Skocz do zawartości

Odmiany pszenicy ozimej

Challenger

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, ZELKOW napisał:

Ja to nie wiem dlaczego u mnie w pszenicy bez różnych odżywek mam białko 16,5 i na skupie też nie widzieli takich pszenic

Jaka odmiana, kiedy zebrana, jakie nawożenie w ilu dawkach. 

Zbadałem niby ta najgorsza,z legow na torfie najpóźniej koszona. Ciekawe jak inne. 

6 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Widzisz różnicę po takich cymesach?

Trzeba by przewazyc

15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Tomek, ale oko widzi różnice jesienią czy nie?

Można tez powiedzieć ze zaprawianie własną zaprawa. 2 lata częściowo zaprawiałem gotowcami typu maxim power, kinto czy beret. Stopniowo z nich schodząc.

Nie widać różnicy tutaj akurat a różnica w cenie spora.

• Thanks 1

Tomek90 napisał:

15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Tomek, ale oko widzi różnice jesienią czy nie?

Można tez powiedzieć ze zaprawianie własną zaprawa. 2 lata częściowo zaprawiałem gotowcami typu maxim power, kinto czy beret. Stopniowo z nich schodząc.

Nie widać różnicy tutaj akurat a różnica w cenie spora.

to czym teraz zaprawiasz?

Tomek90 napisał:

Dnia 2.08.2024 o 14:23, Piffpaff napisał:

to czym teraz zaprawiasz?

Tym czym pryskam tak aby substancje się zgadzały. Barwnik wychodzi drożej niz substancje same 🤦‍♂️

barwnikiem to tylko można sprawdzić czy równomiernie pokryło ale jak masz pewność bez niego to po co przepłacać

Jaką odmianę polecacie na siew po qq ziarnowej, ciężka ziemia II i III klasa. Dwa razy miałem euforię i jestem z niej zadowolony, po wieloletnim tuzie w pierwszym roku wydała 7 ton, a w drugim roku pszenica po pszenicy 8 ton. Jestem z tej odmiany zadowolony ale może znacie jeszcze lepsze, które nie są wrażliwe na opóźniony siew, w sumie to chyba qq w tym roku zejdzie z pola w miarę szybko. Myślałem o Banatusie ale nie znam opinii.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez yacenty
      Najczęściej poruszane tematy w kwestii ochrony i uprawy pszenicy ozimej, o które pytają rolnicy to:
      Optymalne warunki glebowe i klimatyczne dla uprawy Najlepsze nawozy i odmiany dla danego regionu Jakie szkodniki i choroby są najbardziej niebezpieczne i jak je zwalczać Jakie środki ochrony roślin należy stosować, aby zapewnić dobre plony Jakie są najlepsze metody zbiórki i przechowywania zbiorów. Zapraszamy do kontumacji dyskusji z sezonu 2022: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292319-ochrona-i-nawozenie-pszenicy-2022/

• Przez dariusz86
      Cześć,
      Mój błąd, miałem źle ustawiony docisk bo we wrześniu pożyczałem siewnik znajomemu który siał na cięższych ziemiach, kompletnie tego nie zauważyłem że poprawiał docisk redlic na mocniejszy no i poszło. Poszło na jakieś 5 - 6cm. Efekt nie musze mówić jaki teraz jest. Dość długo wychodziła. Łodyga jest dość wiotka i przyżółknięta. Pierwszy raz mam taką sytuację. Da się ją chociaż trochę jeszcze odratować czy już nic z tym nie zrobię? 
    • Przez Majster09
      Witam, stosował ktoś roztwór siarczanu amonu pogłównie w pszenicy rozlewając go opryskiwaczem przez dysze do RSM? 
    • Przez ENDRIUROL
      witam
      mam pytanie odnosnie Trojszyka. mam w silosie ok 60t pszenicy i zagladajac do silosa znalazlem zywego. od jutra umnie temperatrury minusowe. nawet pokazuja -12 w nocy(kuj-pom). czy jest pewne ze zdechnie? bo wiadomo ze gazowanie tez kosztuje. prosze o pomoc
  • Dodaj nową pozycję...
v