Skocz do zawartości

oleje do ciągników fendt

jan930

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżę temat...

Olej do skrzyni vario w serii 400 jaki jest zalecany to np Dynatrans MPV Totala lub popularny Hydramot (teraz pod inną nazwą Agrifarm Mot)... Czy stosował ktoś oleje Orlen w tej przekładni? Jakie?

Parametry jakie spełnia hydramot, na papierze spełnia również Orlen Agro STOU 10W-40 ale czy w rzeczywistości ten olej spisze się zarówno zimą jak i latem w Vario?

Powiem wprost 10w40 jest do wszystkiego i niczego. Ten olej to totalna ściema. Skrzynie wyją, po godzinie pracy spada ciśnienie smarowania skrzyni a sam olej ma konsystencję i lepkość wody. Ktoś napisał że spełnia wymagania GL4 albo GL5. Na papierze spełnia.W MF wywaliłem to i zalałem zwykłym 80w90 - ustąpiło siłowe wrzucanie biegów i gwizd na wyższym biegu wróciło wspomaganie przy niskich obrotach silnika. Jeżeli do wysokoobciążonych przekładni głównych ciągników i maszyn budowlanych potrzebne są np. według Fenda oleje 80w90 to dlaczego ktoś w innej marce i podobnej mocowo maszynie podaje 10w40?

U mnie w Farmerze wszelkie problemy z wyciem skrzyni i spadkiem ciśnienia zakończyły się po zalaniu skrzyni Dynatrans 80W90 LS Totala.

Najlepiej gdyby odezwał się KOSTI bo chyba tylko on wie "kto z kim sypia" w tym koncernie i dlaczego zaleca to a nie inne.

Witam,

Do fendt 411 VARIO

Patrząc w "materiały eksploatatycjne" z instrukcji i tam wyraźnie pisze np "przekładnia i mechanizm różnicowy - 30 l. Stou SAE 10 W-40 lub 15 W-40

Co o tym sądzicie? czy marka też jest ważna? czy tylko patrzeć na parametry?