Skocz do zawartości

wyrejestrowany c355-czy da się ponownie zarejestrować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam wyrejestrowanego c355, ale ze względu że dużo jeżdże po drogach, chciałbym go ponownie zarejestrować. Ciągnik jest sprawny-elektryka, hamulce itp itd. W starym dowodzie niby mam wbity stempel "brak prawa do rejestracji". Czy da się to jakoś obejść i zarejestrować np jako składak czy coś? Dodam, że silnik siedzi w nim od c360...

Opublikowano

Najlepiej to kup kodeks drogowy 2011 i tam będziesz miał napisane, w 2010 było, ze można sprzęt rolniczy powtórnie rejestrować, a teraz nie wiem, czy zmienili czy nie. Zawsze mając kodeks w ręku to jest argument u urzędasów.

Opublikowano

Popieram.Pojazdy rolnicze można przywrócić do ruchu.Dowiedziałem się tego niedawno wydziale komunikacji.

Dziwi mnie tylko ten wpis-bez prawa do rejestracji-Ojciec przy wyrejestrowywaniu przyczepy dostał stempel

-wycofany z ruchu-

Opublikowano

Prawo o ruchu drogowym

Art. 79 pkt. 4

Pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjątkiem ... ciągnika i przyczepy rolniczej.

Pytanie tylko dlaczego jest pieczątka "bark prawa do rejestracji" a nie pieczątka" wyrejestrowano".

Dla wydziału komunikacji może to być różnica, urzędnicy różnie to interpretują.

Opublikowano

Ja rejestrowałem ostatnio tak przyczepe miałem od niej dowód ze ściętym rogiem i bez problemu zarejestrowałem. Zrób przegląd na SKP i do WK i zarejestrujesz bez większego problemu. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Zrób przegląd techniczny z przeglądem do wydziału komunikacji i ci zarejestrują .Ja tak miałem z 30 i nie było problemu dodam że ciągnik był wyrejestrowany przed 90 rokiem . Dowodu rej. nie posiadałem.

Edytowane przez jaro30
Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czyli przepis istnieje więc da się zarejestrować. Przegląd też nie problem. Jest pieczątka "z dniem 13.07.93r pojazd wycofano z ruchu na stałe-bez ponownego....." ale taka bardzo niewyraźna i róg dowodu ucięty :( Ciągnik wtedy wyrejestrował ojciec i stał ponad 10 lat pod szopą z rozwalonym silnikiem. Jeżeli chcę go rejestrować na siebie to przed przeglądem muszę pewnie jeszcze jakąś umowę sporządzić?

Opublikowano

Najlepiej przejdź się do Wydziału Komunikacji i Stacji diagnostycznej i wypytaj. Bo u na- w Polsce co urząd to inna interpretacja tego samego przepisu.

Jeden go czyta na siedząco, a inny stojąc na głowie i się nie da.

Opublikowano
Można również jeżeli inaczej nie pójdzie na sama zarejestrować :rolleyes:
nie wiem ile masz lat ale dokształć się.

Doucz się co to jest SAM.

Dowiedz się od kiedy nie można rejestrować pojazdów z fabrycznych części na SAMa.

Przejrzyj ostatnie przepisy z których wynika że niedługo SAMa zastąpi dopuszczenie jednostkowe.

Przez takich jak ty później bujdy się tworzą.

Opublikowano (edytowane)

Tak piszę bo u nas w urzędzie komunikacji szybciej samoróbke zarejestrujesz niż pojazd który nie mam prawa do rejestracji. Jak już ktoś pisał co urząd to inna interpretacja przepisów.

A kto Ci udowodni że rejestrujesz fabryczną maszynę?? Podajesz we wniosku że to samoróbka i potem do diagnosty który stwierdza czy pojazd spełnia wymagania do ruchu po drogach publicznych.

Lat mam dosyć żeby stwierdzić że im starszy tym nie koniecznie mądrzejszy jak to się ma w Twoim przypadku.

Sam takie coś rejestrowałem dla kolegi więc wiem jak to wygląda. Opieram się na aktualnych przepisach a nie na tym co będzie za jakiś czas.

Edytowane przez lemysz1
Opublikowano

Może się coś u was zmieniło ale u nas z tego co się orientuje to jest taka możliwość. Po czym diagnosta stwierdzi że jest to pojazd fabryczny? I tutaj jest luka w przepisach.

Opublikowano

SAM nie może być złożony z elementów fabrycznych!!!

zapraszam na norcom-forum diagnostów, podpytajcie tam czy coś takiego przejdzie.

To że jakiś diagnosta się podkłada a starostwo to toleruje to uwierzcie mi że jest do czasu, potem diagnosta ma problemy i właściciel tego SAMa .

Opublikowano

Posiadam przyczepę i jest do niej dowód ale ma obcięty róg i pisze kasacja czy da się to zarejstrować ponownie :(

robisz BT na OSKP, z tym że diagnosta uzupełnia dane do "nowego" dowodu, (dostajesz wydruk na kartce), do tego potrzebna jest umowa k-s lub albo akt notarialny (jeżeli nie ma w nim zapisane wprost, że dostałeś gospodarstwo tylko np ziemie to niestety musisz mieć umowę darowizny na przyczepę).

w moim przypadku całość wyszła ok 300 zł, tj przegląd (cenowo tak jak OBT dla ciągnika), dowód, blacha i oc