracować w gospodarstwie przy opryskiwaczu ciąganym z nadmuchem, sadzarką karuzelowa, do jakiś prac pomocniczych ale zapewne czasem i jakiś pług 3 skibowy się zapnie lub mniejszy agregat.

Pozdrawiam serdecznie.
    • Przez bortys2001
      Witam. 
      Ktoś się pokusi o porównanie,np Deutz 5080keyline, new Holland T4/t4s
  • Dodaj nową pozycję...
v