Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Przymierzam się do zakupu ciągnika,który będzie mi służył do przywożenia pasz wycinakiem i bel turem. Jednak z racji z tego, że wjazd do obory jest dość niski ciągnik musi być niski i nie może on przekroczyć 2,5m wysokości. Jednak chcąc jak najlepiej go wykorzystać a także tur, który mam zamiar do niego zakupić przydałaby się nie co większa moc pomiędzy 70 a 80 km. Tak żebym mógł nim przyciągnąć te dwie przyczepy z belami a jak trzeba to coś nim więcej zrobić, a nie tylko do przywożenia paszy.

I tak znalazłem już kilka możliwości między innymi Johna Deera z Indii ale jakoś nie widzą mi się takie eksperymenty. Może ktoś ma coś podobnego albo umiałby coś doradzić. I ciągnik ma być nowy koszt do 140 tys. brutto.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Może Case jx 90 ? powinien ci pasować

Opublikowano (edytowane)

Belarus 952 ma ok. 285cm w normalnej wersji. Są podobno na rynku modele z niższą kabiną niż ta standardowa- sam ten otwierany dach ma z 10cm wysokości. Cena ok.80tys..

Edytowane przez Indiana
Opublikowano

Pozostaje lektóra katalogów poszczególnych producentów. Ewentualnie zakup tych troche wyższych z mniejszymi kołami np 20 i 30 cali zamiast 24 i 34 do tego opony o profilu 65 i mozna zyskać około 8 - 10 cm na samych felgach 5 zysukjesz w wysokości.

Opublikowano (edytowane)

JD 5M jest za wysoki, na pewno by wszedł Deutz-Fahr Agroplus albo New Holland serii T4000, tylko nie wiem czy za taką cenę kupi z ładowaczem

Edytowane przez maslak88
Opublikowano

Miałem ten sam problem, tylko ja szukałem ciągnika o trochę mniejszej mocy. Wybierałem między deutz agroplus, ferguson 3625 i nh T4020. Wybór padł na NH tylko dla tego że jest najniższy 2,3 coś tam i będzie się mieścił swobodnie w każdym budynku, a pozostałe wchodziły by na styk. Myślę że jakbyś brał go w podstawowej wersji i z polkskim turem to może z mieściłbyś się w przedziale 120-130 tys netto.

Opublikowano

No ja wolałbym jednak coś mocniejszego. Mimo że wycinak i przywożenie bel do obory to praca dla niego niemalże na cały rok, ale nie byłby w pełni wykorzystany tur w tym momencie a i nie mam ochoty zakładać kolejnego tura do kolejnego ciągnika.

JD 5M niestety nie wchodzi w rachubę. Nawet jeśli bym zakombinował z kołami to wychodzi niewiele ale jednak ponad 250cm. A 140 tys. to może kosztować sam ciągnik, tur swoją drogą.

Czekam na dalsze propozycje. Interesowałem się McCormickiem (nr serii niestety nie pamiętam) i mają dwa modele które pasowałyby jednak pierwszy to cena ponad 180 tys. a drugi około 130 ale spokojnie można schodzić w dół i kabina w Polsce dorabiana bo normalnie ten model jest bez kabiny.

A może ktoś ma jakiś ciągnik o podobnych parametrach co poszukuję czy też wie kto może mieć gdzie mógłbym się czegoś więcej dowiedzieć bo nie ukrywam,że mało jest takich eksperymentów wśród gospodarzy i trudno kupować coś od tak w ciemno.

Opublikowano

mam ursusa c 385, na jaki ciagnik go zamienic zeby byl z napedem i nie wyzszy niz 385 czyli 255cm.

maja 385 jest z turem i wkurzajacy jest tan brak przedniego napedu.

ciagnik bylby uzywany caly rok przy bydle. Myslalem o czyms zachodnim do maks 30tys z turem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v