Skocz do zawartości

Jaki pług do ciągnika 50-60KM?

piesio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry jaki mam kupić pług do ursusa c-360 bo już kompletnie nie wiem czy 6 skibowy czy 2 skibowy czy obracalny czy nie?? bardzo proszę o pomoc.pozdrawiam.

6 skibowy do c 360 :) popraw wypowiedz

Ja bym wolał 3 skibowy jak mam pług do 360 i 3512 dwu skibowy z dorobioną trzecią skibą bardzo dobrze kryje i jest szeroki

Lepiej kup sobie nowy pług 3 skibowy niż używany obrotowy

6 skibowy do c 360 :) popraw wypowiedz

Ja bym wolał 3 skibowy jak mam pług do 360 i 3512 dwu skibowy z dorobioną trzecią skibą bardzo dobrze kryje i jest szeroki

Lepiej kup sobie nowy pług 3 skibowy niż używany obrotowy

Nie kupuj nowych tanich pługów! słupice nie równe albo tak wyprofilowane że te skiby są jakby wygięte całe korpusy do tyłu, bardzo ciężko to się ciągnie moze tylko tyle ze lepiej wchodzą w ziemie, polecam poszukać starej dobrej ale unii (aby nie była pokrzywione i rozklekotana) idzie bardzo lekko, no jak już bardzo uparłeś się na nowy to bierz już 3 x 35 powinna c 360 uciągnąć ( nie wiem jakie masz ziemie), eksperymenty typu 4x30 do c 360 to nawet na piachach nie wychodzą :)

A jaki pług do belarusa na szerokich kapciach 80km? Bo zwykłe mtz na wąskich oponach chodziły na moich polach ( puki jeszcze do pgr należały) z 5x30 a c 385 orali na 4 skiby, robie podorywki bo mam dużo gnoju naściernisko i sie zastanawiam czy np. 5x35 miał byszanse uciągnąć belarus na ziemiach 5 - 6 kl berdzo lekkich ( oczywiściue na lepszych ziemiach odkręcał bym korpus)? Na tych ziemiach 2812 spokojnie śmiga z 3x30 a zetory 7211 dają rade nawet w 4 x 35

na szerokich pociągnie 5x40 z wałkiem

Stawiam skrzynke wódki jak ktoś przekroczy nim 5 km/h na jakiejkolwiek ziemi w zimowej orce :) Do MTZ na lekkie ziemie podczepiłbym max 5x30 właśnie... A z tą C360 to dobry żart, pracowałem takim pługiem U912 na lekkich ziemiach i nie bardzo wyobrażam sobie żeby sześćdziesiątka go uciągnęła a nawet podniosła :)

Stawiam skrzynke wódki jak ktoś przekroczy nim 5 km/h na jakiejkolwiek ziemi w zimowej orce :) Do MTZ na lekkie ziemie podczepiłbym max 5x30 właśnie... A z tą C360 to dobry żart, ciekawe jak podnosi ten pług :)

To wpadaj z wódką i takim pługiem bo nie ma w okolicy, z sąsiada góry ( klasa 6z :):) ) to się i do 10 rozpędzimy, on tam t25 dociążonym workami z piaskiem 3x30 orał :)

Ale raczej masz racje bo więcej jak 5x30 do belarusa to nie ma co, już ja wole troche szybciej jeździć jak mordować ciągnik

Stawiam skrzynke wódki jak ktoś przekroczy nim 5 km/h na jakiejkolwiek ziemi w zimowej orce :) Do MTZ na lekkie ziemie podczepiłbym max 5x30 właśnie... A z tą C360 to dobry żart, ciekawe jak podnosi ten pług :)

Pamietaj ze orka orce nierowna.Jeden robi glebiej a 2 plycej bo po co gleboko?Aby tylko przewrocic troche.U mnie jest takich 3 "gospodarzy" ze oraja na zime po kostki;)

Co i tak nie zmienia faktu ze ja postawie 2 skrzynke;)

Stawiam skrzynke wódki jak ktoś przekroczy nim 5 km/h na jakiejkolwiek ziemi w zimowej orce :) Do MTZ na lekkie ziemie podczepiłbym max 5x30 właśnie... A z tą C360 to dobry żart, pracowałem takim pługiem U912 na lekkich ziemiach i nie bardzo wyobrażam sobie żeby sześćdziesiątka go uciągnęła a nawet podniosła :)

W zimowej orce to nawet nie drgnie :) sam się śmieje ze tak taką głupotę napisałem :) :)

To wpadaj z wódką i takim pługiem bo nie ma w okolicy, z sąsiada góry ( klasa 6z :):) ) to się i do 10 rozpędzimy, on tam t25 dociążonym workami z piaskiem 3x30 orał :)

Aj tam z górki, w obie strony ma tyle pojechać :) 5x40 chyba ma piootr, jak nam pożyczy do eksperymentu to też sie z nami napije :) Dla mnie orka zimowa to tak na ok. 25 cm

Ja mam sześciedziatke taka jakby wczoraj z fabryki wyjechała i Mirasek mi nie wciśnie że 4 skipowego pługu nie podniesie jak przestawiałem nim palete siporeksu a na przednim zaczepi oprucz orginalnych obciążników na zaczepie i na felgach miałem powieszone 2 kowadła bo sie przud podnosił.A przy niej mam nowy zawur i wzmacnianą pąpe bo nie mogłem ciśnienia nabic w presie.

Sory bo sie suporeks pisze a nie siporeks.Wybaczcie mi że nie jestem dobry z polskiego.A paleta suporeksu wazy 1200kg .

Masz rację. Ja jestem zwolennikiem obrotówek ale myślę że są one dobre do ciągników 80km wzwyż. Tak ogólnie to już wolę mieć tą bruzdę na polu niż orać dużo dłużej.

mam to samo zdanie, ale uprawianie pola to nie tylko orka. dobre brony/agregat załatwjają całą sprawe.

Ale poradźcie , jaki pług do kukurydzy. Zależy mi na jakości orki a nie na szybkim zaoraniu. Na wiosnę zawsze mam problem z uprawą takiego pola (wyciąga się kukurydza) i posianiem pszenicy

według mnie 3x30/35 obrotowy będzie dobry.