Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś miałem taką prasę i śmigała aż miło. Faktycznie bale nie są zbyt mocno zbite i mają szerokość 1,5m. Była to pierwsza maszyna w okolicy i kręciłem dość dużo belek na usługach, praktycznie nie miałem awarii. Jeśli wałki napędzające i pasy są w dobrym stanie to na małe gospodarstwo jest to maszyna w sam raz. Odzwierciedleniem jakości bali jest cena tej maszyny........biggrin.gif

Opublikowano

też takie widziałem, pewnie masa jest lepiej uciśnięta, ale nie wiem, czy te dodatkowe sprężyny były fabrycznie montowane.

Aha jeszcze jedno, nie cytuj poprzedniego posta bo możesz za to dostać ostrzeżeniebiggrin.gif

Opublikowano

Ja mam taką prasę z jedna sprężyną. Jest to prasa dobra do siana, słomy dla małych gospodarstw do kiszonki się nie nadaję. Bale nie są takie ładne jak po prasach walcowych ale tez jej cena jest sporo niższa. Jednym z mankamentów jest ręczne prowadzenie sznurka i to że komora jest wielkości podbieracza i przez to bale nie są dobrze dobite na bokach i czasami sznurek się zsuwa. Jej plusami są tanie i łatwo dostępne części,niski koszt jej zakupu, małe zapotrzebowanie na moc.

Opublikowano

Mialem Z-230 i cale szczescie, ze juz jej nie mam. Bele wychodzily roznej wielkosci przez co byly problemy ze skladowaniem. Co chwile strzelaly pasy albo lozyska. Sznurek nie byl dobrze ucinany prze co trzeba bylo wysiadac z ciagnika i docinac. Obecnie mam Claas Rollant 62 i jestem zadowolony. W ciagu trzech lat zrobilem ok 1000 balotow i ani jednej awarii. Teraz az milo sie zwija siedze sobie wygodnie w ciagniku i tylko przycisk wciskam i mechanizm podaje sznurek. Baloty sa elegancki i rowne przez co nie mam problemow ze skladowaniem i transportem.

Opublikowano

Ja natomiast się trochę nie zgodze z kolegami, ponieważ mam z230 i bardzo sobię ją chwalę.

@talerz7 napisał że:,,Bele wychodzily roznej wielkosci przez co byly problemy ze skladowaniem. Co chwile strzelaly pasy albo lozyska. Sznurek nie byl dobrze ucinany prze co trzeba bylo wysiadac z ciagnika i docinac'' według mnie to jest tylo nie właściwe użytkowanie, tak jak z tym sznurkiem u mnie też nie chcial sie docinac naostrzylem nozyk i wszystko pieknie, co do lozysk cienko smarowane to padaly.

jesli jestes nadal zainteresowany to zachecam do kupna a jak chcesz wiecej info to dawaj na priv :rolleyes:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja mam tą prasę od 3 lat i chodzi elegancko wymieniłem tylko łożyska i dolną taśmę ;) dałem za nią 3.000zł :D

Opublikowano

z-263 to też do kiszonki za bardzo się nie nadaje, najlepsze do kiszonki są walcowe, łańcuchowe, pasowe to tylko te nowe co teraz robią te stare to tylko siano, słoma

Opublikowano

no własnie ja tez bym chciał te prase zakupić tylko ze nie wiem czy to kupywać czy nie bo mam jeszcze prasę kostkę z 224/1 nie wiem czy ja sprzedawać czy zostawić czy dalej ją prasowac czy wymienić na z 230 simpe

no własnie ja tez bym chciał te prase zakupić tylko ze nie wiem czy to kupywać czy nie bo mam jeszcze prasę kostkę z 224/1 nie wiem czy ja sprzedawać czy zostawić czy dalej ją prasowac czy wymienić na z 230 simpe

Opublikowano

Prasa Z 230 to bardzo dobra prasa .Ja posiadam taką jest u nas 5 sezon i chodzi bez żadnej poważnej awarii. Nadaje sie i do słomy i do siana my prasowalismy nia nawet koniczyne. Mam ja teraz na srzedanie jak ktos chce kupić to wiecej info na pw.

Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników tych pras mam taki problem, że owija mi się siano na tym dolnym wałku napędzającym pasy i nie wiem co może być przyczyną ?