Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do kupienia ciągnik renault 103-54 za niewielkie pieniądze ze skrzynią 4-biegową i 3-półbiegami włączanymi przyciskiem pod obciążeniem bez sprzęgła ciągnik jest w najbogatszej wersji wyposażenia i posiada silnik FENDA jest zadbany. Co myślicie o tym ciągniku jak się sprawuje taki silnik z mocą 93 KM i czy skrzynia biegów nie jest zbytnio awaryjna, jak z częściami do tego ciągnika? Dziękuje za opinie na ten temat

Opublikowano

4cylindry + turbinka. silnik jak najbardziej nie wiem jak skrzynia sie sprawuje w tych modelach. nie jestem zwolennikiem elektroniki wole manual ale to tylko moje skromne zdanie. sam posiadam modele 113.14 145.14 i nie narzekam.

Opublikowano

Skrzynia produkowana w kooperacji z Seyrem więc jest bardzo dobra trzeba tylko umiejętnie pracować na niej. A 103.54 to można powiedzieć że jeden z flagowych modeli Renaulta. Ciągnik średniej klasy nie za mały i nie za duży spokojnie poradzi sobie z 4 obrotową czy 3m uprawowo-siewnym, a i w opryskiwaczu czy rozsiewaczu mało spali ;)

Opublikowano

Witam mam do kupienia ciągnik renault 103-54 za niewielkie pieniądze ze skrzynią 4-biegową i 3-półbiegami włączanymi przyciskiem pod obciążeniem bez sprzęgła ciągnik jest w najbogatszej wersji wyposażenia i posiada silnik FENDA jest zadbany. Co myślicie o tym ciągniku jak się sprawuje taki silnik z mocą 93 KM i czy skrzynia biegów nie jest zbytnio awaryjna, jak z częściami do tego ciągnika? Dziękuje za opinie na ten temat

Silnik MWM a nie żaden Fend. Silniki MWM były montowane zarówno w ciągnikach Fend i Renault. Więc można by powiedzieć że Fend ma silnik Renaulta a Renault silnik Fenda :lol: Apropo ciągnika to raczej powinieneś być z niego zadowolony.

Opublikowano

Dokładnie tak, coraz więcej ich się robi. U mnie w okolicy jest ich na prawdę bardzo dużo. I jak narazie nie słyszałem złych opini. Wiadomo nie są to ciągniki nowe ale jak na ten wiek sprawują się bardzo dobrze :) Ja również jestem z nich zadowolony. I gdybym miał możliwość tak jak Ty kupienia takiego modelu za niewielkie pieniądze pewnie bym się nawet za bardzo nad tym nie zastanawiał tylko brał :) ładnie by chodził z rozsiewaczem 1200kg czy opryskiwaczem 2000L :))

Opublikowano

Witam i dołączę się. Jestem w trakcie poszukiwania ciągnika o podobnej mocy i proszę o poradę na temat własnie tego modelu.

Znalazłem niżej dołączoną ofertę i spytam,czy cena jest dobra i co o tym egzemplarzu sądzicie.Jestem dość bardzo zielony,

co do ciagników,bowiem od ładnych paru lat nie gospodaruję( wydzierzawiłem ziemię),a coś mnie ciągnie do niej z powrotem.

Posiadam ponad 20 ha i myslę,że tyle mocy wystarczy.Może jakieś propozycje innych marek ?

Pozdrawiam.

http://otomoto.pl/renault-103-54-A40658.html

Opublikowano

Cena za ten ciągnik nawet przystępna ale opony do wymiany także jeśli miałbyś negocjować to ze 2 tyś. pasowałoby urwać. ja mam 103.14 i nienarzekam. Wszystko dobrze chodzi noi co najważniejsze to małe spalanie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki Camel :Jak sprawują się skrzynie w tym modelu,czy ona jest w pełni mechaniczna i nie ma z nimi problemów,

i jeszcze jak byś mógł napisać jakie są koszta kompletu ogumienia,lub podać choć rozmiar gum.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Jutro sprawdze rozmiar jaki mam w ciągniku i napisze. Co do cen to tak jak kolega pisze zależy od producenta. W 103.54 o ile się nie mylę to w niektórych modelach mają biegi pod obciążeniem co jest bardzo przydatne. Za tydzień będę robił synchronizator w skrzyni bo wyrzuca mi pierwszy bieg cena to 2 tyś. za nowy także części może i nie są tanie ale sezon pracowałem nim bez jedynki i też dało radę. Niemam z nim problemów.

Opublikowano

Jutro sprawdze rozmiar jaki mam w ciągniku i napisze. Co do cen to tak jak kolega pisze zależy od producenta. W 103.54 o ile się nie mylę to w niektórych modelach mają biegi pod obciążeniem co jest bardzo przydatne. Za tydzień będę robił synchronizator w skrzyni bo wyrzuca mi pierwszy bieg cena to 2 tyś. za nowy także części może i nie są tanie ale sezon pracowałem nim bez jedynki i też dało radę. Niemam z nim problemów.

sprawdz czy to napewmo caly synchronizator. a czy cos tam zgrzyta? czy ta jedynka ciezko wchodzi?

Opublikowano

sprawdz czy to napewmo caly synchronizator. a czy cos tam zgrzyta? czy ta jedynka ciezko wchodzi?

Nic nie zgrzyta poprostu na szosowych biegach niewchodzila wogole jedynka a na terenowych wyrzucalo ją. Wczoraj mechanik rozebral ciagnik a w poniedzialek bede zamawial synchronizator.

Opublikowano

Nic nie zgrzyta poprostu na szosowych biegach niewchodzila wogole jedynka a na terenowych wyrzucalo ją. Wczoraj mechanik rozebral ciagnik a w poniedzialek bede zamawial synchronizator.

jezeji to sama koronka to kosztuje 200zł. a caly to tak jak mowisz 2k.

Wiesz nie wiem jak wygląda ten twój synchronizator ale z tego co wiem wymienia się tylko te mosiężne koronki co są na brzegach synchronizatora (U Ciebie pewnie była pęknięta albo miała starty stożek)Jeśli to tylko koronka to wiem że kosztuje 200zł Bo koronka jeśli jest dobra powinna lekko wystawać za synchronizator jeśli przylega na równo ma wytarty stożek

Opublikowano

a gdzie zamawiasz ten synchronizator????

Witam. Jednak tak jak pisał kolega wyżej że to nie wina synchronizatora na szczęście tylko koronka do wymiany. Ale jeśli chodzi o części to gdzieś z wielkopolski, na forum o renówkach mam post gdzie kupić części do renówki i tam są numery telefonów.

Opublikowano (edytowane)

renault cóż moge powiedzieć ja mam ursusa ale renault jest spoko

;)

renaulty też fajne ciągniki ważne że chociarz są

;)

najlepiej iść na wakacje hehe B)

Edytowane przez milanreal1
zaśmiecanie forum
Opublikowano

Koronka 260 zł. a mechanik skasowal 300 zł. Niewiem czy to duzo czy malo za robote ale z tego co mowil to podnosil kabine i rozjezdzal renowke wiec wydaje mi sie ze 300 zł. za taka robote to nie jest duzo. Ciagnik stal u niego 5 dni, przy czym po 2 dniach mialem dopiero czesci. Teraz juz wszystko dziala tak jak powinno.

Opublikowano

Co sądzicie o Renault 106-54?

Czy nadaje się do jako główny ciągnik na niewielkie 30hektarowe gospodarstwo oraz pracę z ładowaczem czołowym?

Jakie są największe wady i jakie zalety tego modelu?

Czy hydraulika ma oddzielny obieg?

Jakie skrzynie w nich występuja bo na konedata.net znalazłem że ma 16/16 (40km/h) ale przecież jak jest z francji to powinno chyba max 30km/h jechac :huh:

Opublikowano

Tak o tego mi się właśnie rozchodzi :lol:

Czyli będzie miał 3 biegi na jednym zakresie, czy jak bo nie bardzo zorientowany jestem ile biegów takie Renaty mają na jednym zakresie :huh:

A ciągnik przecież też do transportu bel z pola potrzebny ;)

Opublikowano

Koronka 260 zł. a mechanik skasowal 300 zł. Niewiem czy to duzo czy malo za robote ale z tego co mowil to podnosil kabine i rozjezdzal renowke wiec wydaje mi sie ze 300 zł. za taka robote to nie jest duzo. Ciagnik stal u niego 5 dni, przy czym po 2 dniach mialem dopiero czesci. Teraz juz wszystko dziala tak jak powinno.

Witam czy może Pan podać gdzie kupił te synchronizatory bo mam podobny problem z góry dziekuje