Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no u nas wprawdzie mamy trzode chlewna a nie bydło - ale bele słomy - rozcinamy sznórki turem wkładamy taki balot do kojca i świniaki same go rozpracowują

PS - no zawsze mozesz użyć dynamitu - wsadzasz w środek i masz "bombowo" zaścielone :) no i jaka "rozrywka" :)

Opublikowano

ale sie nie narobi :)

Ja nie mam bel ale sąsiedzi to jak nie maja miejsca na rozwijanie to stawiają bele na storc i widłami biorą słomę do okoła. Można również pokolei brać od jednej strony , jak sie dojdzie do 1/3 to już potem jest łatwo.

Opublikowano
no u nas wprawdzie mamy trzode chlewna a nie bydło - ale bele słomy - rozcinamy sznórki turem wkładamy taki balot do kojca i świniaki same go rozpracowują

PS - no zawsze mozesz użyć dynamitu - wsadzasz w środek i masz "bombowo" zaścielone :) no i jaka "rozrywka" :)

dobry pomysł ale chodzi mi czy ciężko wyciąga się z balota taką słomę

Opublikowano

to jeszcze chyba zalezy od tego czy bela jest z prasy zmienno albo stało komorowej - jak jest ze stałokomorowej to na początku chyba tylko mozesz mieć problem bo tam ostatnie warstwy są najmocniej zbite a potem jest luzniejsza słoma - a po zmiennokomorowej (pasowej) to teoretycznie kazda warstwa jest tak samo zbita i moze byc wiekszy kłopot

Opublikowano

Widziałem jak szwagier zabiera się do beli rozwija sznurek i przecina ją wycinakiem do kiszonki a potem to już bajka rozbierasz ją od środka sam byłem zdziwiony jak mu dobrze szło w kilka minut słoma była rozesłana :)

Opublikowano

Po prasie zmiennokomorowej trzeba rozwijac od samego poczatku, nie da sie wyrwac slomy ze srodka :) a tak nawiasem zastanawia mnie fakt ze moje bele slomy z prasy zmiennokomorowej po przecieciu sznurka same sie rozwijaja, a jak sa owiniete sznureczkem to kamien po prostu :)

Opublikowano
Po prasie zmiennokomorowej trzeba rozwijac od samego poczatku, nie da sie wyrwac slomy ze srodka :) a tak nawiasem zastanawia mnie fakt ze moje bele slomy z prasy zmiennokomorowej po przecieciu sznurka same sie rozwijaja, a jak sa owiniete sznureczkem to kamien po prostu :)

podejżewam że gdzieś powino pisać siatką ale gdzie ??

Opublikowano

ja mam korytarz przejazdowy 45m, także im dłużej się bela rozwija tym lepiej-mniej noszenia, dlatego preferuje prasy zmiennokomorowe...

śmiać mi się chce jak ludzie przechodza na bele a bydynki nie sa na to przystosowane i bela stoi przed oborą i jak dobrze wieje to słoma doleci nawet do sąsiada...nie ważne czy lepiej ważne że modnie...

a z tym "bombowym" ścielaniem to musiałbym kiedys spróbować... :)

Opublikowano

ja kazda bele stawiam na stojacy i lece w koło no albo czasem słome czy siano to zjednej strony i jakoś też sie weźmie :)ja tylko jeden rok bele rozwijałem tznm kulgałem troche,tele że jak np. @pioter ma dużo lepiej kulgac

POzdro:)

Opublikowano

ja ustawiam bele na jednym końcu ganka gnojowego i rozcinam sznurki - a potem tocze taki balot i on sie sam rozwija - jest z prasy JD 550 wiec zmiennokomorowej - no można zamias toczyć recznie to "kulać" turem ale ja wole recznie bo sie zwierzęta stresują

@Jozek18 - z tego co piszesz to podejżewam ze masz małe gospodarstwo (kozystasz z usług) wiec nie proponuje ci rozdrabniacza z Sipmy - ale podobno to urządzenie sie znakomicie spisuje

Opublikowano

o to ja mam taka kose....taki sprzet co kiedys sluzyl do odcinania kawalkow pryzm buraczanych ...... to mam naostrzone jak brzytwa i wystarcza 3 przejazdy przez balota i jestem na srodku potem wybiera sie ekstra..

Mysle tez na patentem zrobienia tego z napedem elektrycznym.. mialem taki moz ale tylko taki na probe przymontowany do takiego urzadzenie[nie wiem jak to sie fachowo nazywa] to nie strug tylko takie do scian co ta plaska powierzchnia tak uderza.....to cielo niezle bo ruch jest troche posuwisty ale ma zbyt slaby silnik i musualby byc maly noz.......teraz kombinuje nad mlotem mechanicznym . Sasiad mowil cos o gilotynie hydraulicznej[tylko potrzebny jest jakis naped dajacy nozowi drgania]...Niezle podobno sie tnie pila''moja twoja''tylko nie mozne miec szranku...balot na sztorc i pila jest tak zeszlifowana ze ma tylko takie glebsze zaokraglenie o szerokosci tak gdzies 5cm do 10 z najwiekszym wybrzuszeniem na srodku oczywiscie